Migració
Internacional17/03/2024

La UE signa un acord amb Egipte per aturar la immigració irregular

Brussel·les destinarà 7.400 milions d'euros a préstecs, inversions i ajudes directes per frenar les arribades de migrants a Europa

RomaDesprés del memoràndum signat amb Tunísia i Líbia per frenar la immigració irregular cap a les costes europees, la Unió Europea ha tancat aquest diumenge un nou acord estratègic, aquesta vegada amb Egipte, que comprèn una ajuda de 7.400 milions d'euros per garantir l'estabilitat política i econòmica del país, un actor clau enmig de la forta inestabilitat que viu la regió. El pacte busca reforçar la cooperació bilateral en matèria d'immigració, en un moment en què el país àrab ha esdevingut un dels principals ports de sortida dels vaixells que travessen el Mediterrani.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha encapçalat la delegació que s'ha reunit al Caire amb el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, i de la qual també han format part la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, el president de torn del Consell, el belga Alexander de Croo, i els caps de govern d'Àustria, Grècia i Xipre.

Cargando
No hay anuncios

“L'associació entre la UE i Egipte és d'una importància crucial. La presència de sis líders europeus avui demostra com valorem la nostra relació”, ha destacat Von der Leyen a la roda de premsa conjunta, en què ha valorat com “una fita històrica” que l'acord faciliti que Egipte “es dediqui completament a controlar la immigració il·legal i la gestió de fronteres”. Per part seva, Al-Sisi ha destacat l'eficàcia de la lluita contra la migració il·legal des del 2016, data des de la qual les autoritats egípcies han impedit que 9.000 persones hagin sortit cap a les costes europees, ha defensat el mandatari egipci.

Segons el text de la declaració sobre l'associació estratègica i global signat aquest diumenge, la UE es compromet a donar el “suport financer necessari” per ajudar Egipte a impulsar vies legals d'immigració i combatre el tràfic de persones “reforçant la gestió de les fronteres” i la cooperació bilateral entre el Caire i els països europeus. El paquet inclou subvencions i préstecs durant els pròxims tres anys per al país més poblat del món àrab. Al document, la UE “reconeix Egipte com un soci fiable, així com el seu paper geoestratègic únic i vital” per salvaguardar “la seguretat” i “la pau a la regió del Mediterrani, Orient Mitjà i Àfrica”.

Cargando
No hay anuncios

El paquet d'ajuda estarà repartit en 5.000 milions d'euros com a préstecs per a l'assistència macrofinancera del país; 1.800 milions en inversions addicionals sota el Pla Econòmic i d'Inversió per als Països Veïns del Sud i el lliurament directe a Egipte de 600 milions d'euros més, dels quals 200 aniran dedicats directament a la gestió fronterera. Amb aquest acord, la UE espera reforçar la seva relació bilateral amb el Caire, que acaba de tancar un acord amb el Fons Monetari Internacional i un altre pacte d'inversió amb Unió dels Emirats Àrabs per fer front a les seves greus dificultats financeres.

Crítiques per l'externalització de la immigració

Aquesta és la segona vegada que Von der Leyen es reuneix amb Al-Sisi des del novembre del 2023. L'objectiu de la UE és reproduir l'estratègia abordada amb Tunísia, amb qui la UE va signar l'estiu passat un acord per frenar la immigració irregular, que va ser molt criticat per les associacions defensores dels drets humans i formacions polítiques progressistes, que van denunciar la intenció de Brussel·les d'externalitzar la gestió de la immigració.

Cargando
No hay anuncios

El nou acord aconseguit amb Egipte no s'ha lliurat tampoc de les protestes al Parlament Europeu de socialistes, verds i fins i tot part del Partit Popular Europeu, segons els quals Brussel·les no pot proporcionar fons a un país on la democràcia i els drets humans no estan garantits. “La plantilla és exactament la mateixa que la dels acords fallits de la UE amb Tunísia i Mauritània: aturar la immigració i ignorar els abusos”, ha denunciat Human Rights Watch. "Enfortir els règims autoritaris traeix els defensors dels drets humans", ha afegit l'ONG, que ha recordat que Al-Sisi, que va assumir el poder després de liderar un cop d'estat militar el 2013, governa el país "amb mà de ferro".

L'estratègia d'oferir fons econòmics a canvi de frenar les sortides d'immigrants “en els últims anys només ha trepitjat els drets fonamentals i no ha produït una solució de solidaritat europea”, ha criticat la secretària del Partit Demòcrata italià, Elly Schlein. La líder de l'oposició ha considerat molt greu que la primera ministra Meloni s'hagi reunit amb Al-Sisi, al marge de la UE, per reforçar les relacions bilaterals entre Itàlia i Egipte, on operen nombroses empreses italianes en el marc del Pla Mattei, el multimilionari programa d'inversions per al desenvolupament a l'Àfrica en matèria de formació, energia o infraestructures impulsat per la primera ministra italiana.

Cargando
No hay anuncios