Apple irradia males notícies
La cotització de l'empresa cau un 7% coincidint amb el revés patit amb l'iPhone 12 per les emissions electromagnètiques que genera
BarcelonaL’ascens sense precedents d’Apple en vendes, beneficis i valor borsari podria haver tocat sostre. Casualment o no, la presentació dels nous iPhone 15 ha coincidit amb un seguit de males notícies per a l’empresa, fins al punt que en pocs dies la seva cotització ha caigut un 7%, cosa que equival a perdre prop de 200.000 milions de dòlars. L’últim maldecap per a Apple li ha vingut de França, on l’Agència Nacional Francesa de Freqüències (ANFR) ha imposat la prohibició de vendre el model iPhone 12, que porta tres anys al mercat, per un excés de radiació electromagnètica, que supera el límit fixat per la Unió Europea.
Aquest excés de radiació de l’iPhone 12 pot semblar un tema menor –de fet ho és– però és molt simptomàtic. Quan l’ANFR va exigir a Apple que solucionés el problema, la companyia californiana va negar, fidel al seu estil, que incomplís cap legislació internacional. Però quan Jean-Noël Barrot, responsable a França de la transició digital i les telecomunicacions, va declarar al diari Le Parisien que “confiava” que Apple s’avindria a solucionar el tema, i que si no faria retirar tots els iPhone 12 del mercat, l’empresa va canviar d’actitud. Diversos estats europeus, com Alemanya i Bèlgica, s’han interessat pel cas i molts usuaris d’iPhone 12 ja estan amoïnats pels efectes sobre la salut que podria comportar l’excés de radiació.
Tres dies després, Apple va declarar que en pocs dies actualitzaria el programari per ajustar la radiació per sota del límit fixat a la normativa europea: 4 W/kg amb el mòbil a la mà, que, segons Barrot, “és la mateixa per a tot el món, inclosos els gegants digitals”. Els mesuraments de l’ANFR indiquen que els iPhone 12 emeten 5,74 W/kg en aquestes condicions.
En descàrrec d’Apple, aquest nivell excessiu de radiació no és perillós per als usuaris, però supera el límit reglamentari fixat per les autoritats europees en la recomanació 1999/519/CE, aplicada al reglament francès del 8 d’octubre del 2003, que fixa les especificacions tècniques aplicables als terminals radioelèctrics. Els valors límit d’absorció específica aprofiten els treballs fets per la Comissió Internacional de Protecció Contra les Radiacions No Ionitzants (ICNIPR). Aquest organisme es va pronunciar el 1998 sobre els efectes nocius de l’exposició a les ones radioelèctriques, especialment l’escalfament dels teixits humans, i va fer les recomanacions dels valors límit del cabal d’absorció específica, que va renovar el març del 2020 sense canviar-los, segons recorda l'ANFR. Hi ha tres tipus de valors d’aquest cabal per mesurar l’exposició als telèfons mòbils: un per al tronc del cos humà (quan es porta a la butxaca, per exemple), un altre per al cap (prop de l’orella) i un tercer per a un membre del cos, com pot ser quan es té el mòbil a la mà. En els dos primers casos, el valor límit és de 2 W/kg (que Apple i la resta de fabricants compleixen) i en el cas d’un membre del cos és de 4 W/kg, que és el que l'ANFR diu que l’iPhone 12 no respecta, ja que és de 5,74 W/kg.
L’iPhone 12 es va començar a comercialitzar l’any 2020 i està descatalogat des de l’anunci de l'iPhone 15, malgrat que se'n poden trobar a la venda unitats reacondicionades i molts consumidors encara l’utilitzen. I ho seguiran fent molt temps, perquè cada vegada es triga més a renovar el mòbil, sigui d'Apple o d’un altre fabricant.
Una de les incògnites que cal aclarir és com l’iPhone 12 va poder superar abans de sortir a la venda les proves de radiació i tres anys més tard no les supera. ¿Van ser aquelles proves poc estrictes o ho són massa les actuals? ¿Es van disparar les emissions amb alguna de les actualitzacions posteriors, com sembla indicar la possibilitat de corregir-ho amb una nova actualització? ¿I com és que no va afectar cap altra variant de l’iPhone 12, especialment la mini, que també té carcassa d’alumini? Se suposa que aquest punt quedarà aclarit si Apple acaba rebent el vistiplau de l’ANFR. També queda pendent saber si l’actualització quedarà restringida als compradors francesos o s’ampliarà a la resta d’Europa.
Tot són problemes per a Apple
Aquest excés de radiació dels iPhone 12 és un problema relativament menor per a Apple i s’hauria de solucionar aviat, tot i que el dany a la seva reputació ja està fet. Val a dir que no és la primera ensopegada de la marca amb les ones de ràdio, siguin emeses o rebudes. Els lectors més veterans deuen recordar el ridícul que Apple va fer l’any 2010 amb l’iPhone 4, que perdia cobertura perquè agafant-lo amb la mà l’usuari curtcircuitava dos segments de l’antena. La solució de Steve Jobs va ser regalar una funda a tots els compradors per evitar-ho.
L’altra humiliació vinculada a la ràdio és molt més recent: just el dia abans de presentar l’iPhone 15, Apple va ampliar fins al 2026 el contracte amb Qualcomm per subministrar-li el mòdem 5G dels iPhones, perquè malgrat haver comprat fa uns anys la divisió de mòdems d’Intel, encara no aconsegueix desenvolupar un xip propi, com sí que fa amb els processadors i altres components dels seus aparells.
Afegim-hi que la sortida de l’iPhone 15 a la venda, divendres passat, es va veure amenitzada amb les reivindicacions laborals del personal de les botigues pròpies, precisament les franceses. Uns pocs empleats de les de Barcelona s’hi van afegir, però això no va afectar el funcionament comercial normal.
De tota manera, el problema més complex en què Apple es troba immersa és la persistent i creixent tensió comercial entre els Estats Units i la Xina. El mercat xinès és clau per a la marca, ja que allà hi despatxa un de cada cinc iPhones i la majoria de la producció es fa a la Xina (per molt que vulgui diversificar cap al Vietnam i l'Índia a mitjà termini). A la Xina li convé que tota la cadena de proveïment dels iPhones estigui centrada en el seu territori, pels llocs de treball i el coneixement que proporciona, i també li dona gran poder de negociació geoestratègica.
Només cal veure el nerviosisme dels inversors davant del suposat anunci de la Xina que prohibiria l’ús d'iPhones als seus alts funcionaris i als empleats d’empreses estatals. El govern va desmentir-ho posteriorment, però la notícia ja havia provocat un daltabaix del preu de les accions d'Apple, del qual encara no s’ha recuperat. Caldrà seguir què passa aquests primers dies de la tardor amb la venda de l’iPhone 15 a les botigues.