Internacional31/08/2022

La Unió Europea acorda restringir els visats per a turistes russos

Els Vint-i-set superen la divisió inicial i aproven conjuntament una altra mesura per castigar Rússia

Brussel·lesLa Unió Europea torna a mostrar unió davant la Rússia de Vladímir Putin. Després de setmanes de debat, els Vint-i-set han superat les divisions i han aprovat de manera conjunta la restricció de visats als turistes russos, una mesura que havia demanat fins i tot el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. El nou càstig a Moscou ha estat decidit aquest dimecres en la reunió celebrada a Praga pels ministres d'Afers Exteriors de la UE. D'aquesta manera, s'acaba amb el tractat del 2007 signat amb el Kremlin, que facilitava i abaratia l'obtenció de visats per als ciutadans russos.

Ara bé, la mesura té lletra petita i, malgrat que es trenqui l'acord signat ara fa quinze anys (i la insistència d'alguns dels països més favorables a la prohibició total), no se'ls veta de forma total l'entrada a l'espai Schengen. L'alt representant de la UE, Josep Borrell, ha resumit que l'acord els posarà bastons a les rodes per entrar en territori comunitari. En primer lloc, perquè serà més car —fins avui, el preu màxim era de 35 euros i a partir d'ara el preu mínim serà d'uns 80 —; en segon, perquè ja no s'agilitzaran els tràmits per obtenir permisos d'entrada múltiple. "D'aquesta manera, es reduirà significativament el nombre de nous visats. El procés serà més difícil i més llarg", ha afirmat el cap de la diplomàcia europea en la roda de premsa celebrada després de la reunió. A més, cal tenir en compte que molts països han reduït el personal als consolats que tenen a Rússia, cosa que encara pot allargar més els processos.

Cargando
No hay anuncios

Borrell, que inicialment s'havia posicionat en contra de la mesura, ha argumentat que des de mitjans de juliol el moviment de russos cap als països limítrofs amb Rússia ha augmentat de manera important, i que es tracta d'un "risc per a la seguretat" del conjunt de la UE. De fet, segons l'agència fronterera de la Unió Europea, Frontex, més d'un milió de ciutadans russos han travessat les fronteres de l'espai Schengen per punts de pas terrestres des del primer atac de l'exèrcit rus a Ucraïna, la majoria a través de Finlàndia i Estònia. Així han esquivat les sancions que restringien els vols cap a Europa des dels aeroports russos.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, Borrell no ha donat més detalls sobre com Brussel·les té pensat complicar la finalització dels tràmits i fer-los més lents, ja que la trobada d'avui a Praga ha sigut informal i, per tant, l'acord només és polític i cal que els ambaixadors l'acabin de concretar.

Més autonomia pels estats

La Unió Europea, sobretot els països més reticents a negar l'entrada a ciutadans russos com Alemanya o Espanya, esperen que amb la rescissió de l'acord del 2007 n'hi hagi prou per reduir el nombre de turistes russos, però altres estats del centre d'Europa i limítrofs amb Rússia que havien demanat la prohibició total tenen més dubtes. Per exemple, el ministre d'Afers Exteriors txec, Jan Lipavsky, va dir abans de la reunió d'aquest dimecres a Praga que celebraria la decisió, però que només la veia com "un primer pas important".

Cargando
No hay anuncios

Per bé que la UE continuï actuant de forma unida contra el Kremlin, abans de l'acord pres aquest dimecres, diferents diplomàtics dels Vint-i-set han fet declaracions en direccions ben oposades. El mateix Borrell i la Comissió Europea havien defensat que no calia castigar encara més tots els ciutadans russos, que també són víctimes del règim autoritari de Vladímir Putin i no forçosament estan a favor de la guerra d'Ucraïna. També va recordar que des de l'inici de la guerra ja no s'expedeixen visats als oligarques més propers a Putin o amb una vinculació directa amb el Kremlin.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, el ministre d'Afers Exteriors de Letònia, Edgar Rinkevics, va insistir en el fet que és "moralment inacceptable" veure com en plena guerra, mentre els ciutadans ucraïnesos pateixen tant, els russos estan fent el turista per Europa.

En tot cas, amb l'acord a què la UE ha arribat avui aconsegueix mantenir la seva preuada unitat d'acció i, a la vegada, deixa relativament satisfet el gruix dels governs comunitaris, ja que cada país a la pràctica tindrà més autonomia per decidir si vol ser més o menys flexible a l'hora d'expedir visats a turistes russos.

Cargando
No hay anuncios
La UE reparteix més de cinc milions de pastilles antinuclears al voltant de la planta de Zaporíjia

La Unió Europea està repartint més de cinc milions de pastilles davant del temor d'un potencial accident a la central nuclear més gran d'Europa, la de Zaporíjia (Ucraïna), que està a primera línia de front i ja ha patit diversos danys. De moment només es dona la pastilla als residents que viuen a un radi de 50 quilòmetres de la central, però la Unió Europea ha proveït a Ucraïna amb moltes per si també l'acaba necessitant gent que viu més allunyada de Zaporíjia. Els habitants d'aquesta zona només s'han de prendre la píndola en cas que hi hagi una fuita radioactiva confirmada.