10 aplis que vols tenir al teu mòbil (i tres que no et calen)
Enmig del marasme d'una oferta ingent, seleccionem algunes aplicacions no òbvies que poden fer molt de servei
Per definició, un smartphone és un dispositiu mòbil amb un sistema operatiu que permet instal·lar-hi aplicacions de tercers, i l’experiència demostra que pràcticament tothom passa la majoria del seu temps d’ús dins d’aquestes aplicacions. Les xifres sobre la quantitat mitjana d’aplicacions que un usuari té instal·lades al seu telèfon varien molt, entre les 40 que HootSuite donava fa un parell d’anys per a l’estat espanyol fins a les 80 que AppAnnie (ara Data.ai) censava l’any passat a escala mundial. La cosa va per barris: jo en tinc 145. Moltes són específiques per a la vida que porto o per a les feines que faig. Però també n’hi ha algunes d’utilitat prou universal per recomanar-vos que les proveu si no és que ja les esteu fent servir. N’he triat una desena, la majoria disponibles tant per a Android com per a iOS.
PocketCasts
Spotify és la via més popular per escoltar pòdcasts. Inexplicablement, perquè també és la menys funcional. Si sou oients habituals de pòdcasts, el reproductor més flexible és PocketCasts. A més de subscriure'ns als nostres programes preferits, podem descarregar automàticament els episodis nous, anar esborrant de la memòria els més antics i afegir els que no volem perdre’ns a una cua de reproducció preferent, per tenir sempre alguna cosa per escoltar encara que no tinguem cobertura. També sincronitza el punt d’escolta més recent entre tots els nostres aparells i permet compartir amb algú o a les xarxes el moment exacte d’un àudio amb un enllaç directe.
MyTherapy
El complement digital de la farmaciola. Des del moment en què li indiqueu la medicació que us han receptat (molts dels medicaments es poden donar d’alta escanejant el codi de barres de l’envàs), la dosi, la freqüència i la durada del tractament, MyTherapy us notificarà cada presa perquè no us en salteu cap. Si li indiqueu les vostres existències de cada medicament, us avisarà quan calgui comprar-ne més. L’aplicació es pot vincular amb les d’altres persones que tingueu a càrrec, per comprovar que segueixen la pauta de tractament.
Microsoft Copilot
La intel·ligència artificial (IA) generativa està a l’ordre del dia. Si el vostre telèfon encara no la incorpora de sèrie, com els models més recents de Samsung, una opció senzilla per experimentar amb la síntesi de textos i imatges són les aplis mòbils de Copilot, la variant Microsoft dels serveis d’OpenAI, vitaminats amb l’accés al cercador web Bing. Funciona tant en la modalitat gratuïta com amb la Pro de pagament.
1Password
En aquest món cada dia més ciberinsegur, fer servir credencials diferents per accedir a cada servei, plataforma o aplicació és obligatori. I l’única manera de complir aquesta regla és confiar en un gestor de contrasenyes, que en genera una de diferent cada vegada que us doneu d’alta en algun lloc i les guarda totes xifrades sota una única clau mestra, que també pot ser biomètrica (dactilar o facial). 1Password permet compartir credencials dels serveis comuns al grup familiar, afegir claus de pas o autenticació de doble factor i sincronitzar les credencials entre diversos dispositius, cosa que justifica triar-la en comptes del Clauer dels iPhones si el vostre ordinador va amb Windows.
Beeper
Una safata d’entrada unificada per a (gairebé) tots els serveis de xat. Serveix per llegir i escriure al mateix lloc els missatges privats de WhatsApp, Facebook, Instagram, X, Telegram, Signal, Google Chat, LinkedIn, els xats IRC i els SMS dels mòbils Android, i es pot esborrar l’aplicació original en la majoria de casos. El gairebé d’abans fa referència al fet que encara no inclou els xats de Microsoft Teams ni els de Skype, però sobretot que Apple ha complicat tant la vida a Beeper que ha deixat de funcionar amb l’iMessage dels iPhones, com sí que feia quan vaig dedicar-li un article.
Gboard
Des que els BlackBerry van desaparèixer, estem condemnats a escriure en pantalles tàctils amb aplicacions de teclat virtual. Tots els smartphones en porten una, que en els models amb Android sol ser una adaptació del SwiftKey de Microsoft. Personalment, prefereixo instal·lar Gboard, l’alternativa de Google. El text predictiu és igual d’encertat i també permet escriure lliscant el dit i inserir emojis, però consumeix menys recursos que SwiftKey. A més, la detecció automàtica entre tres idiomes (jo hi tinc el català, l’anglès i l’espanyol, però n’ofereix 150) funciona fins i tot als iPhones.
PassWallet
Tant Apple com Google ofereixen aplicacions de cartera digital (wallets) per portar-hi targetes de pagament, entrades d’espectacles i targetes d’embarcament. Als iPhones no hi ha alternativa fins ara, però als Android soc partidari de separar els mitjans de pagament dels d’accés. Aquests els carrego a PassWallet, compatible amb els passis del format estàndard Passbook (amb l’extensió PKPASS) que ofereixen molts serveis de venda d’entrades i la majoria de companyies de transport (ehem, Vueling!).
PayPal
Les transferències de diners entre particulars mitjançant Bizum són molt populars perquè les aplicacions de pràcticament tots els bancs de l’Estat l’inclouen. Però no sempre estem disposats a donar el nostre número de mòbil per rebre o enviar diners. En canvi, PayPal també permet fer aquesta mena d’operacions amb l’adreça de correu electrònic del destinatari. I com que es pot vincular a una targeta de crèdit, no cal disposar de saldo al compte bancari. Pel mateix motiu, cada vegada pago més sovint amb PayPal a les webs que ho admeten, perquè així no he de canviar el meu número de targeta a tot arreu cada vegada que em caduca... o que em roben la cartera.
Health Connect
La gràcia de tenir diversos dispositius registradors de salut i activitat física (rellotge, bàscula, tensiòmetre) és poder establir correlacions entre les dades de tots ells per treure conclusions. Però la cosa es complica si cada aparell és d’una marca diferent, perquè les aplicacions respectives no es comuniquen entre elles. En l’univers iPhone, la majoria de les plataformes aboquen la informació a l’aplicació de Salut d’Apple, però als Android cal instal·lar el Connector de Salut de Google, que fa de repositori comú entre totes les aplicacions compatibles, amb la possibilitat d’escollir quina informació (pes, temperatura, pressió, passes, oxigen) llegeix i quina escriu cada plataforma, per acabar tenint-ho tot en un mateix lloc. Curiosament, Health Connect no apareix com una icona normal, sinó com una opció del tauler de control del telèfon.
DuckDuckGo
Si recomano aquest navegador web, vinculat a un dels cercadors alternatius més populars –que fa servir el mateix índex que Microsoft Bing– no és per les seves funcions de navegació privada. En aquest aspecte continuo preferint Brave. Però l’apli mòbil de DuckDuckGo porta amagada una funció opcional impagable: App Tracking Protection, que bloca tots els intents de rastreig de la resta d’aplicacions que tenim instal·lades al telèfon.
Bola extra: tres aplicacions que no cal tenir instal·lades
En tres paraules: WhatsApp, Instagram i TikTok. Soc conscient que pocs lectors voldran renunciar a l’ús d’aquestes plataformes. Les dues primeres formen part del complex de Meta Platforms i comparteixen amb la tercera una voracitat desmesurada per les dades personals de l’usuari, que xuclen precisament amb les seves aplis mòbils respectives. Afortunadament, per fer-les servir amb una certa privadesa, podeu esborrar-les dels vostres telèfons i substituir WhatsApp per l’esmentat Beeper i accedir a les versions web mòbils d’Instagram i TikTok amb un navegador com Brave, que neutralitza tots els codis de rastreig que contenen.