Xi Jinping, primer president xinès que visita el Tibet des del 1990
L'estat no va informar del viatge fins a dos dies després d'haver-se produït
El president xinès, Xi Jinping, ha viatjat aquesta setmana a la regió autònoma del Tibet, en la primera visita d'un cap d'Estat xinès a la zona en les últimes tres dècades.
Amb un any de retard per la pandèmia, Xi ha volgut commemorar el setantè aniversari del que Pequín coneix com l'"alliberament pacífic del Tibet", un fet històric que els tibetans exiliats qualifiquen d'invasió. El mandatari va aterrar dimecres a la ciutat de Nyingchi, fronterera amb l'Índia, on va ser rebut per responsables oficials i representants de grups ètnics, entre balls tradicionals, en una visita de què l'agència oficial de notícies Xinhuanet no ha informat fins aquest divendres.
Després de visitar diverses localitzacions per "inspeccionar el desenvolupament de la ciutat", ha viatjat a la capital tibetana, Lhasa, amb el nou ferrocarril que s'està construint per unir la regió fronterera muntanyosa amb la província de Sichuan. Xi ha instat els ciutadans a "seguir el partit" en un moment que el país afronta desafiaments de seguretat, com les tensions amb l'Índia o la retirada de les tropes dels Estats Units d’Afganistan.
La visita tracta de reforçar la imatge del partit comunista xinès, que aquest mateix mes ha celebrat el seu centenari amb manifestacions fastuoses, i augmentar la confiança dels tibetans, segons el govern xinès, "després d'haver establert l'ordre a la regió".
70 anys de conflicte
Situada al nord de la serralada de l'Himàlaia, la regió autònoma del Tibet és un territori remot de 1,2 milions de quilòmetres quadrats (més gran que Egipte), que la Xina considera estratègic i l'assenyala com la "frontera sud-oest de la pàtria". Una de les parades clau del viatge de Xi ha sigut la plaça del Palau de Potala, la llar tradicional del líder espiritual del budisme tibetà, el dalai-lama, que és a l’exili i que Pequín considera un "perillós separatista".
El 7 d'octubre de 1950, milers de tropes enviades per Mao Zedong van entrar al Tibet i van acorralar les autoritats fins a prendre el control de la regió. El dalai-lama va signar el polèmic Acord dels 17 Punts després de vuit mesos d'ocupació de l'exèrcit xinès, un document que va oficialitzar l'annexió del Tibet a la Xina el 23 de maig de 1951.