Internacional26/08/2022

Zaporíjia: la central ucraïnesa està a un pas del desastre nuclear?

La desconnexió de la central de la xarxa no suposa cap amenaça, però sí la proximitat dels combats

BarcelonaLa central nuclear de Zaporíjia, la més gran d'Europa, està en plena línia de front de la guerra d'Ucraïna, i les notícies que n'arriben són cada dia més alarmants. Segons han alertat aquest divendres les autoritats de Kíiv, la central s'ha tornat a desconnectar de la xarxa elèctrica, després que dijous els combats causessin un incendi que va obligar a desconnectar-la per primer cop des que va entrar en servei el 1985. Energoatom, la companyia estatal que gestiona les centrals d'Ucraïna, ha anunciat que el seu personal –que continua fent funcionar la central en condicions molt difícils, ocupada per soldats russos des del 4 de març– ha pogut reconnectar un dels reactors a la xarxa minuts després de les dues del migdia. Les tres línies d'alta tensió de 750 kV que surten de la central en direcció nord –sota control ucraïnès– han quedat destruïdes, i només la línia de seguretat, de 330 kV que va cap al sud, sota control rus, continua operativa.

Això vol dir que la central frega el desastre, tal com va afirmar dijous el president ucraïnès, Volodímir Zelenski? Lluís Batet, director del màster en enginyeria nuclear de la UPC, explica a l'ARA que la desconnexió de la xarxa no suposa cap amenaça en si mateixa. És cert que els reactors contemporanis necessiten subministrament elèctric per ser refrigerats, però amb la línia de 330 kV en funcionament n'hi hauria d'haver prou. A més, les centrals tenen sistemes d'emergència amb generadors dièsel que poden funcionar durant uns dies per tenir marge per reconnectar de nou tots els reactors. En una situació de guerra, afegeix Batet, és possible que hi hagi problemes per abastir de combustible els generadors. Però no sembla que hagi de ser el cas de Zaporíjia, ja que les tropes russes controlen tot el territori a la rereguarda fins a la península de Crimea, annexionada per Moscou des de fa vuit anys.

Cargando
No hay anuncios

Zaporíjia té sis reactors amb aigua a pressió que es refrigeren amb un sistema de bombes, i també cal refrigerar les piscines de combustible nuclear gastat. Des que les tropes russes van ocupar la central, només dos reactors continuen produint energia, cosa que, de fet, simplifica el problema. Segons Kíiv, els generadors dièsel van entrar en funcionament dijous i divendres, i no es va detectar cap fuita radioactiva en l'entorn de la central.

La central nuclear de Zaporíjia
Cargando
No hay anuncios

Objectiu de guerra

Una altra cosa és la presència de tropes russes dins les instal·lacions de la central, i el fet que sigui utilitzada com a base militar, segons denuncien les autoritats ucraïneses i s'ha vist en imatges de dron. La central est situada a la riba esquerra del riu Dniéper, l'aigua del qual es fa servir per refredar els seus reactors, que actualment és una línia de front: la riba dreta, a 10 kilòmetres, continua sota control ucraïnès. Des del juliol, Kíiv acusa Moscou de fer servir la central de Zaporíjia com a base militar per atacar les ciutats de Níkopol i Marhanets, a l'altre costat del riu, amb la seva artilleria, una acusació que no s'ha pogut verificar. El risc que algun projectil acabi –deliberadament o per error– afectant les instal·lacions és extrem i la situació inèdita: mai una central nuclear havia estat enmig dels combats. "És totalment immoral: Rússia sap que Ucraïna no pot bombardejar la central. Per moltes barreres de protecció que hi hagi en cas de bombardeig, és una temeritat", alerta l'enginyer.

Cargando
No hay anuncios

De fet, al llançar l'ofensiva sobre Ucraïna fa sis mesos, el Kremlin va controlar també la central de Txernòbil i va intentar-ho a Ioujnoukraïnsk, per crear un cordó de seguretat per a les seves tropes. Fa setmanes que Rússia i Ucraïna s'acusen mútuament de bombardejar la planta.

Una altra qüestió greu és l'estat del personal ucraïnès que treballa en les instal·lacions sota ordres dels invasors. "És molt important que la gent que treballa en una central nuclear es trobi bé i no tingui estrès per poder prendre les decisions correctes si hi ha algun problema", recorda Batet. Precisament dijous, el periodista ucraïnès Andrí Tsaplienko va publicar un vídeo de tres homes i una dona amb el rostre cobert que es declaraven treballadors de la planta i denunciaven ser ostatges de l'exèrcit rus. En tot cas la central és un model soviètic amb què els especialistes russos estan familiaritzats.

Cargando
No hay anuncios

D'aquí les crides a la desmilitarització de la zona de diversos líders mundials. En principi, una delegació de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica visitarà les instal·lacions de Zaporíjia la setmana que ve per comprovar l'estat de les instal·lacions i del personal.

L'objectiu: portar l'energia a Crimea

Petró Kotine, president d'Ergoatom des de 1996, ha alertat que els enginyers russos han elaborat un pla per desconnectar completament la central de la xarxa ucraïnesa i enviar l'energia que produeix a Crimea, que té un problema crònic de falta d'electricitat i altres territoris sota ocupació del Kremlin. Ucraïna perdria així un 20% de la seva capacitat de generació. Per això la setmana passada el secretari general de l'ONU, António Guterres, va deixar clar que "òbviament, l'electricitat de la central nuclear de Zaporíjia pertany a Ucraïna, i aquest principi ha de ser respectat". L'expert en energia atòmica de la UPC aclareix, però, que no seria complicada des d'un punt de vista de seguretat.