La UE busca garanties que la Xina no ajudarà Putin a Ucraïna

Brussel·les recorda a Pequín que Europa és el seu principal soci comercial per evitar que es decanti a favor del Kremlin

El president xinès, Xi Jinping,  el president del Consell Europeu,Charles Michel, la cancellera alemanya Angela Merkel i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen.
3 min

Brussel·lesLes relacions entre la Unió Europea i la Xina ja fa temps que no passen pel millor moment, més aviat al contrari. Els lligams polítics i diplomàtics entre Brussel·les i Pequín estan força deteriorats, però els econòmics continuen sent forts i importants. i aquesta és la carta que la Unió Europea jugarà aquest divendres en la vint-i-tresena cimera UE-Xina, que es farà virtualment. "Busquem garanties que Pequín no té intenció de proporcionar cap salvavides econòmic o suport concret a Rússia", explica una alta font comunitària, que confia que el pes econòmic d'Europa en la balança comercial del gegant asiàtic els permeti pressionar perquè, com a mínim, Xi Jinping es mantingui immòbil i no ajudi Putin a continuar la guerra a Ucraïna.

Fins ara, Pequín s'ha mantingut en un complex equilibri que protegeix els seus interessos. I justament per això la UE confia que no anirà més enllà. Per aconseguir que així sigui, Europa recordarà a les autoritats xineses que Occident és el principal comprador de les seves potents fàbriques. El 50% de les exportacions xineses es venen a Europa i el 12,5% als Estats Units. A Rússia, recorda una segona font europea, la proporció és gairebé insignificant, un 2,4%. "La Xina ha sigut un dels principals beneficiaris de l'estabilitat i l'ordre internacional", sentencien les mateixes fonts. I conclouen que interessa a Pequín que tot continuï així.

Ajudar Putin a esquivar les sancions econòmiques imposades per Occident o donar-li armes seria traspassar una línia vermella que faria trontollar aquest complex equilibri en què es mou la Xina en l'ordenament internacional. Les mateixes fonts recorden que la Xina té un especial interès en defensar el principi de respecte a la integritat territorial (la qüestió de Taiwan) i, per tant, creuen que no li interessa que un principi com aquest es pugui veure "debilitat" per la guerra a Ucraïna.

Contundència freda

El to a Brussel·les el dia abans d'aquesta complicada trobada virtual és, doncs, contundent i tens, en certa manera fred i resignat a ser pragmàtic i resolutiu. Idealment, Europa voldria que la Xina, com a membre permanent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, es mogués en el sentit de fer respectar i promoure els principis fonamentals internacionals que defensa aquesta organització, i que utilitzés la seva influència perquè Putin aturés la guerra. Però la Unió Europea i Occident saben que això és gairebé impossible, perquè Pequín es mou pels seus interessos i qualsevol desequilibri dels EUA i d'un ordre internacional, creat per i per a les forces occidentals, l'afavoreix en la seva intenció de fer tombar la balança del tauler mundial cap a l'oest i, per tant, cap a la seva esfera de poder i influència.

A la cita s'arriba després que Europa hagi elevat el to contra la Xina al llarg dels últims anys. La UE li exigeix més igualtat de condicions en les relacions econòmiques, perquè considera que els inversos xinesos troben al Vell Continent màniga ampla per fer i desfer mentre que els inversors europeus topen amb obstacles allà. A més, la UE va sancionar alts funcionaris del gegant asiàtic per la repressió contra la minoria uigur i Pequín s'hi va tornar amb represàlies conta membres de l'Eurocambra. Per això aquesta última ha emès un comunicat la vigília de la cimera per avisar que "l'ambigüitat" de la Xina amb la guerra a Ucraïna és "preocupant" i demana represàlies si Pequín acaba donant suport a Putin.

stats