La UE enviarà un avió de Frontex al canal de la Mànega per interceptar embarcacions
França diu que està disposada a treballar amb el Regne Unit per solucionar la crisi, però no vol "ser ostatge de la seva política interna"
BarcelonaUn avió de l'agència europea Frontex patrullarà el canal de la Mànega a partir d'aquest 1 de desembre, dimecres que ve, per detectar i interceptar les embarcacions d'immigrants que intenten creuar cap al Regne Unit. Ho ha anunciat aquest diumenge el ministre francès d'Interior, Gérald Darmanin, després de la reunió que han mantingut a Calais els ministres de Bèlgica, els Països Baixos, Alemanya i França amb la comissària europea d'Interior i representants de Frontex i l'Europol.
"Dia i nit [aquest avió] ajudarà la policia francesa, holandesa i belga -perquè les llanxes no surten només de França- a detectar les xarxes de traficants i les travessies i a evitar-les amb la màxima anticipació possible", ha explicat el ministre.
El president francès, Emmanuel Macron, va convocar la trobada d'aquest diumenge a Calais per debatre la crisi humanitària al canal de la Mànega després que dimecres morissin ofegades 27 persones que intentaven creuar en vaixell. Però divendres mateix va retirar la invitació a la ministra britànica de l'Interior, Priti Patel, a causa de la polèmica per la carta que Boris Johnson li va enviar i que va fer pública a través de Twitter, on plantejava retornar a França tots els immigrants que arribessin al Regne Unit.
El ministre francès també s'ha adreçat al Regne Unit en la roda de premsa posterior a la trobada. Ha assegurat que el seu país està disposat a cooperar amb el govern britànic en la qüestió migratòria, però ha advertit que no pensa ser "ostatge de la política interior britànica". Darmanin ha assegurat que el to del govern britànic en les seves converses privades amb el francès és molt diferent del públic, que s'ha posat en evidència aquests dies amb la carta de Johnson a Macron.
Alhora, Darmanin ha reclamat també a Londres que assumeixi la seva responsabilitat en la crisi humanitària al canal de la Mànega. "Si els migrants venen a Calais, Dunkerque o el nord de França és perquè es veuen atrets pel Regne Unit, especialment per un mercat laboral que et permet treballar-hi sense cap identificació –ha dit el ministre d'Interior francès–. El Regne Unit ha d'assumir la seva responsabilitat i acabar amb la seva atracció econòmica".
El ministre ha avançat que espera aconseguir "grans avenços" en la lluita contra el tràfic d'immigrants quan el seu país assumeixi la presidència rotatòria de la Unió Europea, al gener, i ha pronosticat "una lluita encara més intensa" contra els fluxos migratoris entre França i el Regne Unit. Però ha insistit en la urgència que Londres també assumeixi la seva part, malgrat que ja no formi part de la Unió Europea. El conflicte diplomàtic entre els dos països s'ha agreujat després del naufragi al canal de la Mànega i de la carta de Boris Johnson, però ja estava encès per la disputa sobre els drets de pesca.