Les receptes contra la crisi centren el debat dels candidats europeus

La majoria de grups es comprometen a lluita contra l'atur i centrar esforços perquè els joves recuperin l'esperança

Ara
15/05/2014
2 min

BarcelonaEls reptes econòmics i socials davant la crisi econòmica i les diferents receptes per sortir del pou han centrat el debat dels candidats dels principals grups polítics europeus a presidir la Comissió Europea després de les eleccions del 25 de maig, celebrat avui a Brussel·les.

Tots els candidats s'han compromès ha impulsar polítiques perquè Europa surti de l'escull en el que es troba actualment.

El debat, emès en directe desde la seu del Parlament Europeu a Brussel·les, s'ha iniciat amb la intervenció del liberal Guy Verhofstadt, qui ha defensat que les eleccions del 25-M “són crucials de veritat” perquè Europa “es troba en una cruïlla” i té “la possiblitat de recuperar la seva sobirania”.

“Necessitem fer una tria important –ha subratllat-, o tornar enrere cap al model d'Estats nació, com proposen alguns candidats, o anar cap endavant, cap a una Europa més integrada”.

Cooperació més forta

Per Verhofstadt la “tria és òbvia si volem resoldre els problemes” com el canvi climàtic o l'atur. “Necessitem una cooperació més forta a la UE per poder defensar el nostre model contra la Xina, la Índia o els Estats Units”.

De la seva banda, el candidat d'Esquerra Unitària, el grec Alexis Tsipras, ha recordat que ell ve del país “que la classe política va triar per imposar-li una austeritat molt severa” que els grecs “hem hagut de patir com cap altre poble”.

Tsipras ha celebrat la possiblitat de dirigir-se “als representants dels partits que van impulsar aquesta autoritat” per preguntar-los si el cas de Grècia “és una història d'èxit a repetir, o una tragèdia que hem d'evitar que es torni a passar”.

A continuació, el candidat grec ha fet una crida als ciutadans a que “donin suport a l'esquerra per acabar amb la política catastròfica de l'austeritat” i es puguin recuperar els valors europeus de “solidaritat, cohesió i democràcia”.

Acabar amb la divisió nord-sud

El conservador Jean-Claude Juncker ha reclamat en el seu torn una Europa “més solidària” per tal de “posar fi a la divisió entre nord i sud” i avançar “en la consolidació de les finances públiques i posar l'ocupació al centre de l'acció política”.

Juncker ha defensat també “que no es gastin més diners i que el deute se substitueixi per les noves idees i l'adhesió al mercat únic”.

Així mateix, ha assegurat que Europa ha de ser “més forta quan negociï amb els EUA” perquè “cal el tractat de lliure comerç, però hem de respectar els nostres estàndards”. També ha fet referència a la necessitat de “poder ser independents de Rússia a nivell energètic”.

Immigració

La immigració ha estat també motiu de discussió. Els diferents candiats han expressat la seva visió sobre el problema. Verhofstadt ha reclamat "una política comú" en aquest terreny, mentre que Tsipras ha defensat que "la repressió no sigui la resposta" al fluxe d'immigrants il·legals.

Pels Verds també calen canvis en la política d'immigració perquè "no pot ser que deixem morir persones al Mediterrani". En aquest sentit, la candidata Keller va reclamar "més protecció" per les persones immigrades. El conservador Juncker, en canvi, s'ha mostrat favorable a invertir en cooperació i resoldre esl problemes en els països d'origen dels immigrants, mentre que Schuzlz ha reclamat "un sistema de protecció" per aquestes persones.

P { margin-bottom: 0.21cm; }

stats