8TV entra en concurs de creditors i penja d'un fil
El tancament de Barça TV i les baixes audiències han ferit de mort el projecte, que va canviar de mans fa tot just dos anys
Barcelona8TV entra en concurs de creditors, tal com ha anunciat El Principal, el diari digital del mateix grup. L’ARA ja va avançar en exclusiva la seva entrada en preconcurs i ara els mals presagis es fan realitat per a l’únic grup televisiu privat d’abast nacional: serà el jutge qui decideixi com es resolen els deutes de l’empresa, que fonamentalment els té amb l’empresa Cellnex, la gestora del senyal televisiu que emet per als quatre canals del mateix múltiplex que l’empresari Nicola Pedrazzoli va comprar al Grupo Godó fa tan sols dos anys.
La crisi de l’actual 8TV té dues causes fonamentals. D’una banda, el nou propietari no ha aconseguit l’audiència que esperava. Tot i haver expressat la confiança en poder arribar al 4% al cap de dos mesos, la realitat en aquests temps digitals és que el canal no ha arribat a superar ni un sol mes la barrera psicològica de l’1%. Aquest juliol, per exemple, es va quedar en el 0,8%, cosa que li dona exigües possibilitats d’aconseguir prou publicitat per mantenir la graella. De fet, Pedrazzoli ja va admetre que, en cas de seguir, ho faria amb una programació necessàriament més barata que l’actual.
L’altra bufetada econòmica ha estat la marxa de dues televisions externes que emetien a través de les freqüències del múltiplex de 8TV: Fibracat i Barça TV. Això ha comportat que el grup perdi uns dos milions d’ingressos anuals, que és el que cobrava en total a les dues televisions sectorials (de manera asimètrica, ja que el Barça paga tres quartes parts del total). Són uns diners que ja no entren a caixa i que, en teoria, servien per cobrir els 1,8 milions que Cellnex li carrega pel transport del senyal de les quatre televisions, inclosa 8TV, del múltiplex que gestiona. I cal dir en teoria, perquè a la pràctica els deutes amb el proveïdor tecnològic estaven a l’ordre del dia, fins al punt d’haver rebut més d’un ultimàtum de deixar l’emissió a negre si no es començaven a regularitzar els imports pendents. L’empresa va perdre 4 milions d’euros el 2022 i ara, per a aquest exercici, s’enfronta a un panorama de 5,5 milions de decalatge entre despeses i ingressos.
I, mentrestant, el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) li reclama que ompli els dos canals que han quedat lliures. La intenció declarada per Pedrazzoli era oferir un canal tot notícies, que fos l’extensió d’El Principal. Per fer-ho, demanava un temps que, aparentment, el CAC ja no estava en condicions d’oferir-li, ja que havia iniciat els tràmits per obrir un expedient. Amb la situació actual, les possibilitats de tirar aquesta televisió informativa endavant són nul·les. I caldrà veure quina part del personal que ha estat acomiadat amb l’entrada de l’estiu –en una pràctica relativament habitual en mitjans audiovisuals– torna a ser contractat al setembre. I, sobretot, si Cellnex finalment pren la decisió de desconnectar el cable i portar a negre una televisió adjudicada a les acaballes del pujolisme i que, durant més de dues dècades, ha intentat sense èxit consolidar-se com a sostenible.
"Si 8TV no és viable, no ho ha estat per manca d’un projecte sòlid, amb els millors professionals, i dut a terme amb la màxima austeritat", ha declarat Pedrazzoli. "8TV s’ha vist abocada a no aconseguir superar mai l'1% de share mensual, tot i denunciar reiteradament, aportant proves inqüestionables, el dubtós sistema de mesurament per als canals petits. El sistema de mesurament de Kantar, el mateix que s’usava fa 30 anys, ha quedat obsolet i més amb la irrupció de la tecnologia digital", ha afegit.
Ara per ara, el concurs de creditors protegeix, ni que sigui momentàniament, 8TV. Pedrazzoli haurà de presentar a l'administrador concursal la seva proposta, si la té, per mantenir l'operativitat de l'empresa. Difícilment això passarà abans de setembre, així que el canal guanya unes setmanes de coll, tot i que no hi ha cap perspectiva a la vista de millora del rendiment, de manera que l'única opció que s'albira és la venda. L'empresari, en el seu pols amb el CAC, va suggerir que tenia dues ofertes per als canals que han quedat lliures: Canal Red, vinculat a Pablo Iglesias, i El Toro TV, afí a Vox. Això era, tanmateix, fa uns mesos. Iglesias ha quedat relegat a una posició secundària després de l'operació de Sumar, mentre que Vox ha patit una davallada electoral important que l'ha sumit, a més, en una batalla interna entre sectors.
Durant les setmanes vinents es dilucidarà si aquestes opcions eren sòlides o bé una catxa de Pedrazzoli per forçar el CAC a donar-li una mica més de coll abans d'actuar contra ell. Els possibles compradors suggerits, a més, haurien de presentar una proposta de graella que compleixi els compromisos associats a les freqüències en joc. Sabent que això serà difícil que passi, una de les possibilitats que s'ha estudiat al Consell és que l'organisme recuperi aquestes llicències. Això seria una sentència de mort per a 8TV, ja que el relloguer és l'única possible via d'entrada de diners per al futur immediat, si és que realment hi ha algú que estigui disposat a entrar en l'onerós negoci de la TDT.