L'atac rus a Ucraïna
Internacional19/06/2023

Ucraïna admet que la situació és "difícil" a l'est, on els russos han passat a l'ofensiva

Alguns analistes occidentals afirmen que Kíiv ha fet una pausa temporal de la contraofensiva per reavaluar les seves tàctiques

BarcelonaVídeos compartits a les xarxes socials mostren cruentes lluites cos a cos a les trinxeres que les tropes russes han construït per defensar-se de la llargament anunciada contraofensiva ucraïnesa. Són la imatge més explícita de la realitat de les batalles, tant a l'est com al sud del país. La viceministra de Defensa d'Ucraïna, Hanna Maliar, ha reconegut aquest dilluns que la situació és "difícil" al front de l'est, i ha informat que les tropes russes estan duent a terme una "ofensiva activa" en direcció a Liman (a la regió de Donetsk) i a Kúpiansk (Khàrkiv).

Maliar –que és de les poques representants del govern de Kíiv que dona informació oficial sobre la contraofensiva– ha dit que els combats intensos continuen i que l'exèrcit rus ha incrementat les seves forces i intenta prendre la iniciativa. "L'enemic no abandona els seus plans per arribar a les fronteres de les regions de Donetsk i Lugansk. Actualment, aquesta és la principal línia ofensiva de l'enemic", ha afegit a Telegram.

Cargando
No hay anuncios

La ministra també ha reportat avenços al front sud, a la província de Zaporíjia. Hores abans, havia detallat que l'exèrcit ucraïnès ha recuperat 113 quilòmetres quadrats en dues setmanes, des que Ucraïna va donar per començat el contraatac per recuperar territori ocupat. També ha detallat que Kíiv ha alliberat vuit municipis en les direccions de Berdiansk i Melitópol, a les costes del mar d'Azov; l'últim aquest mateix dilluns, Piatijatki, al sud de la regió. La viceministra ha assegurat que les forces ucraïneses han fet retrocedir els ocupants una distància de set quilòmetres en línia recta en aquesta part del país.

Aquest diumenge, soldats ucraïnesos van difondre un vídeo a les xarxes socials en què mostraven banderes del seu país i asseguraven que eren a Piatijatki. "Els russos han fugit deixant equipament i munició", deia un militar. Un representant prorús de la regió, que està parcialment ocupada, va admetre que les tropes de Kíiv havien recuperat aquesta localitat, però que després havien sigut expulsats i que l'assentament es trobava en una zona "grisa". Aquesta és, evidentment, la versió ucraïnesa que, normalment, discrepa de la russa.

Cargando
No hay anuncios

El ministeri de Defensa rus, de fet, ha dit aquest dilluns que el seu exèrcit ha repel·lit diversos assalts, però no ha fet cap menció a Piatijatki. Ha indicat que s'ha aturat l'embat ucraïnès a diverses àrees de la regió de Donetsk, i també a dues localitats a prop de Malà Tokmatxka, a Zaporíjia.

Una guerra llarga

Segons diverses fonts occidentals, l'exèrcit ucraïnès hauria aturat temporalment la contraofensiva per reavaluar les seves tàctiques de cara a futures operacions. El think tank nord-americà Institute for the Study of War diu que "aquestes informacions concorden" amb les seves observacions sobre els contraatacs al sud i l'est del país, i cita, per exemple, el cap de la intel·ligència militar d'Estònia, Marco Grosberg: "No veurem cap ofensiva en els pròxims set dies", va dir divendres. El diari Wall Street Journal també va informar en la mateixa línia dissabte i va afirmar que les forces ucraïneses havien "posat en pausa" la majoria dels avenços dels últims dies.

Cargando
No hay anuncios

Els progressos, aparentment lents, d'Ucraïna esvaeixen –si és que mai van ser reals– les possibilitats que la guerra s'acabi relativament aviat. Aquest dilluns, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha manifestat que el seu país està preparat per la possibilitat d'una guerra llarga i ha reiterat que Alemanya continuarà donant suport a Kíiv tant temps com sigui necessari. "Ens estem preparant i adaptant les nostres polítiques d'acord amb aquesta premissa", ha dit en una roda de premsa acompanyat del secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg.

Des de Berlín, el màxim responsable de l'Aliança Atlàntica ha insistit que, de cara a la pròxima cimera de Vílnius, no hi ha sobre la taula la possibilitat de convidar formalment Ucraïna a convertir-se en membre aliat.

Cargando
No hay anuncios
Navalni torna a ser jutjat i s'enfronta a 30 anys més de presó

La justícia russa ha iniciat aquest dilluns un altre judici contra el líder opositor rus Alexei Navalni, aquest cop per "extremisme" i "corrupció de la joventut", càrrecs pels quals podria ser condemnat a 30 anys de presó. Aquests nous delictes els hauria comès quan ja estava entre reixes. Navalni, que porta dos anys i mig tancat en una colònia penal, ha fet una crida a llançar una "campanya electoral" en contra de la guerra a Ucraïna i el president rus, Vladímir Putin. Ha apuntat que serà una campanya "llarga, persistent i exhaustiva" en què intentarà "animar la gent en contra de la guerra", ha afirmat en un article publicat a la seva web.