Internacional19/11/2024

Zelenski alerta que el nombre de soldats nord-coreans a Rússia "podria ascendir a 100.000"

El president ucraïnès pressiona des del Parlament Europeu perquè els estats membres deixin utilitzar els míssils que entreguen a Ucraïna contra territori rus

This browser does not support the video element.

Brussel·lesNou crit d'ajuda del president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, des de Brussel·les en un ple especial al Parlament Europeu amb motiu dels 1.000 dies de guerra. El líder ucraïnès ha alertat en un discurs en remot de "l'escalada" de la guerra i ha assegurat que, "segons alguns informes", el nombre de soldats nord-coreans que lluitaran del costat de les tropes russes contra Ucraïna "podria ascendir a 100.000". Davant d'aquest "repte", Zelenski ha demanat a l'Eurocambra que no "tingui por d'ajudar encara més" a Kíiv, sobretot ampliant les sancions contra el règim de Vladímir Putin i permetent que pugui utilitzar els míssils que rep dels aliats europeus contra territori rus.

L'avís de Zelenski sobre el nombre de soldats nord-coreans que podrien anar a Rússia arriba l'endemà que el mitjà de comunicació Bloomberg afirmés –citant fonts anònimes– que Pyongyang podria finalment enviar fins a 100.000 militars a territori rus. De fet, el president ucraïnès també va anunciar el mes passat en una cimera europea a Brussel·les la implicació de l'exèrcit nord-coreà en la guerra d'Ucraïna. En aquell moment, però, va xifrar el nombre de reforços nord-coreans en uns 11.000, els quals ara ja es troben a la regió russa de Kursk.

Cargando
No hay anuncios

En aquest context, el líder ucraïnès ha avisat que a "Putin només li interessen el poder i els diners", i no aturarà la invasió a Ucraïna si no té una "motivació real per començar negociacions". Per això, ha demanat a l'Eurocambra i al global de la Unió Europea que "augmenti la pressió a Rússia" perquè no tingui més remei que asseure's a una taula a negociar i ha augurat que el 2025 serà "l'any de la pau". "Els recordo tot el que Europa pot aconseguir. Hem d'empènyer Rússia cap a una pau justa", ha insistit Zelenski entre aplaudiments dels eurodiputats.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, per pressionar Putin, Zelenski ha demanat al global de la Unió Europea una sèrie de mesures que, de moment, no es fan realitat. La més destacada és que els estats membres deixin utilitzar contra territori rus els míssils que entreguen a l'exèrcit ucraïnès. Tot i que els Estats Units ja ho permeten i que el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha demanat als socis europeus que també prenguin aquesta decisió, la majoria d'aliats de la UE –com França, Alemanya o Itàlia– encara no han fet el pas.

En la mateixa línia, el president d'Ucraïna ha instat a la UE a incrementar les sancions econòmiques que se li apliquen a Rússia i, entre d'altres, redirigir els beneficis dels fons russos que es troben congelats en territori europeu a armar les tropes ucraïneses. De fet, amb l'aval d'aquests diners d'actius congelats, el bloc comunitari pretén entregar un préstec de 35.000 milions d'euros a Kíiv, però és una iniciativa que requereix unanimitat i l'Hongria del prorús Viktor Orbán la veta.

Cargando
No hay anuncios

Crítica a la trucada de Scholz a Putin

Zelenski també ha aprofitat l'altaveu per criticar que hi hagi governs europeus que estiguin centrats a guanyar eleccions "a costa de la guerra d'Ucraïna" i ha recordat que "no es pot vendre" el país ucraïnès, així com tampoc els Balcans o la resta de països candidats a adherir-se la UE, a canvi d'un guany electoral. "Ningú pot gaudir d'aigües tranquil·les enmig d'una tempesta", ha dit el president d'Ucraïna referint-se implícitament a la trucada del canceller alemany, Olaf Scholz, a Putin.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, el president del grup europarlamentari dels conservadors europeus, Manfred Weber, ha aprofitat el missatge de Zelenski per carregar contra Scholz i li ha demanat, entre altres coses, "que aporti tots els sistemes Taurus que necessita Ucraïna". I la portaveu socialdemòcrata, Iratxe García, tot i formar part del grup de governs com l'alemany o l'espanyol, ha criticat durament contra els països que no permeten a les tropes ucraïneses utilitzar els míssils que li entreguen contra objectius que es troben en territori rus. "Cada línia vermella que ens autoimposem, Ucraïna ho paga amb vides humanes i destrucció", ha dit la líder socialista.