Internacional07/04/2022

La UE aprova embargar les compres de carbó rus

Les reticències de països com Hongria o Alemanya han complicat la tramitació de la iniciativa

Brussel·lesHa costat dies sencers de reunions tècniques i polítiques i molts estira-i-arronses, però finalment els vint-i-set països de la Unió Europea han posat el segell d'aprovació al cinquè paquet de sancions contra Rússia per la guerra d'Ucraïna. Les imatges de la massacre de Butxa han servit com a detonant perquè Occident s'atreveixi a elevar un nivell més les seves mesures repressives contra el Kremlin. Però a Europa la gran qüestió pendent és l'energia, i si aquest cinquè paquet s'ha encallat és precisament perquè per primera vegada s'ataca aquest sector. Com deia el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, aquesta setmana, mentre la UE s'esforça per ajudar Ucraïna amb 1.000 milions d'euros per comprar armes, des que va començar la guerra s'han pagat 35.000 milions al Kremlin en factures de carbó, petroli i, sobretot, gas. Per ara, la UE només s'atreveix a tallar les compres de carbó. El termini d'implementació d'aquest paquet, però, serà de quatre mesos. És a dir, no serà fins a l'agost quan es comencin a fer efectives les sancions. Es calcula que l'impacte serà de 4.000 milions d'euros a l'any per a l'economia russa, per tant, el cop és relativament lleu si es compara amb els ingressos per gas i petroli, que representen uns 800 milions al dia per a Moscou i que, de moment, es mantenen fora de les sancions.

Les diferències dins la UE es fan evidents en aquest àmbit perquè els interessos i l'impacte que tenen les mesures adoptades varien molt en funció dels països. Per exemple, els bàltics, pròxims geogràficament a Ucraïna i sempre especialment preocupats per l'agressió russa, ja han anunciat que aturen les compres de gas i petroli russos. Així ho anunciava aquest dijous Estònia, que s'afegia a les decisions de Lituània i Polònia. Però al mateix temps hi ha països com Hongria que s'han alineat directament amb Putin i fins i tot s'han obert a pagar-los el gas amb rubles si és necessari. El reelegit primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha posat especialment difícil aquesta decisió, però la seva pertinença al bloc comunitari i a l'OTAN li compliquen el bloqueig. També Alemanya i Itàlia són altament dependents dels combustibles fòssils russos i s'han resistit fins a l'últim moment a donar el seu vistiplau a la mesura.

Cargando
No hay anuncios

La pressió és cada vegada més gran. Aquest mateix dijous l'Eurocambra aprovava per aclaparadora majoria una resolució que crida la UE a aturar "immediatament" la compra de gas, petroli i carbó a Rússia, i també el ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dmitró Kuleba, a Brussel·les per la reunió de l'OTAN, exposava la cruesa de la contradicció: "Mentre Occident compri gas i petroli a Rússia estarà donant suport a Ucraïna amb una mà i amb l'altra donant suport a la maquinària de guerra russa". Kuleba també ha retret que hagi calgut veure les imatges de Butxa. "¿Quantes Butxes més hi ha d'haver per imposar sancions?", ha demanat.

Cargando
No hay anuncios

A banda del carbó, aquest cinquè paquet inclou també estendre les sancions a quatre bancs russos, entre els quals el VTB, el segon més gran. Els vaixells russos tampoc podran accedir als ports europeus amb excepcions només per a sectors essencials com l'agrícola i l'alimentari i, de nou, l'energia. També es prohibeix el transport per carretera a operadors de Rússia i Bielorússia, i l'exportació de béns clau com ordinadors quàntics, semiconductors avançats, additius per al combustible d'avions, equipament de transport i també ciment, fusta i altres productes de luxe com marisc i licors. A més, hi ha nous membres a la llista negra entre els quals les filles de Putin, Ekaterina Tikhonova i Maria Vorontsova. Fonts diplomàtiques destaquen que l'abast financer d'aquest paquet és superior al volum comercial que s'estableix entre els Estats Units i Rússia.