Xec en blanc perquè Veneçuela s'annexioni la selva petroliera de la Guyana
El chavisme guanya el referèndum no vinculant sobre la incorporació de la regió de l’Essequibo, amb un 95,93% dels vots i una participació inferior al 50%
Sao PauloEren faves comptades. No hi havia possibilitat de sorpresa i s’ha confirmat el guió preestablert pel chavisme. En referèndum consultiu, en el qual hi havia cinc qüestions, Veneçuela ha aprovat aquest diumenge, amb una significativa majoria, del 95,93%, l’annexió de la regió de l’Essequibo a través de la creació d’un estat anomenat la Guyana Essequiba i la concessió de la ciutadania veneçolana als seus 125.000 habitants, la gran majoria dels quals viuen en comunitats indígenes.
Aquest territori de 160.000 km² de selva tropical autòctona i majoritàriament verge, molt rica en petroli, or, diamants i coure, ocupa dues terceres parts de la Guyana i el reclama com a seu Veneçuela des que es va independitzar de la corona borbònica espanyola el 1811.
La consulta no vinculant per una disputa territorial de dos segles que crea consens entre els veneçolans de tot l’arc ideològic tenia, però, un altre objectiu electoral. Nicolás Maduro ha plantejat les reivindicacions sobre l’Essequibo com un instrument per rellançar la seva popularitat, que està en hores molt baixes per la crisi econòmica perenne, de cara a les presidencials del 2024, que podrien posar punt final a un quart de segle de governs chavistes.
La victòria gairebé a la búlgara (les cinc qüestions plantejades van superar el 95%) no amaga, però, un regust amarg per al govern de Maduro, ja que l’oposició i diversos mitjans internacionals han destacat la baixa participació, inferior al 50% segons el resultat oficial, i el poc moviment als col·legis electorals de les principals ciutats del país.
Com que no hi ha hagut campanya a favor del no, la jornada electoral ha transcorregut segons el previst: amb absoluta normalitat i sense incidents remarcables. Per això, ha sorprès molt que a mitja tarda, el Consell Nacional Electoral (CNE) decidís allargar dues hores l’horari de votació perquè qui estigués fent cua pogués exercir el dret a vot. La decisió ha estat interpretada per l’oposició com una darrera crida, a la desesperada, per mobilitzar els partidaris del govern.
A l’hora d’informar sobre el recompte, l’òrgan electoral s’ha limitat a indicar que hi ha hagut 10.554.320 vots, però no ha explicitat si corresponien al mateix nombre d’electors, o si s’havia realitzat el còmput de cinc vots per persona, atès que aquesta era la xifra de preguntes que s’havien de respondre. Tampoc s’ha informat sobre el percentatge d’abstenció en relació als 20,7 milions d’electors amb dret a vot.
Indefinició de Maduro
En el discurs de la victòria, a la plaça Simon Bolívar de Caracas, Maduro ha fet una compareixença tenyida de nacionalisme i fent una crida a la unitat. “Avui hem posat dempeus Veneçuela, el poble ha parlat clar en una victòria sense partidisme, no hi ha ni vencedors ni vençuts dins del país, perquè aquí no hi havia polarització”, ha assenyalat. I ha destacat que el referèndum ha suposat “fer els primers passos d’una nova etapa històrica d’unió nacional i de la pàtria”.
El dirigent chavista, però, ha estat molt ambigu i no ha detallat quins són els seus propòsits a partir d’ara: si abandonaria la causa oberta al Tribunal Internacional de Justícia, a la Haia, o si pensa emprendre alguna acció militar envaint el territori de Guyana que reclama.
“Tenim un mandat del poble amb l’exercici de la sobirania popular i nacional que hem fet, estem compromesos amb la unitat de la pàtria i lluitarem per la pau”, s’ha limitat a indicar.
Durant la jornada electoral, el president de Guyana, Irfaan Ali, ha utilitzat les xarxes socials per enviar un missatge de tranquil·litat a la població: “No hem de témer res en les pròximes hores, dies i mesos, estem atents i treballem incansablement per garantir que les nostres fronteres es mantinguin intactes i que la nostra població segueixi segura”, ha dit.
Per la seva banda, el Brasil, que està fent un paper de mediador atès que és l’única potència regional, ha fet una nova crida a la calma. En una darrera compareixença a Dubai, on ha participat en la COP28, i abans d’embarcar cap a Alemanya on farà una visita oficial, Lula da Silva ha apel·lat al “sentit comú” de Veneçuela i la Guyana per resoldre el conflicte territorial.
“El que Sud-amèrica no necessita ara és un embolic, no podem estar pensant a barallar-nos, ens hem de tranquil·litzar perquè hem de centrar-nos a créixer i fer millorar la vida del nostre poble”, ha declarat el president brasiler, que ha defensat la necessitat del diàleg i d’una sortida diplomàtica per fer baixar la tensió a la regió. “La humanitat hauria de tenir por de la guerra”, ha expressat amb un cert punt de preocupació.
Els dies previs al referèndum, el Brasil ha reforçat la presència militar a la triple frontera amb Veneçuela i la Guyana per evitar el pas de tropes de l’exèrcit bolivarià dins del seu territori.