Ficció

'Big boys', la comèdia tendra perfecta per als fans de 'Derry girls'

Filmin estrena la primera temporada d'aquesta sèrie que ha fascinat la crítica britànica

Els dos protagonistes de 'Big boys'
3 min

Si parlem de sèries que són un lloc càlid i feliç, Big boys encaixa a la perfecció en el motlle. Es tracta d'una història d'amistat entre dos nois suposadament oposats i un exemple que no totes les masculinitats estan tallades pel mateix patró. Filmin estrena aquest dimarts aquesta proposta britànica que arriba avalada per la crítica i amb una segona temporada ja en cartera (al Regne Unit s'ha emès aquest any i a la plataforma espanyola estarà disponible a partir del 28 de maig). La nova comèdia és ideal per als fans de Derry girls, per començar perquè comparteixen actor protagonista: Dylan Llewellyn passa de ser l'amic anglès d'unes esbojarrades noies irlandeses a donar vida al Jack, un noi gai tímid que s'enfronta al primer any d'universitat després de la mort del seu pare.

Big boys arrenca quan el Jack, que ha passat un any tancat a casa recuperant-se del dol, coneix el seu company d'habitació, el Danny (Jonathan Pointing, vist a Smothered), que és tot allò que el protagonista no és: heterosexual, molt tòpicament masculí i, aparentment, seguríssim d'ell mateix. Malgrat la diferència d'edat –el Danny té 25 anys–, entre tots dos naixerà una amistat que serà fonamental tant per l'un com per l'altre. El Jack començarà a sortir de l'ou gràcies al seu company d'habitació, que té problemes de salut mental i trobarà en el protagonista un suport indispensable. La sèrie es mou en el gènere de la dramèdia –que comparteix amb una altra estrena recent de Filmin, Such brave girls–, però balanceja bé el seu to per aconseguir que l'espectador esclafeixi de riure i, al mateix temps, se senti commogut.

La nova comèdia de Filmin és una història autobiogràfica creada pel còmic Jack Rooke, que com el protagonista de la sèrie va perdre el seu pare quan era força jove. "L'única manera de superar-ho va ser a través de l'humor. Rèiem de les formes incòmodes en què la gent havia canviat el seu tracte cap a nosaltres. Vam riure, per exemple, dels 26 plats de lasanya que van aparèixer a la porta de casa nostra", recorda.

Un dels temes principals de la comèdia és la salut mental, una problemàtica que preocupa especialment a Rooke, que col·labora amb associacions dedicades a aquesta qüestió. "Sento que la conversa sobre salut mental s'ha quedat en aquest missatge tan bàsic de «Parla i obre't!» Però no hem permès que les persones sàpiguen amb qui parlar i obrir-se, o com ser la persona receptora d'algú que parla sobre la seva salut mental, com ajudar-la i donar-li suport realment", argumenta.

Lloances de la crítica

Big boys ha estat rebuda amb elogis per part de la crítica, que ha arribat a dir que es tracta d'"una de les millors i més importants comèdies britàniques de l'última dècada". "És una de les dramèdies més divertides, tendres i profundes que he vist aquest any. Val la pena dedicar-li temps no només perquè aborda temes com el dol, fer-se gran i la sexualitat amb un to meravellosament lleuger, sinó perquè fa l'efecte que el repartiment s'ho ha passat molt bé fent-la", assegurava la crítica del Times.

Amb la seva primera temporada, la sèrie va rebre quatre nominacions als premis Bafta de televisió (millor comèdia, millor guionista de comèdia, millor actor de comèdia i talent emergent). Amb la segona temporada aspira a endur-se dos premis: millor comèdia i millor guionista. Arribin o no els guardons, Big boys ja s'ha endut el premi de l'estima de la crítica i dels espectadors, que han trobat en la sèrie un bon substitut tant per Derry girls com per Sex education, una altra de les grans ficcions sobre el pas a la vida adulta.

stats