L'atac rus a Ucraïna
Internacional25/06/2022

La Xina, a l’auxili de Rússia amb la compra de (molt) més petroli

Les importacions de cru augmenten el 55% i arriben a un màxim històric enmig de les sancions d'Occident

PequínPequín s'ha convertit en una mena de salvavides per a Moscou. Rússia troba a la Xina un aliat que ajuda a compensar la pèrdua de vendes a Europa per les sancions imposades en resposta a la invasió d'Ucraïna. "L'aliança sense límits" que van anunciar el president xinès, Xi Jinping, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, el passat mes de febrer es manté vigent. Encara que el gegant asiàtic va amb compte i intenta evitar que les seves empreses siguin represaliades per saltar-se les sancions, no ha dubtat a augmentar les compres a Moscou.

Les xifres són rellevants. Rússia s'ha convertit en el principal subministrador de petroli a la Xina, per davant de l'Aràbia Saudita. Segons les dades publicades aquesta setmana per les duanes xineses, la importació de petroli rus es va disparar un 55% al mes de maig respecte al mateix període de l'any anterior. El gegant asiàtic va rebre aquest mes prop de 8,42 milions de tones de cru a través de l'oleoducte de Sibèria Oriental i l'oceà Pacífic, i també a través dels enviaments marítims. Són gairebé dos milions de barrils diaris. Les empreses estatals xineses Sinopec i Zhenhua Oil són els principals compradors. Les estadístiques també mostren com les importacions de gas liquat rus es van incrementar un 56% respecte al mes de maig del 2021.

Cargando
No hay anuncios

El fet és que Pequín augmenta les compres de petroli rus malgrat que la demanda ha caigut a causa de la paralització de l'activitat que provoquen les restriccions de la política de covid zero. Per això és fàcil pensar que el govern xinès prima les bones relacions amb Putin malgrat la desacceleració de la seva economia. Però sense oblidar que Pequín fa un bon negoci: Rússia s'ha vist obligada a oferir grans descomptes per incentivar les vendes del petroli a causa dels riscos associats a les sancions imposades.

Cargando
No hay anuncios

La segona economia del món és el principal importador de petroli del planeta. Tot i les sancions a l'Iran, Pequín també li ha continuat comprant cru a través de tercers països, com Malàisia. En canvi, continua sent caut amb Veneçuela, per evitar les sancions nord-americanes i, oficialment, des del 2019 ha deixat de ser un dels seus proveïdors.

Alineats amb Moscou

La Xina ha fet gestos inequívocs de suport a Rússia, malgrat el desgast internacional que li comporta. En cap moment ha condemnat la invasió d'Ucraïna, que segueix qualificant oficialment d'“operació militar especial”. Ha subscrit la tesi de Putin de culpar l'OTAN del conflicte perquè és una amenaça per a Rússia. En una recent conversa telefònica entre Xi Jinping i Vladímir Putin, el líder xinès va assegurar que continuaria donant suport a Moscou en matèria de “sobirania” i “seguretat”.

Cargando
No hay anuncios

Xi Jinping també ha defensat en les seves reunions amb la Unió Europea o els Estats Units la necessitat de buscar una solució negociada per acabar amb el conflicte i ha criticat l'enviament d'armes a Ucraïna al·legant que només aconseguirà allargar la guerra. I, per descomptat, els diplomàtics xinesos no han donat suport a les resolucions de l'ONU per condemnar Moscou per la invasió.

Cargando
No hay anuncios

La Xina i Rússia mantenen la seva aliança i col·laboració. És una sintonia que s'ha visualitzat a la reunió virtual dels BRICS (Brasil, Rússia, Índia, Xina i Sud-àfrica) d'aquest dijous i divendres. Xi Jinping va criticar en un discurs inicial “l'expansió de les aliances militars” en una clara al·lusió als Estats Units i l'OTAN.

Complicitat dels BRICS

La reunió ha permès la tornada de Vladímir Putin, tot i que de manera virtual, a un fòrum internacional. El president rus va reivindicar enfortir els llaços entre els països BRICS davant de les sancions. També va donar la benvinguda a la possible obertura de cadenes minoristes índies a Rússia i altres futures inversions. Putin fins i tot va proposar crear una nova moneda de reserva internacional per reduir la dependència del dòlar i de l'euro, juntament amb mecanismes alternatius de transferències internacionals. D’aquesta manera se superaria l’aïllament del Banc Central Rus.

Cargando
No hay anuncios

I és que a mesura que Occident ha intensificat les pressions contra Rússia per la invasió contra Ucraïna, Putin busca nous mercats a l'Àsia per frenar les pèrdues. A més de la Xina, l'altre gran comprador del petroli rus és l'Índia. El govern del primer ministre Narendra Modi ha passat de gairebé no comprar-ne a Moscou a importar més de 760.000 barrils per dia al maig. I, de passada, beneficiar-se de la baixada de preus. Segons l'Agència Internacional de l'Energia, en els dos últims mesos l'Índia ja hauria superat Alemanya com el segon importador de cru rus.