"Només sé que el covid mata gent a tot el món i vull estar protegida"

Menys de cinc mil persones han rebut la pauta completa a Uganda

Personal de seguretat pren la temperatura a l'entrada d'un mercat a Kampala
Maria Colom
24/06/2021
3 min

Iganga (Uganda)Christine Ssejemba, acompanyada del seu marit, el Robert, va anar a vacunar-se contra el covid-19 fa unes setmanes a l’hospital principal d’Iganga, a l’est d’Uganda. Ell és pastor en una església i està sempre en contacte amb els veïns de la seva congregació; per això va decidir ser un dels primers de la comunitat a rebre la vacuna. “Si em poso malalt, no vull contagiar la meva gent. La vacuna no és perillosa i funcionarà. Vull ser un exemple i he vingut com a ambaixador, per sensibilitzar la gent i que no tingui por a la vacuna”.

Uganda va començar la vacunació a mitjans de març, després de rebre 864.000 dosis del mecanisme internacional Covax. El país s’ha decantat per la solució d’Oxford/AstraZeneca i per la xinesa Sinovac, però fins ara només han començat a vacunar amb la primera. L’estratègia s’ha centrat en immunitzar primer els sanitaris de primera línia, les forces de seguretat i el personal docent del país.

“Estem molt agraïts a Covax, però ho estarem més quan els països africans puguem acostar-nos a les xifres de vacunació dels Estats Units o d’Europa, ja que actualment la distribució de la vacuna és molt desigual”, diu a l’ARA Ainebyoona Emmanuel, del ministeri de Sanitat ugandès.

Una responsable de l’hospital ofereix als més de 50 assistents una xerrada de sensibilització i els adverteix que, després d’aquesta primera dosi, hauran de tornar per posar-se la segona vuit setmanes després. També els informa dels possibles efectes secundaris i els ofereix un telèfon per contactar amb una infermera.

Accés a les zones rurals

Segons Ainebyoona, “les dosis s’han distribuït estratègicament i equitativament per tot el país, a cinc centres sanitaris per districte; no obstant això, l’accés i la comunicació amb les zones rurals són més complicats”. El 78% de la població viu fora de les ciutats i allunyada dels equipaments sanitaris. A l’inici de la campanya de vacunació, Uganda estava administrant diàriament una dosi per cada cent persones. A aquest ritme, el país trigaria 24 anys a posar la pauta completa al 70% de la població, ràtio necessària per assolir la immunitat de grup.

“L’única cosa que sé amb certesa és que el coronavirus està matant gent a tot el món i jo vull estar protegida”, explicava Irene Esagala a l’injectar-se la vacuna. Desconeix quan podrà rebre la segona dosi i estar totalment immunitzada. Mentrestant, el país està en una situació d’incertesa total per fer front a l’augment de casos d’aquesta tercera onada.

Fins avui, la Perla d’Àfrica ha administrat 834.271 dosis, l’equivalent a un 1,8% de la població, però només 4.129 persones han pogut rebre la segona injecció. Les vacunes han deixat d’arribar i la població que acudeix als hospitals queda desemparada sense saber quan podran administrar-se la vacuna. Les poques dosis que estan arribant s’han de reservar per als treballadors essencials, ja que a l’inici de la campanya de vacunació no era obligatòria i encara queda personal per immunitzar.

A principis de juny, el nombre de positius a Uganda va començar a augmentar i el país ja està totalment immers en una tercera onada, en aquesta ocasió, accelerada per l’entrada de la variant delta.

El president Yoweri Museveni, en una compareixença la setmana passada, va anunciar un nou confinament de 42 dies, va prohibir la mobilitat tant en transport públic com privat, va tornar a tancar els centres educatius, abans que tornessin a obrir per a alguns cursos escolars, i va restringir les trobades de més de vint persones. Ha convidat a treballar des de casa i els únics sectors que estan exempts de restriccions són l’activitat essencial, l’agricultura, la indústria i el turisme. A més, va tornar a instaurar el toc de queda a les set de la tarda.

129 llits d’UCI

Actualment el país acumula 74.260 casos positius, 50.085 persones recuperades i 352 defuncions. Per primera vegada des que va començar la pandèmia, el març del 2020, la població està espantada i els hospitals han començat a omplir-se sense estar preparats per assumir pacients amb covid-19. Hi ha 1.127 persones ingressades en institucions sanitàries en un país que només té 129 llits d’UCI, 27 dels quals al principal hospital de Kampala, la capital.

stats