Ficció

10 minisèries per a les minivacances de Setmana Santa

Les ficcions curtes i amb un principi i un final són ideals per quan hi ha poc temps

Lola Petticrew com Dolours Price a 'No digas nada'.
13/04/2025
6 min
Regala aquest article

BarcelonaLes vacances de Setmana Santa són més aviat curtes, però són prou dies per gaudir d'alguna ficció televisiva amb principi i final, la definició exacta d'una minisèrie. Més enllà de la molt popularAdolescència, que ja ha estat recomanada per terra, mar i aire, a l'ARA hem fet una selecció de deu minisèries que podeu descobrir durant el descans de Pasqua. Podeu complementar aquestes recomanacions amb els llistats de ficcions britàniques recents, on també hi ha algunes minisèries interessants, com ara Mr. Bates contra Correos, o sèries curtes com We are Lady Parts.

1.
'El Pingüino' (Max)

Inversió de temps: 8 hores (8 episodis d'una hora aproximadament)

Cristin Milioti en una escena de la sèrie

A molta gent li fan al·lèrgia les sèries sobre superherois o les adaptacions de còmic i és comprensible perquè en els últims anys n'hem tingut una allau. No totes són dolentes i El Pingüino, que recupera un dels malvats icònics del Batman, estaria en el cantó de les bones. Aquí el justicier emmascarat no apareix per enlloc perquè la glòria de la minisèrie és pel Pingüí i una rival a la seva altura, Sofia Falcone, la filla d'un cap de la màfia que reclama el seu lloc en el món del crim. El Pingüino té tints de drama mafiós i, malgrat que Colin Farrell té per la mà el personatge del maldestre criminal, qui realment destaca en la minisèrie és Cristin Milioti, que va guanyar el Critics' Choice per la seva interpretació de Falcone.

2.
'The dropout' (Disney+)

Inversió de temps: 8 hores (8 episodis d'una hora aproximadament)

Amanda Seyfried a 'The dropout'

Els gurus tecnològics amb aspiracions messiàniques són un material de primera per a minisèries. La història d'Elizabeth Holmes, que va passar d'icona de Silicon Valley a criminal empresonada, sembla massa increïble per ser real, però ho és. Obsessionada per ser la nova Steve Jobs –li va copiar els jerseis negres de coll alt i la manera de parlar–, Holmes va abandonar la Universitat de Stanford abans d'acabar la carrera per començar una empresa que havia de revolucionar la tecnologia de la salut. Theranos oferia una plataforma de diagnòstic portàtil que prometia analítiques completes només utilitzant una gota de sang, una idea molt temptadora per als que tenen pànic a les extraccions de sang. Holmes va aconseguir convèncer molts inversors amb falses promeses: el dispositiu no funcionava i la revolució tecnològica no existia. Amanda Seyfried fa una interpretació absolutament brillant de la directiva de Silicon Valley, que va acabar sent acusada de frau.

3.
'El rastre' (Netflix)

Inversió de temps: 2,5 hores (4 episodis de 40 minuts)

Peter Eggers, l'actor principal

Aquest true crime suec va aconseguir plantar cara a la segona temporada d'El joc del calamar. La sèrie es basa en un cas real que va fer història a Suècia, tot i que el nom de les víctimes ha estat modificat. En la ficció, el 19 d'octubre del 2004, a plena llum del dia, un nen de vuit anys, l'Adnan, i una dona de 56 anys, la Gunila, són assassinats a ganivetades a la petita localitat de Linköping. L'única connexió entre tots dos és que viuen al mateix barri i que tots dos feien cada dia el mateix camí, ell per anar a l'escola i ella per anar a la feina. Una altra veïna ha estat testimoni de les morts violentes, però és incapaç de recordar detalls de l'assassí a causa del trauma. Tot i els esforços d'un inspector de policia, el cas queda sense resoldre durant més d'una dècada. Un genealogista serà l'encarregat de treure l'entrellat del misteri de la identitat de l'assassí 16 anys després dels fets.

4.
'Dying for sex' (Disney+)

Inversió de temps: 4 hores (8 episodis de mitja hora)

Michelle Williams interpreta la Molly

Amb un currículum que inclou cinc nominacions als Oscars i un premi Emmy, no cal dir gaire cosa més sobre el talent interpretatiu de Michelle Williams, que va despuntar precisament a la televisió amb la sèrie juvenil En Dawson creix. El nou projecte de l'actriu es basa en la història real d'una dona que comença un viatge d'autodescobriment sexual després de ser diagnosticada per segon cop amb càncer i ser conscient que li queden pocs anys de vida. La Molly abandona el seu marit, que ja no la veu com una dona sinó simplement com una malalta, i comença una sèrie d'aventures sexuals. Dying for sexés una dramèdia sobre la vida, la mort i el sexe, però també una bonica història d'amistat, la de la protagonista amb la seva millor amiga, que assumeix la responsabilitat de tenir cura d'ella en els últims anys de la seva vida.

5.
'Celeste' (Movistar+)

Inversió de temps: 3 hores (6 episodis de mitja hora)

Carmen Machi

Convertir una inspectora d'hisenda en protagonista d'una sèrie és un moviment arriscat, però a Diego San José li surt bé la jugada. Carmen Machi interpreta l'antiheroïna d'aquesta ficció, una dona grisa entregada en cos i ànima al fisc i capaç de qualsevol cosa per demostrar que una estrella llatina del pop, la Celeste del títol, ha defraudat la Hisenda espanyola. Malgrat les persones implicades en el projecte, la minisèrie no és una comèdia sinó més aviat un thriller en el qual, a banda de Machi, també destaquen Manolo Solo i Clara Sans.

6.
'Sala polivalent' (3Cat)

Inversió de temps: 3 hores (6 episodis de mitja hora)

Una imatge de la sèrie 'Sala polivalent'.

Una minisèrie també pot funcionar amb capítols independents. Seguint una mica el model de la britànica Inside No. 9, en la qual cada episodi explica una història diferent protagonitzada pels mateixos actors, la companyia de teatre La Calòrica ha fet el salt a la televisió amb Sala polivalent, una ficció de sis episodis que passen al mateix espai: la sala polivalent d'un centre cívic. Cada un dels capítols mostra un univers diferent –una classe de voguing, un curs de supervivència, un taller de ceràmica, o la trobada de fans d'un programa infantil– amb cinc actors que fan fins a 30 personatges diferents. Ara que s'ha parlat tant dels plans seqüència d'Adolescència, recordem que el quart capítol de Sala polivalent també està filmat d'una sola tacada, sense talls.

7.
'True love' (Filmin)

Inversió de temps: 6 hores (6 episodis d'una hora)

Els protagonistes de 'True love'.

En un moment en què la ficció cada cop para més atenció a les persones grans, aquesta sèrie se centra en el moment culminant del final de la vida movent-se entre el drama commovedor i el thriller. True love, que va guanyar el premi a millor guió del Serielizados Fest 2024, es planteja si existeix alguna situació en què sigui correcte ajudar algú a posar fi a la seva vida. És la pregunta que posa en marxa tota l'acció de la sèrie, que arrenca quan un grup d'antics amics es retroben en el funeral d'un d'ells, que ha mort després d'una malaltia que el va fer totalment depenent dels altres. En un moment de tristesa i borratxera, els amics es prometen que, arribat el moment, si un d'ells ho necessita els altres l'ajudaran a dissenyar una mort digna. Però ¿seran realment capaços de fer-ho o la promesa és només fruit de l'emoció del moment?

8.
'Fins que et mati' (Filmin)

Inversió de temps: 4 hores (4 episodis d'una hora)

La protagonista de 'Fins que et mati'

La història que explica aquesta minisèrie britànica és d'aquelles que posen els pèls de punta només llegir-les. Fins que et mati és el relat real de la supervivència de Delia Balmer, una infermera d'un hospital de Londres que manté una relació d'anys amb John Sweeney, un fuster que acaba abusant d'ella tant físicament com sexualment. La Delia és una dona amb certes dificultats per socialitzar i que sempre ha viscut una mica al marge de les convencions, fet que facilita que el John entri a la seva vida. La sèrie mostra l'infern de la protagonista, que aviat detecta que la seva parella té tendències psicopàtiques, però també les vegades que la policia no va fer bé la seva feina i no va protegir la Delia quan en tenia l'oportunitat. Anna Maxwell Martin interpreta la protagonista magistralment –donant espai a tota la seva complexitat– i, per això, està nominada al Bafta de televisió a millor actriu protagonista. L'encarregat de donar vida al seductor i carismàtic Sweeney és Shaun Evans, molt allunyat del seu paper a Endeavour.

9.
'No digas nada' (Disney+)

Inversió de temps: 6 hores (9 episodis d'uns 40 minuts)

Una escena de 'No digas nada'

Una de les millors produccions estrenades el 2024 va ser aquesta adaptació del llibre homònim de Patrick Radden Keefe sobre alguns dels anys més convulsos a Irlanda del Nord. En la versió televisiva de No diguis res (publicat en català a Periscopi), el protagonisme és, sobretot, per a les germanes Doulors i Marian Price, membres de l'IRA i dues dones fascinants per a l'espectador malgrat les seves accions i decisions qüestionables. Lola Petticrew, que interpreta la Dolours, és una de les grans descobertes d'aquesta minisèrie que, tot i narrar fets dolorosos, enganxa poderosament. Com Maxwell Martin, la jove irlandesa també ha estat nominada als premis Bafta de televisió com a millor protagonista.

10.
'Bajo el puente' (Disney+)

Inversió de temps: 8 hores (8 episodis d'una hora)

Lily Gladstone

Dues actrius en auge per a una minisèrie de true crime que ha passat una mica desapercebuda, però que els amants del gènere celebraran. Riley Keough (Tothom estima la Daisy Jones) i Lily Gladstone (guanyadora del Globus d'Or a millor actriu per Els assassins de la lluna) interpreten una escriptora i una agent de policia que s'endinsen en les circumstàncies que rodegen el brutal assassinat de l'adolescent Reena Virk, morta una nit que va sortir de festa amb les seves amigues. Ambientada en una de les illes de la Colúmbia Britànica, al Canadà, la minisèrie es capbussa en els secrets del grup d'adolescents –la majoria en risc d'exclusió social– acusades de l'assassinat.

stats