La UE convoca una cimera d'emergència aquest dijous davant la crisi d'Ucraïna

Michel emplaça els líders a abordar les relacions d'Europa amb Rússia i com responsabilitzar Putin de les seves accions

Ursula VON DER LEYEN (Presidenta de la Comissió Europea), Charles MICHEL (President del Consell Europeu), Volodymyr ZELENSKYY (President d'Ucraïna)
2 min

Brussel·lesEls líders de la Unió Europea es desplaçaran d'emergència aquest dijous a Brussel·les per mantenir una cimera extraordinària davant l'escalada de tensió a Ucraïna a causa de l'amenaça de Rússia. El president del Consell Europeu, Charles Michel, els ha convocat aquest mateix dimecres poc després de les 16 h amb una carta on avisa que "l'ús de la força i la coacció per canviar les fronteres no té cabuda al segle XXI" i els emplaça a discutir sobre els últims esdeveniments a Ucraïna però també a abordar una qüestió de fons: com s'ha de relacionar la Unió Europea amb Rússia i com cal protegir les normes vigents de l'ordre internacional que el president rus, Vladímir Putin, ha vulnerat amb el reconeixement de les repúbliques del Donbass.

"És important que continuem units i decidits i definim conjuntament el nostre enfocament i accions col·lectives", diu la carta de Michel, en què els cita a les 20 h de dijous a Brussel·les. La convocatòria extraordinària d'aquesta cimera arriba el mateix dia en què la UE activarà de manera oficial el primer paquet de sancions acordat aquesta setmana per part dels ministres d'Exteriors de la Unió Europea, també en una reunió d'urgència a París. També arriba quan Ucraïna ha declarat l'estat d'emergència.

Aquest mateix matí, el ministre d'Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, demanava justament fer un pas més. "Per evitar que Putin vagi encara més enllà, reclamem als nostres socis que imposin més sancions ara. Els primers passos decisius es van prendre ahir, i estem agraïts. Però la pressió ha d'augmentar per aturar Putin. S'ha de colpejar la seva economia i els seus sequaços. Colpejar. Colpejar fort. Colpejar ara", ha piulat Kuleba.

El que el ministre ucraïnès demana és el que la UE de moment es guarda en reserva. Les sancions aprovades aquest dimecres es dirigeixen a oligarques, polítics i el sector financer rus, però encara es podria anar molt més enllà. Sobre la taula hi ha per exemple l'opció de desconnectar Rússia del sistema de dades bancàries Swift o dificultar encara més les relacions econòmiques de Rússia amb Europa, però això també afectaria greument l'economia europea i les posicions entre els socis comunitaris són diverses. Països com Lituània o Letònia han demanat sempre més contundència i celeritat de resposta, però les relacions econòmiques amb Rússia d'altres socis com Alemanya, Itàlia o Hongria són estretes.

stats