Esta

Vance vs Walz: un parèntesi cordial enmig de la campanya nord-americana

L'únic moment de tensió ha estat al final del cara a cara, on el republicà s'ha negat a reconèixer que Trump perdés les eleccions

JD Vance i Tim Walz en el debat.
4 min

WashingtonUn to respectuós i cordial que contrasta amb la crispació de campanya electoral nord-americana, que entra dins la recta final. Malgrat que es tractava d'un cara a cara entre els candidats a la vicepresidència, tant el republicà J.D Vance com el demòcrata Tim Walz han centrat els seus atacs en les capçaleres del tiquet electoral. Les expectatives del xoc directe entre ambdós candidats, alimentades per ells mateixos les setmanes prèvies, s'han diluït en un duel de 90 minuts civilitzat i que només s'ha caldejat una mica cap al final.

En el darrer bloc, sobre l'assalt al Capitoli, Vance s'ha negat a reconèixer que Donald Trump perdés les eleccions del 2020 i Walz ha aconseguit tenir el seu únic moment de la nit. "Quan això acabi, hem de donar-nos la mà i el guanyador ha de ser el guanyador. Això ha d'acabar", ha resolt de manera contundent. Quan Walz ha insistit a Vance que reconegués que Trump havia perdut les darreres eleccions, el senador d'Ohio ha defugit la qüestió amb un: "Tim, estic enfocat en el futur." Igual que ha eludit comentar la derrota de Trump, Vance ha ofert una versió adulterada de la història, classificant l'assalt al Capitoli com una "manifestació pacífica" i ha obviat els esforços de Trump per revertir els resultats electorals. De fet, és per aquestes maniobres que l'expresident té oberts dos casos penals, un a Geòrgia i un altre Washington.

El cara a cara organitzat la matinada d'aquest dimecres per la cadena CBS News era l'últim debat electoral abans de les eleccions del 5 de novembre - llevat que Trump accepti a última hora un segon assalt contra Kamala Harris-. Tant el senador d'Ohio com el governador de Minnesota tenien la tasca de defensar i representar les seves candidatures, igual que va passar amb el debat presidencial del setembre, la majoria de les expectatives estaven posades sobre el candidat demòcrata. Harris havia deixat el llistó molt alt per a Walz, que durant bona part del debat s'ha mostrat incòmode i cohibit. Una imatge molt diferent de l'espontaneïtat que caracteritza el governador de Minnesota, que no té pèls a la llengua a l'hora d'entrar al xoc. Precisament, que Walz etiquetés de "weirdos" (rarets) als republicans va ajudar-lo a sumar punts per acabar convertint-se en el segon de Harris.

Si Harris havia deixat el llistó alt per a Walz, Vance ha estat capaç de fer l'actuació que no va saber dur a terme Trump durant el debat presidencial. Vance ha atacat Harris des de la perspectiva que els assessors de l'expresident volien que ho fes Trump en el cara a cara: deixar calr que Harris fa més de tres anys que està a la Casa Blanca malgrat que ara es vengui com la candidata del canvi. "Si Kamala Harris té plans tan grans per abordar els problemes de la classe mitjana, aleshores hauria d'implementar-los ara i no demanar un ascens", ha apuntat Vance durant el bloc d'economia.

Esquivar falsedats de Trump

El contrast dels arguments de Vance amb les mentides exagerades de Trump, ha fet que fins i tot les seves falsedats tinguessin una pàtina de raonabilitat. Quan ha sortit la qüestió de la immigració a Springfield, la ciutat on Trump va assegurar que els migrants "es mengen les mascotes", Vance ha evitat mencionar la falsedat -tot i que l'ha defensat i alimentat a les xarxes- i ha optat per un altre enfocament.

"Tens hospitals que estan desbordats, tens habitatges que són totalment inassequibles perquè hem portat milions d'immigrants il·legals per competir amb els nord-americans per habitatges escassos. Les persones per les quals més em preocupo a Springfield, Ohio, són els ciutadans nord-americans les vides dels quals han estat destruïdes per la política de fronteres obertes de Kamala Harris", ha afirmat Vance. A l'hora de rebatre al seu oponent, Walz ha assenyalat que creu que "Vance vol resoldre això", però que la via no passa per "deshumanitzar i vilipendiar altres éssers humans".

Bona part del debat ha estat marcat per aquesta dinàmica on es reconeixia la postura de l'altra i s'acompanya de frases cordials com: "Estic d'acord amb Tim" o "Estic d'acord amb el governador". Ara bé, el reconeixement de la posició de l'altre i escoltar-la no volia dir que s'arribés a un acord: davant l'aparent concòrdia entre ambdós candidats, s'evidenciaven les diferències abismals entre un programa i l'altre.

Un dels blocs on més s'ha notat la diferència ha estat l'avortament, on Vance ha arribat a retorçar la seva posició antiavortista com un desig de "fer més fàcil per a les mares tenir nadons". En aquest moment, Trump, des de la plataforma X, ha fet una aparició fugaç i ha decidit posicionar-se sobre la qüestió de si prohibiria o no l'avortament a nivell federal. "No donaria el meu suport a una prohibició federal de l'avortament sota cap circumstància i, de fet, la vetaria", ha afirmat. Curiosament, l'expresident va evitar respondre sobre aquest tema quan se li va preguntar duran el cara a cara organitzat per la cadena ABC News.

L'únic moment de tensió que s'ha viscut al plató de Nova York ha estat quan les moderadores, Nora O’Donnell i Margaret Brennan, han silenciat els micròfons d'ambdós candidats després que Vance critiques la verificació d'una mentida sobre els migrants que arriben a Springfield. "Les normes eren que vosaltres no us dedicaríeu a verificar la informació", s'ha queixat Vance, oferint probablement l'únic moment viral de la nit.

stats