Turquia abandona el tractat contra la violència masclista

El president Erdogan es retira de la Convenció d'Istanbul en un país amb més de 300 feminicis anuals

Un grup de dones protesten aquest dijous als carrers d'Istanbul.
01/07/2021
2 min

Istanbul“Les dones no tenen cap dret ni el tindran. Hi ha dones que són assetjades i violades quan van al mercat. Moltes no tenen ni el coratge de sortir, tampoc hi ha lleis que les protegeixin”, afirma la Zeynep, una de les moltes manifestants que s'aplegaven a l'icònic passeig d'Istiklal. I ella era una de les més d'un miler que aquest dijous han tornat a sortir al carrer per protestar contra la decisió de Recep Tayyip Erdogan de sortir de la Convenció d'Istanbul, el pacte del Consell d'Europa que lluita contra la violència masclista. Ara que la Convenció d'Istanbul ja és història a un país on l'any passat hi van haver un total de 300 feminicidis, totes es pregunten el mateix: “Qui ens protegirà?” Segons la plataforma Pararem els Feminicidis, les xifres poden ser molt superiors. “Se sospita que 171 casos han sigut feminicidis que no s'han catalogat com a tal”, expliquen.

“Amb la cancel·lació de la Convenció, les dones van començar a estar exposades a més violència, assetjament i violació. Estem absolutament en contra de la cancel·lació del pacte”, explica la Beriban tot cridant per fer-se sentir, entremig dels manifestants.

Futur incert

La sortida oficial del pacte es produïa aquest dijous, però la ferida és oberta des que l'executiu d'Erdogan va emetre un decret de mitjanit el 20 de març que anul·lava la ratificació de Turquia del Conveni del Consell d’Europa. Les raons? “El pacte estava destinat originalment a promoure els drets de les dones, però va ser segrestat per un grup de persones que intenten normalitzar l’homosexualitat”, explica la versió oficial. I a la Turquia d'Erdogan, on cada any el Dia de l'Orgull LGTB acaba amb ferits i detencions, això és intolerable: “És incompatible amb els valors socials i familiars de Turquia”. Però les associacions expliquen que l'argument és ridícul. “Com vols protegir la família si un home mata una mare o viola els seus fills?”, explica, també des de la manifestació, l'activista Ebru.

Mentre associacions i activistes vaticinen un augment substancial de fatalitats, altres pensen tot el contrari. “La idea que la violència augmentarà si sortim del Conveni és falsa. La igualtat d'oportunitats entre homes i dones ja és dins del marc legal turc i és un dels nostres principis”, va afirmar Numan Kurtulmus, diputat de l'AKP. Però aquest marc legal, segons denuncien les activistes, rep el nom d'article 6284 i va sorgir arran de la ratificació de la Convenció amb l'objectiu de protegir les dones l'any 2012. “Si s'apliqués correctament, el nombre de feminicidis baixaria i moltes dones assassinades avui seguirien vives”, explica Fidan Ataselim, cap de la plataforma Pararem els Feminicidis.

I mentre els voltants de Taksim i Istiklal eren plens, Erdogan es dirigia als turcs: “Igual que en la lluita contra l’epidèmia, hem de tractar objectivament la violència contra les dones, sense convertir-la en una qüestió política. La violència contra les dones és un problema no només per a nosaltres, sinó per a tots els països”.

Ara que –de forma irònica– el que va ser el primer signatari de la Convenció n'és fora, no hi ha dona a Turquia que sàpiga què passarà. Mentre els carrers d'Istanbul s'omplien de ràbia, les dades segueixen dient que –molt possiblement– una dona hauria mort assassinada ahir a la nit: la macabra mitjana per la qual els carrers no són segurs per a elles, ni tampoc les llars. Aquest any, un total de 112 dones han estat assassinades.

stats