Els últims arguments de Trump i Harris

Per tercera vegada consecutiva les eleccions presidencials dels Estats Units es presenten molt ajustades, a causa de la forta polarització que es viu al país, una polarització que té poques perspectives de reconciliació en un futur pròxim. Donald Trump i Kamala Harris presenten aquests dies els seus arguments finals per aconseguir el suport dels votants indecisos, que seran claus en una cursa que es decidirà per un grapat de vots en pocs estats, els anomenats frontissa. Tots dos candidats ho estan fent de manera poc convencional.

La vicepresidenta demòcrata va fer un míting a Houston (Texas) –un estat conservador que fa gairebé cinquanta anys que no vota un president demòcrata– centrat en els drets reproductius i acompanyada per la cantant Beyoncé davant d’unes 30.000 persones. En paral·lel, Donald Trump farà un míting diumenge al Madison Square Garden de Nova York –un bastió demòcrata amb una capacitat de 19.500 persones– per reforçar la seva imatge i el seu suport a les ciutats i les seves perifèries.

Cargando
No hay anuncios

L'argument final de Trump se centra en la immigració, una qüestió constant en els seus discursos des de l’inici de la campanya i, de fet, durant tota la seva vida política. De fet, fa gairebé una dècada, el juny del 2015, l’ara expresident republicà baixava les escales mecàniques daurades del seu gratacel per dir que els immigrants mexicans eren "criminals" i "violadors", paraules amb les quals no només va començar la seva campanya presidencial sinó també una retòrica xenòfoba i nativista que ha marcat la seva carrera política. Ara es torna a presentar com el líder que posarà fi a la immigració il·legal i critica Harris per no estar capacitada ni tenir la mà dura per abordar aquesta qüestió. A més, amb l'objectiu de mobilitzar els seus partidaris, compara l'arribada d'immigrants a la frontera entre Mèxic i els Estats Units amb una “invasió”, que associa amb un augment del crim i una amenaça per a la seguretat nacional; tot això mentre promet impulsar "l'operació més gran de deportació de la història americana”, si és reelegit.

Com a contrast, la vicepresidenta Kamala Harris respon a aquest discurs amb un missatge més humanista, en què defensa que el president dels Estats Units hauria d'elevar el discurs públic i promoure els valors americans. Per això la demòcrata, durant l’esprint final de la campanya, alterna diversos missatges, que van des de la defensa dels drets reproductius —un tema que mobilitza especialment els seus votants, sobretot les dones— fins a la necessitat de girar full, i també subratlla que la retòrica divisiva de Trump erosiona la confiança dels ciutadans en les institucions democràtiques del país.

Cargando
No hay anuncios

En aquest context, Harris pronunciarà un discurs clau a Washington aquest dimarts, just una setmana abans de les eleccions, des del mateix lloc on Trump va fer el seu discurs el 6 de gener del 2021, poc abans de l'assalt dels seus seguidors al Capitoli. En aquesta intervenció, Harris parlarà de la preservació de la democràcia, recuperant un tema que va ser molt recurrent durant la malaguanyada campanya de reelecció de Joe Biden, però que l’equip de la vicepresidenta havia deixat en un segon pla. Així, aquest missatge es convertirà en un dels seus arguments finals més importants.