La guerra comercial de Donald Trump

La Xina s'hi torna i promet lluitar "fins al final" contra el "xantatge" de Trump

Els mercats asiàtics experimenten un rebot desigual en les primeres hores en marxa després de les caigudes de dilluns

Una imatge d'un grup de brookers seguint l'evolució de les divises en la borsa de Seül, aquest dimarts.
08/04/2025
3 min
Regala aquest article

LondresLes fanfarronades de Donald Trump han rebut una resposta immediata de la Xina. Davant l'amenaça del president republicà d'augmentar els aranzels un 50% més, fins a arribar al 104%, si Pequín no retirava els que havia anunciat com a contramesura a la guerra desfermada per l'estatunidenc, el règim de Xi Jinping ha promès "lluitar fins al final". El ministeri de Comerç ha assegurat igualment en un comunicat que mai acceptarà la "naturalesa del xantatge" dels Estats Units. El mateix departament ha comentat aquest dimarts que un impost addicional del 50% sobre els productes fabricats a la Xina és "un error a sobre d'un error" i ha exigit que s'eliminin tots els plans d'aranzels i que les diferències entre els EUA i la Xina es resolguin mitjançant el diàleg.

El portaveu del ministre d'Exteriors de la Xina ha insistit en els últims minuts que l'administració Trump ha recorregut al "xantatge" per intentar reordenar el comerç mundial. Lin Jian també ha acusat els Estats Units d'exercir "pressió i amenaces", i ha afegit: "Les guerres aranzelàries no tenen guanyadors i el proteccionisme no és cap solució. Els xinesos no creem problemes, però no els tenim por. La pressió, les amenaces i el xantatge no són la manera correcta de tractar amb la Xina".

D'altra banda, els principals índexs de les borses europees han obert aquest matí de dimarts amb una lleugera recuperació després de la histèria de les tres jornades anteriors. L'Íbex-35 puja un 1%, igual que l'FTSE 100 al Regne Unit. A França, el CAC 40 puja un 1,8% i el DAX alemany va a l'alça amb un 1,3%.

En tot cas, en un context d'escalada sense aturador entre les dues primeres economies del món, els principals mercats asiàtics negocien aquest dimarts de forma desigual, però la majoria, com el Nikkei japonès, obtenen guanys en contraposició amb les pèrdues generalitzades de dilluns. L'esmentat Nikkei ha tancat amb una recuperació del 6%, que compensa només molt parcialment les pèrdues dels tres dies anteriors, que van ser de fins al 18% des del moment en què Trump va anunciar la seva sacsejada al comerç global.

També estan en verd la borsa de Hong Kong i la de Corea del Sud, amb un 1,7% i un 1,5%, respectivament. A Austràlia, el mercat també ha pujat (1,5%), mentre que Singapur i Taiwan han experimentat caigudes del 2,2% i del 3,8%. Els analistes consideren que els moviments als parquets asiàtics suposen un rebot natural després de la catàstrofe de les últimes 96 hores.

Les notes més destacables a la baixa les ofereixen la borsa d'Indonèsia, que cau més d'un 9%, i també la de Tailàndia, que ha experimentat una caiguda del 4%. Tots dos mercats havien estat tancats dilluns per festius locals. A Bangkok, la borsa de valors ha prohibit aquesta setmana les vendes a curt en previsió del caos que va afectar els mercats mundials arran dels anuncis de Trump. El Shanghai Composite també ha experimentat una lleugera caiguda del 0,2%.

Negociacions amb Tòquio

Si, com era d'esperar, l'embranzida de Trump davant de la Xina no té cap possibilitat d'intimidar Pequín, més aviat al contrari, altres capitals asiàtiques sí que s'han començat a plegar a la voluntat del president dels Estats Units. El primer ministre japonès ha nomenat el ministre d'Economia, Ryosei Akazawa, per dirigir les negociacions comercials amb els EUA.

La Casa Blanca i el cap de govern del Japó, Shigeru Ishiba, havien acordat iniciar converses bilaterals durant una conversa telefònica que van mantenir ahir. Trump ha posat el secretari del Tresor, Scott Bessent, i el representant comercial Jamieson Greer a càrrec d'aquestes negociacions. Tòquio espera rebaixar el gravamen del 25% a les importacions d'automòbils del Japó i l'anomenat aranzel recíproc del 24% a altres productes amb què els Estats Units han castigat un dels més tradicionals aliats asiàtics de Washington des de la fi de la Segona Guerra Mundial.

La voluntat d'algunes economies de negociar amb Trump –a més del Japó, també el Vietnam i Taiwan– ha provocat un cert optimisme en la majoria d'aquests mercats.

La jornada borsària pel que fa als futurs a Europa i els Estats Units també sembla apuntar cap amunt, i podria ser un dimarts molt menys dramàtic que les tres jornades precedents.

stats