Ucraïna diu que negociaria "si Rússia mostrés bona fe"

El ministre d'Exteriors viatja per primer cop a la Xina, que s'ofereix de nou a mediar

2 min
El ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitro Kuleba, i el seu homòleg xinès, Wang Yi, es reuneixen a Pequín.

BarcelonaEl ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, ha assegurat aquest dimecres que Ucraïna està “oberta” a mantenir converses amb Rússia “si Moscou estigués preparat per negociar amb bona fe”. Kuleba, en visita oficial a la Xina, ha destacat, però, que “actualment no s'observa aquesta preparació per la part russa”.

L'ucraïnès s'ha reunit durant més de tres hores amb el seu homòleg xinès, Wang Yi, a la ciutat de Guangzhou, i segons ha explicat una font de la seva delegació a Reuters, les converses han estat “profundes i concretes”. Kíiv i Pequín han acordat estretir les seves relacions i el portaveu xinès ha explicat que preveu “continuar ampliant les seves importacions d'aliments d'Ucraïna”, que és un dels principals exportadors mundials de cereals.

“Estic convençut que una pau justa a Ucraïna és en l'interès estratègic de la Xina”, ha afirmat Kuleba, que ha subratllat la importància del seu país com a “força global per a la pau”. Mao Nin, un portaveu del ministre d'Exteriors xinès, ha assegurat que Pequín “dona suport a tots els esforços que afavoreixin la pau” i ha indicat: “Estem disposats a continuar jugant un paper constructiu per aconseguir un alto el foc i la represa de les converses de pau”. No és el primer cop que la Xina, que té una relació privilegiada amb Rússia i no ha condemnat la invasió d'Ucraïna, s'ofereix com a mediadora per trobar una sortida diplomàtica que posi fi a la guerra.

Sense perspectives

El Kremlin ha reaccionat afirmant que les paraules del titular d'Exteriors ucraïnès semblen estar a “l'uníson” amb la posició de Rússia. “La part russa sempre s'ha mantingut oberta al procés de negociació, però aquí són importants els detalls”, ha dit en una roda de premsa el portaveu Dmitri Peskov. Ni Kíiv ni Moscou volen aparèixer negant-se a seure a la taula de negociacions, però la realitat és que Rússia es nega a renunciar a les seves conquestes i Ucraïna no vol cedir territori.

El viatge del ministre d'Exteriors és la primera visita d'un alt càrrec ucraïnès a la Xina des que va començar la invasió russa. De fet, cap representant xinès va assistir a la cimera per la pau que el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va organitzar a Suïssa fa un mes, tot i que Kíiv esperava la seva presència.

La trobada d'aquest dimecres arriba només dos mesos després de la reunió del president rus, Vladímir Putin, amb el primer ministre xinès, Xi Jinping, a Pequín en què els dos mandataris es van comprometre a “defensar els seus drets i interessos legítims” davant de “qualsevol intent d'obstaculitzar el desenvolupament normal dels llaços bilaterals”.

stats