La màquina de la veritat dels polítics

El 'Washington Post' crea un sistema que detecta les mentides i les contradiccions dels polítics

Ara
30/01/2013
2 min

BarcelonaEl món digital ha desterrat la feixuga tasca de buscar en arxius i hemeroteques. Però, tot i la facilitat, són ben pocs els que es molesten a indagar en les declaracions passades dels polítics per detectar mentides i contradiccions. El 'Washington Post' ha decidit posar fil a l'agulla i ha creat una aplicació informàtica que funciona com una mena de detector de mentides, un sofisticat sistema que compara allò que diuen avui amb el que van dir fa setmanes, mesos o anys.

Promeses electorals incomplertes, negatives que deixen de ser-ho, prioritats que desapareixen... Els polítics són una font constant de canvis d'opinió i declaracions contradictòries, però la memòria és fràgil i pocs són els que s'adonen que el que es diu avui és exactament el contrari del que es va dir ahir. Per refrescar la memòria, el 'Washington Post' ha creat el 'Truth teller', un sistema nascut per fiscalitzar els polítics i capturar les seves incongruències.

Tot va començar fa un any i mig quan Steven Ginsberg, editor de la secció de política del diari, va assistir al míting d'una política a Iowa. La dona no va tenir cap problema a fer declaracions que contradeien obertament altres declaracions que havia fet en el passat. Però el que va alarmar Ginsberg no va ser tant l'actitud de la líder política com la de l'audiència: ningú no va reaccionar davant el fet que allò que els explicava estava en flagrant contradicció amb el que la dona havia fet i dit en el passat. Ginsberg s'hi va posar i, un any i mig més tard, el diari ja ha fet públic el prototip d'un nou sistema, batejat amb el nom de 'Truth teller', amb l'objectiu d'"identificar la veritat, quelcom que és més difícil i més important que mai".

stats