Xarxes
Mèdia30/05/2024

'All eyes on Rafah': què hi ha rere la imatge viral a xarxes en solidaritat amb Palestina

Desenes de milions de persones han publicat la imatge denunciant i donant suport al poble palestí

Andreu Busquets Juliachs
i Andreu Busquets Juliachs

BarcelonaUna imatge generada per intel·ligència artificial s'ha convertit en una de les més virals de la història a les plataformes de xarxes socials, després d'acumular, en menys de 48 hores, uns 50 milions de publicacions compartides a través de les històries de la plataforma Instagram. La imatge en la qual es llegeix la frase "All eyes on Rafah" (Totes les mirades posades a Rafah), que va ser publicada per primera vegada per un usuari de Malàisia (@shahv4012), mostra l'escriptura sobre el que sembla una interminable ciutat repleta de tendes de campanya, al peu de muntanyes nevades i una ombra al fons. El contingut, compartit per desenes de milions d'usuaris d'Instagram en menys de dos dies, es va crear després de l'atac de les tropes d'Israel a un camp de refugiats de Rafah, en el qual milers de ciutadans palestins desplaçats s'allotjaven en tendes de campanya, la nit del 26 al 27 de maig. L'ofensiva va deixar 45 morts i centenars de ferits.

El missatge ha aconseguit l'eco de personalitats famoses dispars com la premi Nobel de la pau Malala Yousafzai; la vicepresidenta del govern espanyol, Yolanda Díaz, o esportistes com Lewis Hamilton, Aitana Bonmatí i Ousmane Dembélé, entre altres.

Cargando
No hay anuncios

Aquest missatge no només es va difondre a través d'Instagram, també xarxes com Facebook, X o TikTok s'han fet ressò de la imatge i s'han registrat milers de publicacions amb la mateixa imatge.

Cargando
No hay anuncios

El lema "All eyes on Rafah" prové, probablement, d'un comentari de Rik Peeperkorn, director de l'Oficina de l'Organització Mundial de la Salut per als Territoris Palestins Ocupats. "Totes les mirades estan posades en Rafah", va dir Peeperkorn el febrer passat, després que el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ordenés l'evacuació de la ciutat, situada al sud de la Franja de Gaza.

Cargando
No hay anuncios

La resposta israeliana

En resposta a la campanya propalestina, va sorgir en xarxes la campanya proisraeliana "On estaven els teus ulls el 7 d'octubre", en referència a l'atac de Hamàs a Israel en aquesta data. La campanya proisraeliana mostra un terrorista armat de Hamàs dempeus enfront d'un bebè, que representa un dels segrestats el 7 d'octubre. Altres campanyes proisraelianes van utilitzar la frase: "Si els teus ulls estan posats en Rafah, ajuda'ns a trobar els nostres ostatges".

Cargando
No hay anuncios