Dígits i Andròmines

Canviar de PC per tenir intel·ligència artificial?

Arriben els primers portàtils Windows amb xip ARM i Copilot+PC, però el seu avantatge és l’autonomia

Microsoft ha llençat el seu primer PC amb IA incorporada
28/06/2024
4 min

Els primers ordinadors Copilot+PC, amb la intel·ligència artificial de Microsoft integrada sense haver de recórrer al núvol, ja es poden comprar aquí a un preu d’entre 1.500 i 2.100 euros segons especificacions (pantalla de 14, 15 o 16 polzades i 16 o 32 GB de memòria). Lenovo, Samsung i la mateixa Microsoft són les primeres marques, però aviat també n’hi haurà d’altres fabricants, com HP, Dell, Acer o Asus.

Fa gairebé un any que es parla d’ordinadors amb IA integrada, anomenats genèricament AI PC, però fins ara no existien. Tampoc es preveu que l'oferta sigui àmplia fins a finals d’aquest any o principis del que ve, que és quan s’espera que Microsoft tregui la nova versió 12 de Windows per als processadors d’Intel i AMD. En paral·lel, Apple traurà Macs i iPads a partir de la tardor. De moment els portàtils que s’han posat a la venda funcionen amb el xip Snapdragon X Elite de Qualcomm i fan servir una versió específica de Windows 11, adaptada al codi ARM del xip esmentat.  

El terme AI PC és vague i es presta a confusió. Això afavoreix que tothom l’entengui a la seva manera, en funció dels seus interessos. Segons Microsoft, un ordinador amb capacitat IA integrada ha de tenir un processador i una targeta gràfica potents, 16 GB de memòria i 256 GB d’emmagatzematge pel cap baix, i sobretot un processador dedicat capaç d’executar almenys 40 bilions d’operacions per segon o TOPS (la T de trillion en anglès, bilió en català). La clau, si més no per a Microsoft, és que un ordinador amb capacitat IA ha de tenir la CPU i la GPU tradicionals potents i, a més, un processador neuronal o NPU (Neural Processing Unit).

La plataforma Snapdragon X Elite de Qualcomm integra un NPU de 40 TOPS i una versió específica de Windows que ho gestiona tot plegat. A la recent fira Computex de Taiwan, Intel i AMD van anunciar per a aquesta tardor sengles plataformes hardware amb NPU integrats, de 45 i 48 TOPS, respectivament, tant per a ordinadors de sobretaula com portàtils. Però per funcionar correctament necessiten la futura versió Windows 12, que no estarà disponible abans de finals d’any; Microsoft no ha donat encara data. En canvi, gràcies a un acord "exclusiu" amb Microsoft, el X Elite de Qualcomm ja funciona amb una versió específica de Windows 11 i amb el Microsoft Copilot+ integrat.

Cal un PC amb IA integrada?

Actualment ja es pot accedir amb l’ordinador, mitjançant el núvol o integrada en un cercador, a diverses plataformes d’IA: els coneguts ChatGPT d’OpenAI, Copilot de Microsoft, Gemini de Google i tants altres. Aviat s’hi afegirà als EUA l’Apple Intelligence. Els gegants tecnològics i nombroses empreses incipients estan abocant milers de milions de dòlars a construir servidors i models d’IA i, com és natural, volen que els equips dels usuaris puguin treure tot el suc a les seves aplicacions.

La infraestructura d’IA no només costa molts diners, sinó que cada cerca té un cost que, multiplicat per milers de milions de cerques, és una veritable fortuna. Fins ara el model de negoci de la IA està a les beceroles i el seu cost el suporten les grans tecnològiques i les start-up que confien a captar més inversors. Perquè l’entramat sigui sostenible aviat caldrà cobrar per aquests serveis. 

D'altra banda, els fabricants d’ordinadors i tota la indústria auxiliar de components i software que hi ha a sota necessiten que es venguin més aparells i que el preu mitjà augmenti. Per això es busquen aplicacions atractives que requereixin equips més potents. Fa molts anys que les prestacions dels ordinadors estan estancades, fet que ha fet retrocedir les vendes. Per revertir aquesta situació, la indústria veu en la IA la clau de volta per a un veritable renaixement del PC, tant pel que fa al hardware com al software i, esclar, per als serveis IA. 

A l’esmentada Computex semblava que els AI PC estaven a tocar. Unes setmanes després, Microsoft ha rebaixat expectatives i, ara com ara, només tindran accés a Copilot+ els portàtils amb plataforma de Qualcomm, inclosos els dispositius Surface que ven Microsoft. El camí, per tant, es preveu llarg. La mateixa Microsoft preveu que les vendes de PC amb NPU de tota mena siguin del 3% aquest any, del 9% l’any vinent i del 26% el 2026. La consultora Counterpoint parla de xifres més generoses, però la seva definició de PC IA també ho és. Per al 2028, si tot va bé, la meitat dels ordinadors podrien tenir capacitat IA autònoma, diu ufanosa la indústria. 

El mateix dia que Samsung va posar a la venda el seu flamant Galaxy Book 4 Edge, amb Copilot+PC, va alertar que algunes aplicacions, com els jocs Fortnite i League of Legends, no funcionaven. Ben segur que Microsoft traurà aviat un pedaç per arreglar-ho, com sempre fa, però no és la millor targeta de visita. El preu d’aquests portàtils tampoc és baix: si les prestacions estan al nivell de les promeses, no estan a l’abast de qualsevol. Caldrà esperar unes setmanes a veure les primeres proves independents.

Tot i això, l’avantatge principal d’aquests AI PC és la seva autonomia: fins a 22 hores de treball intens i constant sense haver de recarregar-los. Els xips ARM de Qualcomm, Mediatek i Apple que ja hi ha a dins dels nostres smartphones –i dels ordinadors MacBook– es caracteritzen precisament pel baix consum i no hi ha dubte que amb els AI PC passarà el mateix. Només aquest aspecte ja podria justificar la compra d’un d’aquests flamants portàtils que ara surten a la venda. Caldrà veure, de tota manera, si l’acollida està a l'altura: ja fa gairebé 10 anys que Qualcomm treu portàtils amb xips ARM, amb el suport incondicional de Microsoft, i els resultats són més aviat minsos. Diuen que ara va de debò. La indústria dels ordinadors també ho espera, per revifar les vendes.

El punt d’inflexió dels AI PC serà l’any que ve, quan l'oferta s’ampliï amb nombrosos sobretaules, portàtils i tauletes amb xips d’Intel i AMD, juntament amb serveis IA més atractius i la disponibilitat de Windows 12 també per als xips x86 i no només per als ARM. I encara no hem parlat gens del paper de la Xina envers Occident en matèria d’IA. De moment a Apple li està costant trobar un proveïdor de serveis IA per als aparells que traurà a la tardor amb aquesta capacitat i voldrà vendre a la Xina, perquè allà els serveis occidentals d’IA no hi tenen entrada. El primer tast el tindrem més a prop: tot apunta que Apple desactivarà les funcions d’Apple Intelligence als aparells que vengui a Europa per no haver de complir la legislació de la UE.

stats