Mèdia03/03/2016

300 capítols resseguint la història recent d’Espanya

‘Cuéntame’ és la primera ficció setmanal que assoleix aquesta xifra a l’Estat

Albert Castellví Roca
i Albert Castellví Roca

BarcelonaPer a una sèrie d’emissió setmanal, superar el llistó dels 300 capítols no és gens fàcil. De fet, segons el director de ficció de Televisió Espanyola, Fernando López Puig, només 20 produccions en tot el món ho han aconseguit. I una d’aquestes és Cuéntame cómo pasó, que aquesta nit (22.15) entrarà en aquest reduït club amb l’emissió del seu episodi número 300. El títol del capítol és Un milagro, però el creador de la sèrie, Miguel Ángel Bernardeau -que és també el marit d’Ana Duato, una de les protagonistes de Cuéntame-, nega que se n’hagi de fer cap segona lectura. “Els 300 capítols no han sigut un miracle. Tenen l’explicació de la confiança de TVE i dels espectadors”, va subratllar ahir.

La cadena fa gairebé 15 anys que li renova aquesta “confiança” temporada rere temporada, des del 13 de setembre del 2001, quan es va emetre el primer capítol. Pel que fa als espectadors, la situen encara com a líder de la seva franja a Espanya gairebé cada setmana, per bé que el seu suport ha anat minvant clarament durant els últims anys: dels sis milions de seguidors llargs que van tenir les temporades 2, 3 i 4 -amb un màxim de 7.253.000 persones i un 51% de quota de pantalla a l’últim episodi de la tercera-, la sèrie ha caigut a poc més de tres milions d’espectadors, i va marcar el seu mínim l’any passat, amb la setzena etapa. Ara la sèrie està remuntant tímidament, però de moment el curs actual se situa encara com el segon menys vist de la història de la ficció.

Cargando
No hay anuncios

A punt de complir 15 anys, la sèrie, produïda per Ganga Producciones, ha superat amb escreix el plantejament amb què va néixer, consistent a narrar, des de la ficció, els fets més destacats de la Transició: a hores d’ara, la trama ja se situa el maig del 1984, i la temporada actual -que tindrà encara 10 capítols més- s’allargarà fins al 1985, just abans de la firma del tractat d’adhesió d’Espanya a la Comunitat Econòmica Europea. En 17 temporades, doncs, s’haurà cobert un espai de 17 anys, ja que la sèrie va arrencar el 4 d’abril del 1968, just el dia que Massiel va guanyar el Festival d’Eurovisió.

Al llarg d’aquest temps han passat pels platós de Cuéntamemés de 3.000 actors diferents, diu TVE, tot i que els crèdits sempre els han encapçalat els dos mateixos noms: Imanol Arias i Ana Duato, els pares de la família Alcántara, Antonio i Mercedes. Ricardo Gómez i Pablo Rivero -que donen vida als seus fills Carlos i Toni- i María Galiana -l’Herminia, mare de la Mercedes- també han format part del repartiment des del primer dia.

Cargando
No hay anuncios

De moment la cadena no ha fet referència al futur de la ficció, però a hores d’ara es fa difícil pensar en una cancel·lació, tenint en compte que es manté com un dels pilars bàsics de la graella de La 1. L’any passat el director de la sèrie, Óscar Aibar, va deixar clar que de moment no es plantegen buscar-li un final i que els guionistes tenen “centenars d’idees per a centenars de trames futures”.

Fins ara, els drets d’emissió de Cuéntame s’han venut en una vintena llarga de països, com ara els Estats Units, Mèxic, Itàlia, Portugal, Grècia o Finlàndia, i la ficció fins i tot va aparèixer durant uns instants a la cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics de Londres, l’any 2012, dins d’un vídeo que recollia algunes de les sèries més populars de la televisió mundial. Tot plegat va portar López Puig a afirmar ahir que aquesta és “la sèrie més important de l’audiovisual espanyol”.

Cargando
No hay anuncios

Celebració a ‘Saber y ganar’

Just abans del capítol d’avui, La 1 oferirà un especial d’un quart d’hora en què el personatge de Carlos Alcántara -que fa de narrador de la sèrie- explicarà per què va decidir començar a relatar la història de la seva família i, per extensió, de tot el país. A més, aquesta tarda el concurs de La 2 Saber y ganar comptarà amb la col·laboració d’alguns dels actors de Cuéntame, que formularan preguntes als participants.