Internacional05/08/2022

Segon dia de maniobres militars xineses al voltant de Taiwan

L'exhibició de força militar xinesa, destinada a intimidar l'illa, és la resposta de Pequín a la visita de Pelosi

This browser does not support the video element.

BarcelonaEn una exhibició en tota regla del seu poder militar, la Xina segueix fent maniobres intimidatòries al voltant de Taiwan. Els exercicis militars –que són amb foc real– van començar ahir i continuen aquest divendres, tal com ja va anunciar Pequin com a resposta a la visita de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, a Taiwan. Les operacions s'allargaran fins diumenge i suposen un "bloqueig marítim i aeri" de Taiwan, segons ha denunciat el ministeri de Defensa de l'illa. Les operacions –que van començar precisament l'endemà de la controvertida visita a Taipei de Pelosi, que la Xina va qualificar de "traïció"– inclouen el tancament per mar i aire de sis zones al voltant de l'illa, una de les quals es troba només a uns 20 quilòmetres de la costa de Kaohsiung, la ciutat principal al sud de Taiwan.

Al llarg de tot el dijous, la Xina va disparar fins a 11 míssils balístics Dongfeng: és el primer cop des del 1996 que llança míssils reals a les aigües que envolten Taiwan. El Japó havia alertat que almenys quatre dels míssils havien passat per sobre de Taiwan sobrevolant Taipei, però el ministeri de Defensa taiwanès va sortir després a tranquil·litzar la població. Tot i que no ha volgut revelar les rutes exactes dels míssils per motius d'intel·ligència, Taipei assegura que els míssils xinesos han volat alt fins a l'atmosfera i no han suposat cap amenaça per a l'illa.

Cargando
No hay anuncios

El suport polític explicitat per Pelosi, que va assegurar que Taiwan tindria sempre els Estats Units al seu costat, no ha agradat gens a Pequín, que continua decidit a annexionar-se una illa que considera part del seu territori. De fet, algunes de les imatges de vehicles militars dirigint-se cap a l'estret de Taiwan aquest dijous alimenten el fantasma d'una possible invasió militar de l'illa. Taiwan assegura que no vol una "escalada", però que tampoc "es farà enrere" a l'hora de defensar la seva "seguretat i sobirania". De moment les operacions xineses s'han quedat en simples advertiments, però la possibilitat que un accident o un error de càlcul desemboqui en un conflicte real fa contenir l'alè a tota la regió.

La cadena de televisió estatal xinesa CCTV assegurava que Pequín havia activat 100 avions, inclosos avions de combat i bombarders, i més de 10 vaixells de guerra per a les maniobres previstes fins diumenge. El comandament de l'est de l'Exèrcit Popular d'Alliberament de la Xina ha llançat coets convencionals al nord-est i al sud-oest de Taiwan. També s'han llançat dos míssils cap a les illes Matsu, un arxipèlag de 36 illes on viuen unes 13.000 persones i que pertany a Taiwan, tot i que es troba a prop de la costa xinesa. Alhora, Taiwan assegura que ha hagut de disparar fins a dues bengales per fer fora un dron militar xinès que sobrevolava els voltants de les illes Kinmen (també conegudes com a Quemoy), una zona també controlada per Taipei però que es troba molt més a prop de la Xina continental que no pas de Taiwan: estan a només dos quilòmetres de la costa xinesa. En les últimes dècades, aquestes illes, on viuen unes 80.000 persones, han estat objectiu de bombardejos en diverses ocasions.

Cargando
No hay anuncios

Segons mitjans taiwanesos, els simulacres xinesos han obligat a alterar 18 rutes aèries internacionals i més de 900 vols han hagut de modificar la ruta. El govern de Taiwan ha criticat aquestes accions com "una conducta irresponsable i il·legítima", ja que tenen lloc en rutes marítimes internacionals molt transitades. En aquestes rutes s'hi mantenien aquest dijous vaixells de guerra xinesos i també taiwanesos, relativament a prop els uns dels altres, un inquietant cara a cara que situa la regió en el punt més àlgid d'una tensió militar que s'ha anat incrementant en els últims mesos.

El dia abans de l'inici de les maniobres, aquest dimecres, 27 avions militars xinesos van accedir a l'autodefinida com a zona de defensa aèria taiwanesa, que no és pròpiament espai aeri de l'illa, sinó l'extensió circumdant on considera que qualsevol moviment pot suposar una amenaça. Com a resposta, l'exèrcit taiwanès va activar una patrulla aèria de combat per monitoritzar els aparells xinesos i enviar advertències per ràdio que serveixen per activar diferents sistemes de defensa. "Van volar un cop i un altre dins i fora [de la línia de separació que distingeix les aigües taiwaneses de les xineses]. Continuen assetjant-nos", denuncien a Reuters fonts del govern taiwanès. El portaveu del govern taiwanès també ha denunciat atacs informàtics a diverses webs del ministeri de Defensa i de la presidència, els quals ha atribuït a hackers xinesos.

Cargando
No hay anuncios

Borrell titlla l'acció d'"injustificable"

L'alt representant de la Unió Europea en Afers Exteriors, Josep Borrell, ha assegurat que "no hi ha justificació" per als exercicis militars "agressius" que la Xina està fent a l'estret de Taiwan. Borrell, que està a Cambodja per una reunió ministerial entre Europa i l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) ha insistit a Twitter que la visita de Pelosi "no es pot utilitzar com un pretext per a una activitat militar agressiva". A la reunió de l'ASEAN, en què també participaven representants xinesos i russos, hi era el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken. "Espero que la Xina no fabriqui una crisi o busqui un pretext per incrementar la seva agressiva activitat militar", s'ha limitat a dir Blinken.

Cargando
No hay anuncios

El Kremlin continua defensant el dret de la Xina a "defensar la seva sobirania" amb aquestes maniobres militars, però la majoria de governs del sud-est asiàtic presents a la cimera demanaven tant a Pequín com a Taipei que "evitin les provocacions" que poden desembocar en un conflicte obert i conseqüències imprevisibles".

Al mateix temps, però, per afegir tensió a la situació, la número dos de Blinken, la subsecretària d'Estat nord-americana, Wendy Sherman, iniciava aquest dijous una gira per algunes petites illes del Pacífic que s'han convertit en un nou focus de rivalitat entre Washington i Pequín. La Xina porta mesos festejant els governs d'aquestes illes i ja ha aconseguit signar acords de seguretat i cooperació econòmica amb algunes. Sherman visitava aquest dijous Samoa, Tonga i Salomó, abans de dirigir-se cap a Austràlia i Nova Zelanda.

Cargando
No hay anuncios
Pelosi visita la zona desmilitaritzada entre Corea del Nord i Corea del Sud

Després de la seva polèmica visita a Taiwan, la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, es va dirigir a Corea del Sud, on aquest dijous ha refermat el compromís del Congrés nord-americà amb la desnuclearització de la península coreana. Abans de marxar cap al Japó, Pelosi tenia previst desplaçar-se a Panmunjom, a la zona fronterera entre Corea del Sud i Corea del Nord, que es troba en l'únic espai de la zona desmilitaritzada on els militars de les dues Corees tenen contacte directe. El president Donald Trump va visitar també aquesta zona el 2019 per reunir-se allà amb el dictador nord-coreà, Kim Jong-un. Després d'aquella trobada, però, les negociacions amb Corea del Nord per aquesta desnuclearització es van estancar. El règim de Corea del Nord ha sigut un dels que també ha criticat durament aquests dies la visita de Pelosi a la Xina, que consideren una "ingerència" dels EUA en els afers de la Xina, aliada de Pyongyang.