La UE fixa el camí per tenir un certificat de vacunació a l'estiu

Brussel·les necessita com a mínim tres mesos per desenvolupar-lo, i alguns països encara són escèptics

Captura mapa europa regions coronavirus
3 min

Brussel·lesLa necessitat de començar a desconfinar i salvar la temporada turística han impulsat el debat pel certificat de vacunació europeu. Els caps d'estat i de govern dels 27 socis de la Unió Europea es donen tres mesos per enllestir els detalls tècnics d'aquesta eina que permetin tenir-lo en marxa a l'estiu. Els líders han abordat la qüestió aquest dijous en una vídeocimera centrada en la pandèmia, marcada per l'expansió de les noves variants, les dificultats en l'arrencada de la campanya de vacunació i la gestió de les fronteres. El consens per crear el certificat hi és, però queda la qüestió més important per perfilar: quines funcions donar-li.

Fa setmanes que països com Grècia, Xipre i Espanya pressionen per accelerar el debat amb la voluntat de trobar una manera de salvar la temporada turística. D'altres, com Alemanya i França, en canvi, premen el fre i ho consideren un debat prematur perquè encara queden incògnites científiques per resoldre, com si una persona vacunada pot continuar contagiant el virus. Ara bé, la pressió no només ve del sud. Dinamarca va anunciar a principis de febrer plans per crear un certificat digital propi; Grècia ja té acords amb Israel i els estudia amb el Regne Unit, i els països del Grup de Visegrad (Polònia, la República Txeca, Eslovàquia i Hongria) també han impulsat la seva pròpia iniciativa. Aquests moviments en solitari obliguen el conjunt de la UE a avançar perquè no s'acabi generant un caos de certificats nacionals que acabi discriminant i permetent l'entrada d'uns europeus i dificultant la d'uns altres. En la reunió, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat que cal "evitar que cada país elabori la seva pròpia fórmula, prevenir situacions injustes i garantir la protecció de les dades personals".

Última actualització del mapa europeu de contagis per regions

"Òbviament cal treballar més en la digitalització del certificat, però aquesta nit hem notat més convergència", ha dit el president del Consell Europeu, Charles Michel. La prudència del belga s'explica perquè alguns governs, com el neerlandès, es mantenen escèptics. S'ha acordat quina informació ha de contenir el certificat: les vacunes, els testos negatius i la presència d'anticossos. Però cal acabar de polir com aplicar-lo. El més previsible, deien fonts diplomàtiques, és que es converteixi en una alternativa a les PCR o als testos d'antígens per moure's o fer activitats com anar a concerts, per exemple.

La Comissió Europea diu que necessita tres mesos per concloure la feina tècnica, però aquests mesos també serviran per intentar resoldre les incògnites polítiques i científiques que acompanyen la mesura: "Com a mínim calen tres mesos. És important perquè les expectatives no s'elevin gaire i gaire de pressa. Els governs hauran de moure's ràpid si volen que el certificat estigui a punt a l'estiu", ha dit la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen.

Toc d'atenció a les farmacèutiques

Una de les claus per determinar si es poden començar a utilitzar certificats a mode de passaport i dissipar l'escepticisme de neerlandesos i francesos és aconseguir immunitzar un percentatge significatiu de la població, de tal manera que serveixi no només per assegurar una protecció més elevada, sinó també per tenir més informació sobre l'efectivitat de les vacunes contra les noves variants i en la prevenció del contagi. Von der Leyen ha mencionat les dades vingudes des d'Israel, on ja s'ha vacunat un percentatge significatiu de la població i on un estudi indicaria que un cop rebudes les dues dosis de la vacuna de Pfizer es deixa de contagiar el virus.

Però perquè la Unió pugui començar a comparar-se amb Israel és clau augmentar la producció de vacunes. D'aquí el toc d'atenció que els líders europeus han enviat a les farmacèutiques en el seu comunicat final: "Les empreses han d'assegurar la predictibilitat de la seva producció de vacunes i respectar el calendari d'entrega. Cal millorar la transparència".

Des de l'embolic amb AstraZeneca, que aquest primer trimestre entregarà menys de la meitat de les dosis compromeses, la Comissió ha intensificat les converses amb el sector per incrementar la fabricació de vacunes a Europa i fins i tot alguns estats, entre els quals Espanya, s'han mostrat partidaris de donar més ajuts a aquestes companyies. Mentre els líders discutien, els directius de les farmacèutiques principals compareixien a l'Eurocambra. El conseller delegat d'AstraZeneca, Pascal Soriot, ha assegurat que es posaran al dia en la producció i entrega de vacunes el segon trimestre. Soriot s'ha justificat diverses vegades en la falta de temps per dur a terme un procés que habitualment triga "anys".

Segons ha explicat Von der Leyen, aquesta setmana s'hauran distribuït 50 milions de vacunes a la UE i s'haurà vacunat un 6,4% de la població. L'objectiu és haver vacunat un 70% de la ciutadania a l'estiu i, per fer-ho, és vital que a partir del segon trimestre comencin a arribar les dosis pactades. Mentre aquesta fita no s'acosti, els líders reiteren que cal mantenir les restriccions.

stats