Internacional31/05/2018

Trump compleix l'amenaça i inicia la guerra comercial imposant aranzels a l'acer europeu

La Unió Europea respondrà imposant gravàmens fronterers a productes nord-americans

Laia Forès
i Laia Forès

Brussel·lesEls intensos esforços diplomàtics de la Unió Europea per evitar una guerra comercial de conseqüències imprevisibles han fracassat. El president dels Estats Units, Donald Trump, ha decidit aquest dijous posar fi a qualsevol intent de negociació i ha tirat pel dret: aquesta mitjanit entraran en vigor els nous aranzels a les importacions d’acer (25%) i d’alumini (10%) procedents de la Unió Europea.

Fins ara, Europa gaudia d’una exempció temporal dels aranzels. Brussel·les confiava que aquest marge de temps servís per negociar una exempció definitiva. Trump també ha decidit imposar els mateixos aranzels a Mèxic i al Canadà. Amb aquesta decisió, els EUA inicien una guerra comercial que no només tindrà impacte en els països exportadors. Els experts adverteixen que l’economia nord-americana també se’n ressentirà.

Cargando
No hay anuncios

La decisió ha caigut com una galleda d’aigua freda a Brussel·les, que ha qualificat “d’inacceptable” la mesura. “És proteccionisme, purament i simplement”, ha assegurat el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. “Avui és un mal dia per al món del comerç. Ho hem intentat tot per evitar-ho”, ha dit la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström.

Europa prepara també nous aranzels

Cargando
No hay anuncios

La Unió Europea ha avançat que respondrà a Trump amb la mateixa moneda: imposant nous aranzels a la importació d’alguns productes nord-americans, tal com havia advertit. "És totalment inacceptable que un país estigui imposant mesures unilaterals pel que fa al comerç mundial", ha reblat Juncker.

La UE també denunciarà la mesura davant l’Organització Mundial del Comerç (OMC). "Així que immediatament presentarem un acord de solució amb l'OMC i anunciarem mesures de compensació en les pròximes hores", ha afegit Juncker. Brussel·les confiava fins a l’últim moment que podria evitar la decisió. Líders europeus com Emmanuel Macron i Angela Merkel havien intentat intercedir i convèncer el president dels Estats Units de fer-se enrere, però sense èxit.