La UE ha d'afluixar les sancions a Rússia per facilitar la treva a Ucraïna?
Moscou demana la fi d'algunes restriccions per a l'alto el foc al Mar Negre, però els líders europeus volen contrapartides més importants

Brussel·lesLa Casa Blanca va anunciar aquest dimarts que Ucraïna i Rússia havien arribat a un acord per a un alto el foc al mar Negre, però una condició de Vladímir Putin pot fer saltar pels aires l'entesa: la retirada d'algunes de les sancions per part de la Unió Europea contra el Kremlin. Al seu torn, els líders europeus, que mantenen la desconfiança amb Moscou, es neguen rotundament a accedir a la petició del Kremlin, i defensen que és una de les seves poques eines de pressió perquè Putin compleixi amb els pactes que signa i abandoni la invasió llançada contra territori ucraïnès.
Concretament, Moscou exigeix que s'aixequin les restriccions del bloc europeu contra el Rosselkhozbank (Banc Agrícola Rus) i les organitzacions financeres implicades en la garantia de les operacions de comerç internacional de productes alimentaris i fertilitzants, les quals haurien de ser altra vegada reconnectades al sistema de pagaments internacionals SWIFT. A més, Putin demana que es posi punt final a les sancions contra les empreses russes que podrien exportar aliments i maquinària agrícola a la UE, així com a les limitacions contra els vaixells russos que transporten productes alimentaris.
En cap cas, però, els dirigents europeus es mostren disposats a retirar aquestes sancions. En la trobada que van tenir a París van coincidir en la voluntat de mantenir-les fins que no vegin un compromís més ferm de Putin i s'assoleixi la pau. "No és el moment", va dir el primer ministre britànic, Keir Starmer. "Seria un greu error", va afegir el canceller alemany, Olaf Scholz. "Seria una mala decisió estratègica caure en la temptació de suavitzar de manera prematura les sancions", justifiquen fonts del gabinet del president del Consell Europeu, António Costa.
De fet, el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, insisteix una vegada rere l'altra que no es retirin les sancions contra el règim de Putin fins que no hi hagi res més ben lligat. "Rússia no vol la pau", defensa el líder d'Ucraïna, que també acusa Putin de posar aquesta mena de condicions per dilatar les negociacions i intentar responsabilitzar de la guerra els aliats occidentals.
En aquest sentit, la investigadora especialitzada en Rússia del think tank ISPI Elonora Tafuro explica a l'ARA que no és que la Unió Europea es negui de totes totes a retirar les sancions, sinó que demana contrapartides més substancials que no pas el final dels atacs al mar Negre o un alto el foc parcial de 30 dies. "No és suficient", considera l'experta.
A més, Rússia ja va incomplir els Acords de Minsk del 2014 malgrat que, si no trencava l'entesa, la UE li hauria retirat les sancions que li havia imposat durant la guerra del Donbàs. En tot cas, la investigadora de l'ISPI remarca que totes les sancions que pretenen assolir un objectiu, com és la pau en el cas del bloc europeu, estan pensades perquè algun dia s'anul·lin i actuïn com a al·licient perquè el règim sancionat rectifiqui.
Unes sancions que s'han quedat a mig camí
Tafuro assenyala que la voluntat dels líders europeus amb les sancions contra el règim de Putin era que la seva economia "col·lapsés". "En aquest sentit, han fracassat", conclou l'experta. Ara bé, contraposa que "han afectat negativament l'economia russa", que ja no passava pel millor moment, i, per tant, ha tingut un cert impacte. "El fet que Putin demani ara suavitzar les sancions demostra que el seu país ha patit danys", afegeix.
Cal recordar que la UE ha aplicat sancions especialment a les importacions de tota mena de productes d'origen rus al bloc comunitari i ha inclòs els màxims dirigents del Kremlin, fins i tot el mateix Putin, en la llista negra. És a dir, que no poden operar econòmicament ni entrar en territori del club europeu. Tanmateix, hi ha escletxes importants en la imposició d'aquestes sancions i, per exemple, la UE no ha posat fi a la compra de gas natural liquat rus i ha continuat enriquint Moscou per aquesta via. I, de fet, un dels estats membres on es fan més transaccions amb aquest combustible fòssil d'origen rus és Espanya.