Internacional03/05/2024

Ucraïna té dret a atacar territori rus, diu el ministre d'Exteriors britànic

Londres es compromet amb Kíiv a aportar 3.500 milions d'euros a l'any per a defensa el temps que sigui necessari

ARA
i ARA

BarcelonaEl ministre d'Exteriors britànic, David Cameron, ha fet un pas més en la retòrica contra l'agressió russa a Ucraïna a l'afirmar que correspon a l'exèrcit de Volodímir Zelenski decidir com utilitza les armes que li envia Londres. Durant la visita que ha fet aquest divendres al president ucraïnès, Cameron també ha assegurat que Kíiv té dret a atacar objectius en territori rus.

Tanmateix, la trobada ha servit per confirmar a Zelenski que el Regne Unit aportarà al seu país 3.500 milions d'euros a l'any per a la seva defensa durant el temps que sigui necessari. "De la mateixa manera que Rússia està atacant territori d'Ucraïna, podeu entendre perfectament per què Ucraïna sent la necessitat d'assegurar-se que s'està defensant", ha reblat Cameron.

Cargando
No hay anuncios

El Kremlin no ha trigat a reaccionar a les paraules del ministre britànic, i ha condemnat "una altra declaració molt perillosa" de Londres. "Aquesta és una escalada directa de la tensió al voltant del conflicte ucraïnès, que podria suposar una amenaça per a la seguretat europea", ha dit el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov.

Els comentaris del cap de la diplomàcia del Regne Unit s'inscriuen en un context en què, d'acord amb alguns mitjans de comunicació dels Estats Units, la Casa Blanca hauria instat Zelenski a no atacar infraestructures dins de les fronteres russes reconegudes internacionalment per evitar una escalada més greu del conflicte. Entre altres, les refineries de petroli i bases aèries, que han esdevingut recentment un dels objectius preferits dels drons ucraïnesos.

Cargando
No hay anuncios

Un llenguatge tan explícit com el de David Cameron contrasta també amb les limitacions que, per exemple els Estats Units, han posat en el passat a l'ús d'alguns dels míssils amb què ha proveït i continua proveint l'exèrcit de Volodímir Zelenski, perquè no els utilitzi directament contra territori rus. Aquesta precaució i temor és també una de les raons per les quals Alemanya es nega a lliurar a Kíiv míssils Taurus, que tenen un abast de 500 km.

El canvi de parer de Macron

En la seva compareixença, Peskov també ha apuntat el president francès, Emmanuel Macron, que ha tornat a repetir aquesta setmana que Occident hauria de plantejar-se "legítimament" si envia tropes terrestres a Ucraïna en cas que "els russos trenquin les línies del front, i si hi ha una sol·licitud d'Ucraïna". Les declaracions de Macron a The Economist són una "tendència molt perillosa", ha afirmat el portaveu.

Cargando
No hay anuncios

El president francès havia expressat clarament en la seva entrevista que si Rússia guanyava a Ucraïna, a Europa no hi hauria seguretat. Les seves paraules mostren que Macron és l'exemple més evident de com l'estat d'ànim dels dirigents europeus ha canviat completament davant la guerra de desgast en què s'ha convertit la invasió de Putin, que no sembla tenir un final proper. Dos anys enrere, quan va tenir lloc la invasió, Macron repetia una vegada i una altra que "no s'ha d'humiliar Rússia".