BarcelonaDissabte a la nit Blanca Paloma va arribar a la final del Benidorm Fest com a favorita i no va deixar escapar la seva oportunitat. La seva proposta flamenca i d'arrel –la cançó Eaea– va ser la preferida del jurat professional i del públic, que li van donar la màxima puntuació. Paloma, que se sabia guanyadora, també va rebre la segona puntuació més alta del vot demoscòpic. Amb el seu triomf al Benidorm Fest, compleix el somni d'anar a Eurovisió, una aspiració que va començar l'any passat, quan es va presentar per primera vegada al concurs de RTVE per triar candidat. En aquella ocasió, la cantant va quedar en cinquena posició.
Durant tota la gala, Blanca Paloma va insistir molt que havia arribat el moment que Espanya enviés una proposta flamenca a Eurovisió, una opció que en el passat no ha sortit bé. L'any 1983 el festival europeu va donar l'esquena al gènere i Remedios Amaya no va rebre cap punt amb la cançó ¿Quién maneja mi barca? La proposta de Blanca Paloma, que és flamenca però també barreja sons electrònics, va néixer com una cançó de bressol i vol portar l'espectador a una mena d'estat de "trànsit". "Volia reivindicar la cançó de bressol com a cant de treball, potser el primer la humanitat, tenint en compte que l'entona una mare criant el seu bebè. Em sembla preciós que sigui la primera música que sentim a banda del ritme del cor, que es canti a tot el món encara que sigui de maneres diferents; sempre és una transmissió d'amor", assegurava la cantant.
Nascuda a Elx i llicenciada en belles arts
Quan Blanca Paloma va ser coronada com a guanyadora del Benidorm Fest el seu primer record va ser per a la seva iaia Carmen, una costurera de Sevilla que li va inculcar l'amor pel flamenc. Tot i que sembla una invenció amb finalitats artístiques, el seu nom és real: Blanca Paloma Ramos Baeza va néixer fa 33 anys a Elx, filla de pare sevillà i mare alacantina.
Abans de dedicar-se a la música, va estudiar belles arts en tres universitats diferents, entre elles la Universitat de Barcelona. Acabats els estudis i instal·lada a Madrid, va començar a treballar com a escenògrafa i dissenyadora de vestuari per a teatre. També va estar vinculada al món de les exposicions. Finalment, va optar per deixar l'escenografia i dedicar-se de ple a la música, un àmbit amb el qual ja tenia relació gràcies a la seva col·laboració amb grups com ara De Mar a Mar o Aflkay.
Blanca Paloma no és l'únic membre de la seva família amb relació amb Eurovisió. La seva germana petita, Sara Ramos, que l'ha acompanyat durant tot el Benidorm Fest, es va presentar l'any 2003 al concurs per anar a Eurojunior, objectiu que finalment no va aconseguir. La germana gran ha tingut més sort i sí que anirà al certamen europeu després d'imposar-se a Agoney, que era el seu principal. Amb Quiero arder, l'extriunfito va ser el segon candidat més votat pel jurat, però el tercer del vot demoscòpic i el segon del vot del públic.
La tercera en discòrdia va ser la catalana Vicco. La cantant va convertir el Palau d'Esports Illa de Benidorm en tota una festa amb Nochentera, el tema d'aquesta edició del festival amb més reproduccions a Spotify. Tot i quedar en tercera posició, el públic va acompanyar Vicco durant tota la seva actuació cantant i corejant una cançó que parla dels preparatius previs a muntar una gran festa.
Davallada d'audiència del Benidorm Fest
L'any passat el Benidorm Fest va ser un dels grans encerts de la programació de La 1. La polèmica generada per les votacions i la pugna entre Chanel, Rigoberta Bandini i Tanxugueiras va donar un bon impuls a les audiències del canal i va convertir el festival en tema de conversa a xarxes i mitjans. Enguany, però, la capacitat d'atracció del Benidorm Fest ha sigut molt menor. Sense conflictes ni grans noms, l'audiència de l'espectacle ha baixat força, un fet que ja es va intuir amb l'emissió de les semifinals.
Al conjunt de l'Estat, la final del Benidorm Fest ha registrat una audiència del 14,7% de share i 1,8 milions d'espectadors. Tot i que són bones dades per a La 1 –la seva mitjana al gener va ser del 9,4%–, queden molt lluny dels resultats obtinguts el 2022, quan la final va enfilar-se fins al 21% i els gairebé 3 milions d'espectadors.
A Catalunya també s'ha notat la davallada. L'any passat va registrar un 16,1% de quota de pantalla i 319.000 espectadors. Aquest any perd la meitat dels espectadors: la final va tenir 158.000 espectadors i un 8,8% de share, i no apareix en el rànquing dels cinc programes més vistos del dia (el 2022 va ser el tercer espai amb més seguiment el dia de la seva emissió).