UE

Von der Leyen fa malabars en un discurs per esgarrapar vots a dreta i esquerra

El Parlament Europeu ratificarà o tombarà aquest dijous la candidatura de conservadora alemanya per liderar la Comissió Europea cinc anys més

2 min

EstrasburgUrsula von der Leyen ha fet malabars en un discurs pensat per acontentar a tothom. Necessita esgarrapar vots de gairebé tot l'espectre parlamentari per garantir-se la seva reelecció al capdavant de la Comissió Europea, des dels Verds fins a una part de l'extrema dreta. Ha passat de puntetes ni s'ha sortit ni una coma del guió en qüestions delicades com la immigració o la lluita del canvi climàtic i, en canvi, ha posat l'accent en polítiques que compten amb un consens majoritari, com la defensa de l'estat de dret, l'impuls de la competitivitat i la capacitat militar de la Unió Europea davant de l'expansionisme de Vladímir Putin.

La conservadora alemanya també ha demanat acabar amb la "polarització" i "els extremismes i els demagogs" davant de l'Eurocambra amb més representació de l'extrema dreta de la història, tot i que ha trencat el cordó sanitari amb Giorgia Meloni i s'ha negat a negociar amb l'Esquerra. Així doncs, ha sol·licitat el vot de "totes les forces democràtiques" del Parlament Europeu que, per Von der Leyen, són la ultradreta que considera més moderada i favorable a ajudar Ucraïna, els Verds i la gran coalició conservadora, socialdemòcrata i liberal que l'ha proposat altra vegada per presidir la Comissió Europea.

En aquest sentit, ja referint-se implícitament al Kremlin, Von der Leyen ha instat als europarlamentaris a mantenir la lluita per la "democràcia" i, entre escridassades d'una part de la bancada i aplaudiments de la gran majoria, ha criticat la teòrica missió de pau del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que s'ha reunit amb Putin, Xi Jinping i Donald Trump. "La versió d'Europa després de la Segona Guerra Mundial, amb totes les seves imperfeccions i desigualtats, és la millor que hem conegut. No em quedaré mai de braços plegats veient com la destrossen, des de fora o des de dins", ha avisat la conservadora.

També ha anunciat la creació d'un nou comissari de Defensa, tot i que és una competència que mantenen els estats membres, i ha instat potenciar la unió en matèria militar de la UE. En concret, ha aposat per continuar incrementant la despesa militar i crear una xarxa de defensa aèria comuna. "No és només per protegir el nostre espai aeri, sinó un símbol de la unitat europea en matèria de defensa", ha dit Von der Leyen.

D'altra banda, tal com demanaven els socialdemòcrates, la candidata ha promès una altra nova cartera a la Comissió Europea: la d'Habitatge. És una altra competència de sobretot les administracions estatals, regionals o municipals i, de fet, no ha anunciat cap mesura en concreta. S'ha limitat avançar que faran una "avaluació" sobre com abordar la manca d'accés d'habitatge que afronta la UE, especialment les grans ciutats.

Cal recordar que Von der Leyen ha d'arribar com a mínim als 361 suports i la coalició de conservadors, socialdemòcrates i liberals en suma 401. Ara bé, al Parlament Europeu la disciplina de vot no és gaire estricte i molts eurodiputats acaben votant en sentit contrari del que els indica el seu grup. Cal recordar, a més, que el vot és secret, cosa que facilita que encara hi hagi més transfuguisme. Es preveu que la votació comenci a les 13 h i es facin públics els resultats cap a tres quarts de tres.

stats