Es ven uniforme de soldat rus mort: entrega ràpida a Barcelona

La invasió d'Ucraïna ha intensificat el comerç de trofeus de guerra, un negoci tan antic com les mateixes guerres

Un fotomuntatge que mostra diversos objectes convertits en trofeus de guerra.
7 min

BarcelonaLa guerra la pots comprar per internet. I pagar-la amb Paypal, Google Pay, Visa, MasterCard o American Express.

La guerra te la pot portar a casa un repartidor de Nacex o de Seur. Si no t’agrada, tens trenta dies per tornar-la. El comprador, però, ha de pagar l’enviament de la devolució.

“Armilla militar feta servir de l'exèrcit rus de color píxel, tipus 6B45 Ratnik, talla 2”, llegeixo en una oferta d’eBay, la pàgina de subhastes a Internet més popular del món. El titular no enganya. Algú ha posat a la venda part d’un uniforme d’un soldat de l’exèrcit de Vladímir Putin que, fins fa poc, lluitava a la guerra d’Ucraïna. El preu de sortida són 450 dòlars. A la part frontal de l’armilla hi ha un nom escrit en retolador: Oskar.

Contacto amb el venedor. Un tal vitaliya_3.

–Hola, continua disponible? Me la podries enviar a Barcelona? Gràcies.

No triga ni una hora a contestar-me.

–Hola, amic. Sí, continua disponible i preparada per entregar-se. Te la podem enviar a Barcelona sense cap problema. Gràcies.

La conversa continua.

–Et puc preguntar d’on surt aquest uniforme?

–Els soldats ucraïnesos el van agafar com a trofeu de guerra en una zona de la regió de Khàrkiv.

–És d’un soldat rus mort?

–No, és d’un soldat rus que es va rendir. L’armilla no té danys.

–Es deia Oskar?

–Sí, òbviament. 

–El preu és negociable?

–Creu-me, és un dels millors articles russos que pots trobar avui dia. Et puc fer un 10% de descompte.

–Tens articles de russos morts en combat?

Vitaliya_3 m’envia un altre enllaç. És un lot d’objectes personals d’un soldat rus que, suposadament, va morir al camp de batalla ucraïnès. Hi ha una medalla militar, insígnies i un mapa. El preu: 299 dòlars. 

Només calen uns clics més per trobar un uniforme d'un soldat rus mort. "N'he venut molts abans i sé on trobar-ne. Digue'm com el vols i te l'envio", m'escriu un altre venedor.

En els últims dies, l’ARA ha tingut diverses converses com aquesta amb usuaris d’eBay que venen trofeus de guerra del front ucraïnès. La llista d’objectes que es poden trobar –i comprar– a internet és tan extensa i tan macabra com les mateixes guerres.

“Rellotge d’un pilot rus capturat l’avió del qual va ser abatut”, llegeixo en una altra publicació d’eBay. El rellotge és daurat, porta pintada una bandera russa i la corretja és de pell fosca. “Funciona perfectament”, em confirma el venedor. Preu de sortida: 199,95 dòlars.

“Tros d’un míssil soviètic que Rússia va llançar contra Ucraïna”. El míssil, m’assegura la persona que el ven, va caure a la ciutat d’Izium durant les primeres setmanes de la invasió. No sap dir-me si va matar algú. Preu de sortida: 30 dòlars.

“Carta enviada a un soldat rus de les forces d’ocupació”. La va enviar un nen a un membre de les tropes russes, que la portava a l’uniforme. En un full mig arrugat hi ha pintat un tanc de color verd que dispara foc vermell. Una frase acompanya el dibuix: “Endavant”. “No t’ho puc assegurar del tot, però em van dir que el soldat era mort”, em diu el venedor. Preu de sortida: 42,35 dòlars.

Xarxa clandestina per sortir d'Ucraïna

Als trens que surten d’Ucraïna, el control de l’exèrcit i de la policia és exhaustiu quan el comboi s’acosta a la frontera. Abans d’entrar a Polònia el tren s’atura durant una estona llarga i soldats i policies revisen la documentació de tots els passatgers. Busquen, sobretot, homes en edat de lluitar que intenten fugir per evitar el front. Sovint també escorcollen els equipatges. Al gener, en un d’aquests controls, una agent de la policia ucraïnesa que inspeccionava la meva motxilla em va fer una pregunta: "¿Portes algun regal que t’hagi fet un soldat?” Aquest reportatge està estretament relacionat amb aquella pregunta.

La invasió russa d’Ucraïna ha intensificat el comerç de trofeus de guerra. 

Aquest és un negoci antic, que existeix des de fa segles i que va agafar un impuls especialment important després de les guerres mundials. Les guerres accentuen el col·leccionisme. “Un trofeu de guerra és qualsevol element de fort caràcter simbòlic que ha estat sostret a l’enemic durant un conflicte armat”, diu l’enciclopèdia més llegida dels nostres dies, la Viquipèdia. Els trofeus de guerra acostumen a ser banderes, armes, vehicles i objectes personals dels que lluiten. Però no cal que tots els trofeus hagin estat sostrets a l’enemic. Un trofeu de guerra també pot ser, per exemple, una placa original que indicava el nom d’un carrer de Bakhmut, ciutat que ja no existeix després d'haver quedat arrasada per una de les batalles més mortíferes de la guerra d’Ucraïna. A eBay en trobes per uns 100 dòlars.

A Ucraïna, com en altres guerres, s’han creat xarxes clandestines que comercien amb trofeus de guerra i altres objectes de rellevància bèl·lica. Alguns dels soldats que lluiten a la primera línia del front en formen part. Ells són els que troben i recullen els objectes i els envien a intermediaris perquè els treguin del país i els venguin. Oficialment, el govern de Volodímir Zelenski no permet la sortida d’objectes militars del país –d’aquí els escorcolls d’equipatges al tren i la pregunta que em va fer la policia–, però les xarxes acaben trobant la manera, sovint a través del contraban. El pacte que tenen molts d’aquests soldats amb els intermediaris és que una part dels diners que es guanyen amb la venda tornin al front. No necessàriament en forma de bitllets, pot ser en forma d’objectes que es necessiten al camp de batalla, com medicaments, equipatge o material per construir drons bomba casolans. 

Soldats ucraïnesos disparant un obús cap a les tropes russes a la regió de Donetsk el 20 d'abril del 2024.

“Això fa dècades que passa. Durant la Primera Guerra Mundial no hi havia soldat americà que no tornés cap als Estats Units amb algun souvenir de guerra”, explica Jordi Lliboutry, expert en comerç d’antiguitats militars. Es va repetir a durant la Segona Guerra Mundial, quan qualsevol insígnia nazi cotitzava a l’alça, sobretot els cascs o les pistoles Luger. “Encara avui, els objectes de més valor són els de les dues guerres mundials. Després venen els de la guerra del Vietnam. Són els conflictes que han estat més romantitzats per Hollywood, i hi ha molts fanàtics que en volen un record”, diu Lliboutry.

Els compradors acostumen a ser aficionats al col·leccionisme, especialment al militar. Predominen els enviaments a Europa i als Estats Units. Alguns compradors habituals fins i tot inverteixen el circuit: són ells els que es posen en contacte amb l’intermediari per demanar-li que els hi aconsegueixi un objecte en concret. Un uniforme amb forats de bala és més car que un de sencer. Alguns venedors subratllen, per exemple, que en jaquetes de soldats russos encara "hi ha taques de sang".

Tornem a eBay. Amb una cerca ràpida, la plataforma es converteix en una exposició online de la història de les guerres. Berlín, Normandia, Tòquio, Guernica, Saigon, Sarajevo, Kabul, Bagdad, Kíiv… 

“Tres medalles a l’honor lliurades per l’exèrcit soviètic a un combatent durant la Segona Guerra Mundial”. Adjunten el certificat d’autenticitat. Preu de sortida: 55.555 dòlars.

“Suport per a un franctirador SKS Zrap de la guerra de Bòsnia”. És el model que feien servir els soldats serbis per subjectar els fusells amb què disparaven contra la reanomenada avinguda dels Franctiradors, a Sarajevo. Preu de sortida: 829,99 dòlars. .

“Placa de la porta principal del palau de Saddam Hussein”. El venedor posa en context l’objecte i recorda com va morir l’expresident iraquià. Subratlla que és “una peça única per a qualsevol col·leccionista”. Preu de sortida: 49.363 dòlars.

Putin i Zelenski exhibeixen els trofeus

Pregunto per WhatsApp al soldat Yuri, voluntari de les Forces de Defensa Territorial de Kíiv, si sap que a eBay s'hi venen trofeus de guerra d’Ucraïna. “Me n’havien parlat, sí”. Li sembla “una molt bona idea” que les tropes puguin treure’n benefici. Ell tindria molt de material per vendre.

Fa uns mesos, a Kíiv, em va ensenyar la seva col·lecció particular. La majoria eren restes d’armament occidental utilitzat per bombardejar i matar objectius enemics. Però també guardava, en una bossa de plàstic, un uniforme d’un soldat rus. “Millor no tocar-lo”, bromejava. Tots els articles els hi havien regalat soldats que lluitaven a primera línia quan anava a visitar-los. “Potser algun dia en faré una exposició”, em va dir llavors. “Estudiaré si és fàcil vendre’ls, així podria enviar els diners al front”, em deia aquesta setmana.

Una multitud de ciutadans russos observant i fotografiant tancs occidentals capturats al camp de batalla ucraïnès.
Una dona fent-se una selfie amb un tanc rus en un carrer cèntric de Kíiv.

Els trofeus de guerra no sempre són negoci. Els trofeus de guerra són, sobretot, trofeus.

Vladímir Putin va voler exhibir a principis de maig la seva col·lecció de trofeus de guerra. Una trentena de vehicles militars occidentals sostrets del front ucraïnès es van exposar al centre de Moscou amb motiu de la celebració del Dia de la Victòria –contra les tropes nazis a la Segona Guerra Mundial–. Hi havia tancs Abrams, de fabricació nord-americana. També tancs Leopard, alemanys. Alguns dels vehicles estaven calcinats o foradats per bales i metralla. Al costat de cada exemplar, un rètol amb detalls tècnics i bèl·lics del vehicle: "Construït als Estats Units, capturat al Donbàs". Milers de russos s'hi feien fotos.

Volodímir Zelenski també exhibeix sovint la seva col·lecció de trofeus de guerra. L'última gran exposició va ser el 24 d'agost, coincidint amb el dia de la Independència a Ucraïna. Aquell dia, i per segon any consecutiu, el govern va exposar desenes de vehicles militars russos als carrers del centre de Kíiv. Sobretot tancs soviètics i camions blindats. Alguns estaven calcinats o foradats per bales i metralla. Milers d'ucraïnesos s'hi feien fotos.

stats