L'atac rus a Ucraïna

Ucraïna denuncia nous atacs a zones portuàries abans de la represa de les exportacions

El centre de coordinació d'Istanbul començarà a treballar aquest dimecres per vetllar pel compliment de l'acord

Un home camina entre les runes provocades per un bombardeig rus a Zatoka, a la regió d'Odessa, aquest dimarts.
3 min

BarcelonaLes autoritats ucraïneses han denunciat que les forces russes han atacat aquest dimarts a la matinada la regió d'Odessa i les instal·lacions portuàries de Mikolaiv, en plena preparació de la represa de les exportacions de cereals des dels ports ucraïnesos. "S'ha llançat un atac massiu amb míssils al sud d'Ucraïna des del mar Negre", ha informat l'alcalde de Mikolaiv, Oleksandr Senkevitx. Hores més tard, el ministeri de Defensa rus ha justificat els bombardejos assegurant que ha destruït vuit magatzems de míssils i d'armes d'artilleria de l'exèrcit ucraïnès.

Aquest és el segon atac rus en aquesta regió des de divendres passat, quan Kíiv i Moscou van signar un acord per desbloquejar les exportacions de gra amb vaixells des dels ports ucraïnesos, gràcies a la mediació de l'ONU i Turquia. Dissabte Moscou va llançar dos míssils al port d'Odessa, un atac que va posar en alerta la comunitat internacional, que patia per si el pacte del dia anterior quedava ràpidament en paper mullat. Kíiv, però, va assegurar que continuaven els treballs per exportar les matèries primeres, de les quals depenen centenars de milions de persones en risc de fam.

Aquest dimecres és el dia marcat perquè comenci a treballar el centre de coordinació creat a Istanbul per vetllar pel compliment de l'acord, i s'espera que els primers vaixells salpin dels ports ucraïnesos en les pròximes hores o dies. Aquest dilluns, el viceministre d'Infraestructures d'Ucraïna, Iuri Vasiukov, va afirmar que el govern de Kíiv confia que les primeres embarcacions carregades de gra podran sortir aquesta mateixa setmana del port de Txornomorsk i que en les pròximes dues setmanes salparan més embarcacions dels altres ports inclosos a l'acord, com el d'Odessa. 

Segons les estimacions del govern ucraïnès, la reobertura dels ports permetrà exportar mensualment uns tres milions de tones de gra, cosa que reportarà al país uns ingressos addicionals de 1.000 milions de dòlars.

Malgrat els últims atacs a zones portuàries, el Kremlin assegura que l'acord no corre perill, ja que els bombardejos "només es dirigeixen a la infraestructura militar", segons ha defensat Dmitri Peskov, el portaveu del govern rus. Rússia va manifestar que l'objectiu dels coets llançats dissabte sobre Odessa era un vaixell militar ucraïnès. Tot i això, aquest dimarts el ministeri de Defensa britànic ha afirmat en el seu informe diari que "no hi ha cap indici" que el cap de setmana hi hagués una nau de guerra al port d'Odessa, i ha indicat que és "molt probable" que les operacions russes es vegin habitualment soscavades "per una intel·ligència inadequada i una mala planificació".

La guerra del gas

Aquest dimarts, la Unió Europea ha decidit allargar durant sis mesos més les sancions imposades a Rússia. La decisió l'han ratificat formalment els ministres d'Energia de la UE, reunits en un consell extraordinari per discutir el pla de contingència dels Vint-i-set per a un hivern amb poc gas, en el qual s'han compromès a reduir-ne un 15% el consum –una mesura voluntària i amb algunes excepcions.

Però per al president ucraïnès, Volodímir Zelenski, no n'hi ha prou. Ha instat els països europeus a imposar una nova ronda de sancions a Moscou, fent referència a la "guerra oberta del gas que Rússia està lliurant contra una Europa unida". Ha considerat que la reducció del subministrament de gas a Europa a través del gasoducte Nord Stream és un "xantatge" i una "forma diferent de terror".

stats