Coronavirus
Internacional26/06/2021

La variant delta: què en saben els científics?

Es contagia més ràpidament i pot ser més greu, però les vacunes la combaten eficaçment

Emily Anthes (The New York Times)
i Emily Anthes (The New York Times)

Nova YorkLa supercontagiosa variant delta del virus del covid-19 és responsable ara mateix del 30% dels casos de la malaltia a Catalunya, deu punts més que la setmana passada, segons el departament de Salut. Identificada per primer cop a l'Índia, la delta és una de les "variants preocupants" designades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i s'ha estès molt ràpidament tant al seu país d'origen com al Regne Unit, on és responsable del 99% dels nous contagis. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECCD) ha advertit aquesta setmana que a finals d'agost el 90% dels casos de covid a la Unió Europea seran causats per aquesta variant.

Cargando
No hay anuncios

Per què preocupa la variant delta?

Es creu que la delta, coneguda abans com a B.1.617.2, és la variant més transmissible fins ara del coronavirus: es propaga més fàcilment que la soca original i que la variant alfa (la britànica). Segons els responsables de salut pública del Regne Unit, la variant delta podria ser un 50% més contagiosa que l'alfa, tot i que aquest càlcul varia segons la font. Altres proves suggereixen que podria ser capaç d'esquivar parcialment els anticossos que genera l'organisme després d'haver passat la malaltia o d'haver-se vacunat.

Cargando
No hay anuncios

A més, la variant delta pot fer que el covid sigui més greu. Un estudi elaborat recentment a Escòcia va concloure que les persones infectades per aquesta forma del virus tenen aproximadament el doble de probabilitats de ser hospitalitzades que els contagiats amb la variant alfa. Els científics, però, remarquen que encara hi ha dubtes sobre aquest punt: "Crec que la pregunta sobre la gravetat de la malaltia és l'única que encara no té resposta", diu Michael Osterholm, director del Centre d'Investigació i Polítiques sobre Malalties Infeccioses de la Universitat de Minnesota.

On s'està propagant?

La variant delta s'ha trobat en una vuitantena de països, i és la més comuna al Regne Unit i a l'Índia. Als Estats Units s'hi va detectar per primer cop al març, i s'hi ha estès molt ràpidament: a principis d'abril representava només el 0,1% dels casos, a principis de maig era l'1,3%, a principis de juny havia arribat al 9,5% i aquesta setmana ja és responsable del 20,6% dels casos.

Cargando
No hay anuncios

Si ja estic vacunat, m'he de preocupar?

Segons els experts, és poc probable que la variant delta suposi un gran risc per a les persones totalment vacunades. Segons un estudi recent, la vacuna de Pfizer va ser efectiva en un 88% contra la malaltia simptomàtica causada per aquesta variant, un valor molt pròxim al 93% d'eficàcia contra la variant alfa. En canvi, amb una sola dosi el nivell de protecció era només del 33%. "Els individus totalment immunitzats no haurien de tenir problemes en aquesta nova fase de l'epidèmia. Tot i així, la protecció que ofereix una sola dosi sembla baixa i, evidentment, qui no estigui vacunat s'ha de considerar en situació d'alt risc", diu el doctor Peter Hotze, degà de l'Escola Nacional de Medicina Tropical de la Facultat de Medicina de Baylor.

Cargando
No hay anuncios

Provocarà una nova onada?

La variant delta representa un percentatge de casos cada cop més gran, però no se sap del cert que hagi de fer augmentar el nombre de contagis. "Crec que no veurem una altra gran onada als Estats Units, perquè tenim prou vacunes per evitar-ho", diu Osterholm. Però Justin Lessler, epidemiòleg de la Universitat John Hopkins, avisa que "en llocs on encara hi ha molta susceptibilitat al virus s'obre una nova finestra perquè els casos tornin a pujar". En tot cas, diu, com a mínim als EUA difícilment es tornarà a xifres similars a les de l'hivern. L'efecte seria, més aviat, un endarreriment en la sortida de la pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

Què puc fer?

Vacunar-te. I, si ja ho has fet, animar la teva família, amics i veïns a vacunar-se. El més probable és que la vacunació freni la propagació de totes les variants existents i redueixi les possibilitats que n'apareguin de noves i encara més perilloses. "Cal ser conscients que continuaran apareixent noves variants allà on hi hagi transmissió –diu Saskia Popescu, epidemiòloga de la Universitat George Mason–. Per tant, el que cal és assegurar la vacunació local, nacional i global".  

Copyright The New York Times