Veneçuela expulsa una delegació del PP que volia assistir a les eleccions
Les autoritats veneçolanes també han denegat l'entrada al país a exmandataris de l'Amèrica Llatina
BarcelonaVeneçuela ha impedit aquesta matinada l'entrada d'una delegació de diputats, senadors i europarlamentaris del Partit Popular (PP) que acudia al país sud-americà per assistir a les eleccions d'aquest diumenge. Els parlamentaris han estat finalment expulsats de Veneçuela i han aterrat aquest matí a l'aeroport de Barajas. Fonts oficials del ministeri d'Exteriors espanyol han assegurat que el govern de Nicolás Maduro no havia autoritzat la visita de la delegació com a missió d'observació electoral i que va ser el PP, pel seu compte, qui va decidir tirar endavant el viatge.
El líder de la formació popular, Alberto Núñez Feijóo, va ser el primer a denunciar els fets a través d'una piulada aquest divendres a la nit, on, quan la delegació encara era a Caracas, va exigir el seu "alliberament immediat" i va reclamar al govern espanyol que fes servir "els mitjans necessaris" per aconseguir-ho. Feijóo també va assegurar que estava en contacte amb María Corina Machado, la principal rival de Maduro en les eleccions, i qui havia convidat el Partit Popular a Veneçuela.
Poc després de les vuit del matí, la delegació ha aterrat a Madrid i ha carregat durament contra el govern espanyol, a qui ha acusat de "compartir el discurs dels chavistes" davant de la seva expulsió, i ha titllat d'"indecent" l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, observador a Veneçuela a les eleccions de diumenge. La delegació va reclamar, sense èxit, que Zapatero acudís a l'aeroport per mediar amb les autoritats veneçolanes, tot i que va rebre l'assistència del cònsol general d'Espanya a la capital veneçolana.
"Algun dia [Zapatero] haurà d'explicar quins són els seus vincles amb aquesta dictadura criminal", ha etzibat a l'aterrar a Barajas l'eurodiputat Esteban González Pons, que encapçalava la delegació juntament amb el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado.
El ministeri d'Exteriors espanyols ha assegurat que no va veure "cap inconvenient" en la sol·licitud que tant la mesa del Senat com el grup popular al Congrés van presentar per acudir "com a missió d'observació electoral a Veneçuela" i que "va realitzar totes les gestions necessàries" davant de les autoritats veneçolanes, que, no obstant això, "van denegar l'autorització". Per això, segons fonts oficials d'Exteriors, "tots els grups polítics, excepte el PP, van decidir no fer el viatge".
González Pons ha lamentat aquestes declaracions i ha reclamat al titular d'Exteriors, José Manuel Albares, que "rectifiqui immediatament i, en lloc d'avalar els arguments de Maduro, doni suport als seus compatriotes". Segons el responsable d'afers internacionals del PP, el viatge a Veneçuela el realitzaven tres expedicions diferents: una del Senat, aprovada per la mesa de la cambra alta espanyola; i dues més, del Congrés i del Parlament Europeu, que eren missions particulars del Partit Popular. Les tres expedicions responien a invitacions formals de l'oposició veneçolana "per acompanyar-la el dia de les eleccions", en paraules de l'eurodiputat popular.
D'aquesta manera, el Partit Popular reclama que, pel seu paper com a acompanyants de l'oposició i no com a observadors electorals, no necessitaven l'autorització de les autoritats electorals de Veneçuela per entrar al país. "Cap de les tres delegacions hem rebut negatives per acudir com a acompanyants electorals", ha assegurat González Pons, que ha afegit que "en unes eleccions que són lliures, no pots negar als amics que acompanyin aquells que volen que guanyin el dia de les eleccions".
Altres membres de la delegació, com la diputada Cayetana Álvarez de Toledo, també han denunciat els fets a les xarxes i han donat suport a la candidatura de Plataforma Unitària Democràtica (PUD), encapçalada per María Corina Machado, que diumenge s'enfronta a les urnes a Nicolás Maduro.
Més expulsions
Aquest dissabte a la matinada, a banda d'expulsar la delegació del Partit Popular, el règim de Maduro també ha negat l'entrada a Veneçuela a una delegació d'exmandataris llatinoamericans que també volia "acompanyar" María Corina Machado durant les eleccions, segons l'expresidenta colombiana Marta Lucía Ramírez. La delegació, que estava formada per aliats de l'oposició veneçolana com la mateixa Ramírez o l'expresident mexicà Vicente Fox, no va poder volar des de Panamà perquè, segons les autoritats del país centreamericà, Veneçuela "va bloquejar l'espai aeri".