Regulació

Brussel·les obre una investigació a Meta per no protegir prou la salut física i mental dels menors

L'empresa es podria enfrontar a una sanció equivalent al 6% del volum del seu negoci anual

ARA
2 min
Un mòbil amb les aplicacions de les xarxes socials Instagram i Facebook.

BarcelonaL'impacte que xarxes socials com Facebook o Instagram tenen en els més joves preocupa a la Comissió Europea. Aquest dijous Brussel·les ha anunciat que ha obert una investigació contra Meta, empresa propietària de les dues plataformes, per determinar si ha incomplert la llei de serveis digitals en àmbits relatius a la protecció de menors. Un dels objectius de l'expedient és estudiar si l'algoritme que utilitzen les xarxes socials incentiva "comportaments addictius" entre els joves i els empeny a consumir continguts cada cop més extrems, efecte conegut com a rabbit-hole.

"No estem convençuts que [Meta] hagi fet prou per complir amb les obligacions de la llei", ha explicat el comissari de mercat interior, el liberal Thierry Breton, en un missatge en què apunta específicament a la falta de mesures per "mitigar el risc d'efectes negatius en la salut física i mental" dels europeus més joves que accedeixen a les plataformes de Facebook i Instagram.

Entre altres coses, Brussel·les posa en dubte l'efectivitat dels sistemes de verificació d'edat de Meta, els quals haurien de servir per prevenir l'accés dels menors a continguts inadequats. "Les eines emprades per Meta poden ser inefectives, no raonables i no proporcionades", ha indicat la vicepresidenta de competència, Margrethe Vestager.

La investigació s'ha iniciat arran de l'anàlisi preliminar de l'informe d'avaluació de riscos enviat per Meta el setembre del 2023, però també de les respostes de Meta als requeriments formals d'informació per part de la Comissió Europea.

A partir d'ara, la Comissió continuarà recollint informació sobre el cas sol·licitant documents a la plataforma o duent a terme inspeccions i entrevistes. Al mateix temps, la multinacional nord-americana pot presentar certs compromisos per posar remei a les preocupacions manifestades per l'executiu comunitari.

En cas que la institució europea ratifiqués que s'estan produint incompliments en la llei de serveis digitals, Meta s'enfrontaria a sancions que podrien arribar al 6% del seu volum de negoci anual.

Fa dos anys, el setembre del 2022, Irlanda va multar Meta amb 405 milions d'euros després de considerar que Instagram havia violat la privacitat de menors. Llavors l'autoritat reguladora irlandesa va concloure –després de dos anys d'investigació– que l'aplicació permetia obrir perfils "empresarials" a joves d'entre 13 i 17 i que, d'aquesta manera, feia públics el seu número de telèfon i la seva adreça de correu electrònic.

La multa era la segona més elevada que s'imposava en aquest camp des que el reglament general de protecció de dades de la Unió Europea va entrar en vigor l'any 2018.

stats