Coronavirus

El turisme de les vacunes: els rics que viatgen per immunitzar-se abans

Florida ha denunciat l'arribada de turistes procedents del Canadà, Colòmbia i l'Argentina només per vacunar-s'hi

Una passatgera transita per l'aeroport de Manchester.
Meritxell Freixas
29/01/2021
4 min

Santiago de XileLa controvèrsia pel que s’ha batejat com el turisme de vacunació s’ha instal·lat des de fa algunes setmanes a Florida. Residents d’aquest estat nord-americà han expressat el descontentament perquè turistes procedents de l’Amèrica Llatina i el Canadà han tingut accés i prioritat a les vacunes de Pfizer-BioNTech i Moderna contra el covid-19 per davant dels residents locals, que viuen tot l’any a Florida i hi paguen els impostos. La polèmica va esclatar a l’Argentina quan dues famoses de la televisió van donar a conèixer la seva experiència amb la vacuna als Estats Units i les xarxes socials es van inundar de crítiques i comentaris. Des d’aleshores han transcendit més casos de persones procedents de països com Colòmbia, Veneçuela, el Canadà i Mèxic que, desesperades per inocular-se, es poden pagar un bitllet fins a Miami i demanar cita al sistema de salut nord-americà. Fins i tot persones d’altres estats dels EUA han anat a Florida a vacunar-se, com va fer l’expresident i exdirector de Time Warner, Richard Parsons, de 72 anys, procedent de Nova York: “Vas a internet, demanes una cita i l’obtens [la vacuna]”, va dir als mitjans. Però per a la immensa majoria de la població el procediment no resulta tan fàcil tenint en compte que cada dia s’entreguen 500 cites i el sistema es col·lapsa ràpidament.

Fins al 23 de gener Florida havia vacunat més de 47.000 persones que resideixen fora de l’estat (sense diferenciar entre turistes i residents a temps parcial). D’aquestes, més de 1.800 ja han rebut la segona dosi. Les xifres representen un 3,4% del total de persones que s'han vacunat a l'estat, que arriba quasi a 1,4 milions, segons dades del departament de Salut de Florida.

Tot plegat és un exemple més de la distribució desigual que hi ha, a escala global, de les primeres vacunes del covid-19. Unes quantes ONG i també el director de l'Organització Mundial de la Salut, Tedros Adhanom, han alertat de l’acaparament de dosis pels països rics en detriment dels més pobres, que només podran inocular una de cada deu persones durant el 2021. El mapa de vacunació mundial mostra que, així com als països del nord el ritme avança amb una certa rapidesa –menys de la que voldrien alguns–, en la majoria d'estats africans, per posar-ne un exemple, no ha ni començat el procés. D'altres ho resumeixen d'una manera diferent: són els diners i els recursos de cadascú els que marquen qui es vacuna i qui no.

Els dos casos donats a conèixer a l’Argentina van ser recollits en un informe emès per la cadena Telemundo, que va denunciar públicament la situació a través del testimoni d’un professor universitari local que, tot i que es dedica a administrar la vacuna, encara no s’havia pogut injectar ni la primera dosi. Al mateix canal també va aparèixer el director d’un hospital de la zona que assegurava que “l’enfocament [de la vacunació] és evitar que la malaltia es propagui vacunant el màxim nombre de persones possible, i que siguin o no residents és irrellevant”.

Però el de Florida no és el primer cas. Al final del 2020, quan l'ús de les primeres dosis semblava imminent als Estats Units, una agència de viatges de l'Índia anunciava, sota el nom de "Turisme de vacunes", una oferta de viatge de quatre dies des de Bombai fins a Nova York. El pack costava uns 2.000 dòlars i incloïa l'administració de la vacuna.

Només per a residents

Entre les primeres autoritats que s’han posicionat públicament sobre el tema hi ha l’alcalde de Miami, Francis Suárez, que va qualificar de “fastigós” que els turistes passin per davant de la població local: “Prioritàriament han d’anar als residents de la nostra comunitat”, es va queixar. Dies després ho va fer el senador per Florida Manny Díaz Jr: “L’ordre executiva federal de la presidència diu clarament que els nord-americans han de tenir prioritat en la vacuna. Ja he parlat amb el governador perquè tot això no continuï així”.

La reacció de les autoritats sanitàries va arribar fa pocs dies. El 21 de gener el director general de Sanitat de l’estat, el doctor Scott Rivkees, va firmar una ordre que obligava els professionals administradors de la vacuna a demanar a les persones inoculades una prova de residència a l’estat de Florida. D’aquesta manera, la injecció queda ara restringida a residents permanents o temporals. Les persones hauran de presentar un carnet de conduir, una factura de serveis públics o una targeta d’identificació de Florida o un contracte de lloguer per acreditar-ne la residència.

Però el problema més greu per a Florida ara mateix és la falta de vacunes. El grup hospitalari més gran de l’estat, el Baptist Health, ha anunciat que cancel·lava totes les cites per falta de subministraments. Segons xifres de la Universitat Johns Hopkins, només a Miami en els últims dies es registraven quasi 13.000 casos per 100.000 habitants, amb més de 360.000 contagis totals i 4.700 morts. Florida és el tercer estat més afectat pels contagis rere Califòrnia i Texas.

48.000 euros a canvi d'una punxada

Londres és un altre dels llocs de sortida de l’anomenat turisme de vacunes. El club privat Knightsbridge Circle, la quota del qual és de 28.000 euros a l’any, ofereix als seu exclusius membres el trasllat als Emirats Àrabs Units i a l’Índia per rebre-hi la punxada. Al voltant del 40% dels membres tenen residència habitual al Regne Unit però molts dels integrants disposen de més d’un passaport i viuen en altres parts del món.

¿Com han superat les restriccions actuals als viatges internacionals els clients del Knightsbridge Circle? Volant amb l'exempció de viatges de negocis o d’educació, bàsicament. "Molts dels nostres clients tenen reunions de negocis als Emirats Àrabs Units", ha declarat a la premsa britànica el fundador del club, Stuart McNeill. El club, al qual només es pot entrar per invitació d’altres membres, es va fundar el 2012.

Als Emirats Àrabs els socis del Knightsbridge Circle s’han beneficat de les vacunes de Pfizer/BioNTech i de la xinesa Sinovac, que van començar a administrar sota el seu programa a finals d’any, un paquet que incloïa passar-hi el Cap d’Any. Des de mitjans de mes ofereixen també el viatge a l’Índia, on s’utilitza la vacuna d’AstraZeneca que produeix sota llicència el Serum Institute. Tot plegat, amb una estada durant les tres setmanes requerides entre dosis en una mansió de superluxe, i viatge en primera classe o amb vol privat. La vacuna pot sortir per 48.000 euros. McNeill defensa que el seu servei és del tot ètic. No accepten menors de 65 anys en aquesta oferta.

stats