Carib

La vídua del president haitià assassinat apunta als seus enemics polítics

Les autoritats continuen sense aclarir qui va ordenar l'atac i el país s'enfonsa encara més en el caos

Policies haitians entrant al complex on estan empresonats els presumptes autors del magnicidi.
11/07/2021
3 min

BarcelonaMartine Moïse, la vídua del president d'Haití que va ser assassinat dimecres, ha parlat després de recuperar-se de les ferides que va patir en l'atac: acusa els seus enemics a l'ombra d'organitzar el magnicidi per aturar el canvi democràtic, mentre al país caribeny s'intensifica la lluita pel poder. La primera dama ha cridat a continuar la "batalla" del seu marit al país més pobre del continent americà, marcat per la violència i que ara s'enfonsa més en el caos. Després de rebre tractament en un hospital local, la dona va ser traslladada en avió a Miami.

"Estic viva, però he perdut el meu marit, Jovenel", diu en crioll en un missatge d'àudio difós al seu compte de Twitter que és la seva primera intervenció des de l'atac, segons han confirmat l'agència AFP i el ministre de Cultura i Comunicacions, Pradel Henriquez.

Jovenel Moïse va ser assassinat dimecres a la matinada a la seva residència oficial, segons la policia, per un grup de 26 mercenaris colombians i dos nord-americans d'origen haitià, que es van fer passar per agents de la DEA, l'agència antidrogues nord-americana. 17 dels presumptes assaltants han estat detinguts i tres abatuts, però creixen els dubtes sobre qui hi ha darrere de l'operació.

"En un tancar i obrir d'ulls, els mercenaris han entrat a casa meva i han cosit a trets el meu marit, sense que pogués pronunciar ni una sola paraula", diu la primera dama. Segons la premsa local, el cos de Moïse tenia l'impacte de 12 bales i els atacants van saquejar el seu despatx. Jomarlie, la filla de la parella, de 25 anys, que era dins la casa, es va poder amagar en una habitació. Segons la vídua, el seu marit lluitava per "les carreteres, l'aigua i l'electricitat, el referèndum i les eleccions". Les eleccions, previstes per al 26 de setembre en primera volta i el 21 de novembre en la segona, en un context de forta inseguretat, havien estat posposades en diverses ocasions per la impopularitat del president, acusat de corrupció, que va portar una onada de protestes des del 2019. El referèndum havia de servir per ratificar un canvi constitucional que donaria més poder a la presidència. La primera dama es mostra disposada a continuar la feina del seu marit i diu que tornarà a comparèixer en una emissió a Facebook.

Mentrestant, el magnicidi continua envoltat pel misteri. Divendres la policia i l'exèrcit colombià van reconèixer la implicació de 17 exmilitars colombians en l'assassinat del president, però van suggerir que l'escamot hauria estat contractat per garantir la seguretat del president. Després de la detenció dels colombians no s'han donat més pistes sobre qui va ordenar l'atac ni les seves motivacions.

L'assassinat de Moïse ha agreujat més la crisi política i social en què estava enfonsat el país caribeny des de fa anys. El primer ministre, Claude Joseph, que havia estat destituït per Jovenel dos dies abans del magnicidi, ha assumit plens poders, però la seva legitimitat està qüestionada. Ariel Henry, designat pel president però que no havia arribat a assumir el càrrec, es reivindica com la principal autoritat. El Parlament està dissolt des que les eleccions del 2019 van ser posposades per la inestabilitat política i el president va seguir governant a cop de decret. Al poder des del 2017, el govern de Moïse era molt qüestionat en manifestacions massives contra la corrupció i l'autoritarisme.

A la capital, Port-au-Prince, els carrers han començat a reprendre el pols tímidament i encara regna la por, sobretot pel descontrol de les bandes armades. Centenars de persones han acudit a l'ambaixada nord-americana per demanar asil i fugir del país. El 60% dels 11 milions d'haitians viuen sota el llindar de la pobresa.

La policia ha advertit aquest diumenge, en virtut de l'estat de setge imposat per Joseph després del magnicidi, que impedirà qualsevol manifestació al carrer, en resposta a la crida a la mobilització que ha fet l'expolicia Jimmy Cherizier, àlies Barbecue, que lidera G9 an Fanmi e Alye, la banda armada més poderosa del país.

Barbecue era considerat pròxim a Moïse, però l'1 de juliol va anunciar que passava a l'oposició i va fer desfilar els membres de la banda, armats amb fusells i armes automàtiques, reclamant la dimissió de Moïse. Des de principis de juny s'ha accentuat la violència endèmica al país amb la reconfiguració d'aliances i combats pel control de barris com Martissant i Delmas que han deixat desenes de morts i han fet fugir de casa seva almenys 17.000 persones.

stats