Walz porta l'optimisme a Chicago: "No subestimis mai un professor d'escola pública"

El governador de Minnesota accepta formalment la nominació a la vicepresidència de Harris

Tim Walz aquesta nit a la Convenció Demòcrata
4 min
Regala aquest article

ChicagoDesprés de dos dies en què pel United Center de Chicago no han parat de desfilar celebritats del Partit Demòcrata, aquest dimecres tocava que prengués la paraula una persona normal i corrent. O, almenys, algú que realment pugui apel·lar al ciutadà comú. És el que ha fet Tim Walz quan ha pujat a l'escenari per acceptar formalment la seva nominació com a candidat a la vicepresidència. Walz ha parlat més de les seves fites com a professor i entrenador que com a governador de Minnesota.

"Així que allà em teniu a mi, un professor de secundària d'uns 40 anys amb nens petits, amb zero experiència política i sense diners, competint per un districte de color vermell [republicà]. I sabeu què? No subestimis mai un professor d'escola pública. Mai", ha dit Walz recordant quan va començar en política presentant-se en un districte republicà de Minnesota i va aconseguir guanyar. Walz tant aconsegueix canviar de color un districte com fa que l'equip de l'institut que entrena passi d'anar darrer a la classificació a ser campió de lliga. L'efecte remuntada que just necessiten els demòcrates.

"Deixeu que us digui això, equip, tenim la pilota i sortim a l'atac", ha dit Walz. “Kamala Harris té experiència i Kamala Harris està a punt. La nostra feina, la nostra feina per a tots els que ens miren, és entrar a la melé, bloquejar i atacar, guanyant cada vegada un centímetre més”. No es podria haver descrit millor el canvi de rols que s'ha produït en l'arena política en les darreres setmanes. Amb uns republicans desorientats per la irrupció de Harris al lloc de Joe Biden al tiquet electoral, els demòcrates ara lideren l'atac i creen joc. Mentrestant, un Donald Trump que va a les palpentes intenta recuperar el focus.

“Vaig créixer a Butte, Nebraska, en un poble de 400 habitants. Érem 24 nens a la meva classe, a l'institut, i cap no va anar a Yale. Però créixer en una escola com la meva t'ensenya cuidar l'un de l'altre”, ha dit en clara al·lusió al seu homòleg i rival republicà J.D Vance. El segon de Trump es vanta de ser la veu de la classe treballadora, però va estudiar en una de les universitats d'elit del país: Yale. No és la primera vegada que Walz, que va anar a la Universitat Estatal de Minnesota, l'hi retreu. L'autenticitat de Walz respecte als seus orígens de classe és tal que no li fa falta erigir-se en res, com sí que va fer Vance a Milwaukee.

Una de les tasques de Walz com a vicepresident de Harris és entrar al xoc amb Vance. A primer cop d'ull, els seus perfils són similars: tots dos han nascut en el si de famílies treballadores del Midwesti han servit a l'exèrcit, però en realitat tenen més diferències que semblances. És el cas de les universitats on van estudiar. Una altra, els ambients: Vance es feia amb peixos grossos de Silicon Valley mentre que Walz passava hores i dies amb adolescents amb les hormones revolucionades.

"Aquests adolescents podrien ensenyar-li a Donald Trump un colló de coses sobre què és un líder". Un cop més Walz ha fet gala d'un llenguatge molt més pròxim a la gent normal que el que suposa que li pertocaria a un candidat a la vicepresidència. I això forma part del seu atractiu i que els demòcrates pensen explotar per a la seva campanya.

Fa dues setmanes, Walz pràcticament era un desconegut més enllà de Minnesota. La seva elecció va ser una sorpresa després de dies en què el nom del governador de Pensilvània, Josh Shapiro, sortia a totes les quinieles. Precisament, la senzillesa de Walz i, sobretot, el seu optimisme contagiós, van ser altres motius pels quals Harris va triar-lo com el seu company de tiquet electoral.

Aquest optimisme és el complement perfecte per al relat de l'esperança que s'ha estat filant al voltant de Harris. "Tenim alguna cosa millor per oferir al poble nord-americà. Comença amb la nostra candidata, Kamala Harris", ha dit Walz en una frase que recorda a la pronunciada per Michelle Obama dimarts. "Amèrica, l'esperança està tornant a casa", va dir l'ex primera dama.

Més que un discurs, Walz ha ofert una sessió de coaching fent servir les tardes que s'ha passat animant adolescents abans de sortir al camp de futbol americà. Tal ha estat l'efecte, que un cop ha acabat la seva intervenció i s'ha donat per finalitzat el tercer dia de convenció, els delegats de Minnesota han estat més d'un quart d'hora saltant i fent pinya mentre corejaven el nom de Walz. Semblava que acabaven de guanyar la lliga.

Pelosi agraeix el servei a Biden

Amb bastants quilòmetres pel mig i dos dies de distància amb l'aparició de Biden, l'antiga speaker de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, ha aparegut al United Center. Quan ha pujat a l'escenari, el públic l'ha rebut amb un fort aplaudiment i per poc no s'ha posat a corejar "Gràcies, Nancy". Pelosi va ser clau en la campanya de pressions perquè Biden acabés renunciant a la candidatura, encara que la demòcrata intenta portar-ho amb discreció.

”Amb Joe Biden i Kamala Harris, vam establir una de les presidències més reeixides dels temps moderns”, ha assegurat Pelosi, que ha dedicat menys temps que els anteriors ponents a parlar sobre Biden. Tot i això, no han faltat els crits de “Gràcies, Joe”.

L'altra gran figura que ha fet pinya amb Harris aquesta nit ha estat l'expresident Bill Clinton. Ell tampoc ha coincidit en la programació amb la seva dona, Hillary Clinton, que va parlar dilluns. “La pròxima vegada que l'escolteu, no compteu les mentides. Compteu els «jo»", ha dit Clinton sobre Trump. La manera en què els demòcrates aborden els atacs contra el republicà en les darreres setmanes ha virat de mostrar-lo com un perill a retratar-lo com un multimilionari egoista i que només pensa en ell mateix.

Pel que fa a Biden, Clinton ha estat una mica més generós que Pelosi amb el temps i les mencions. L'expresident, que no va participar en les pressions per fer fora l'actual president del tiquet electoral, ha comparat Biden amb George Washington. El pare fundador també va renunciar a la presidència, però en un context molt diferent.

La cirereta de la nit, però, ha estat l'aparició sorpresa d'Oprah Winfrey. Un altre flashback de la campanya del 2007 de Barack Obama. Llavors la presentadora va donar suport a la seva candidatura i aquest vespre ha demanat el vot per a Harris. "Ens morim de ganes de marxar d'aquí i fer alguna cosa, i el que farem és triar Kamala Harris com la pròxima presidenta dels Estats Units”, ha dit Winfrey.

stats