Les cinc sèries nominades als Emmy que (potser) no coneixes
Les favorites dels premis són 'The bear' i 'Shôgun', però hi ha altres títols que acaparen nominacions
Aquest diumenge s'entreguen a Los Angeles els premis Emmy, en una edició que promet ser un canvi de cicle: la majoria de sèries nominades són nouvingudes o, si més no, no havien estat mai nominades als màxims guardons de la televisió nord-americana fins ara. Sense Succession (ja acabada), toca nomenar quina és la nova reina del drama, que molt possiblement serà l'èpica Shogun, de Disney+, que ja ha arrasat en les categories tècniques que s'han entregat aquesta setmana (ha sigut la que més premis s'ha endut, 14 en total). En la categoria de comèdia és més que probable la victòria de The bear –ja va guanyar l'edició anterior–, malgrat que cada cop més veus assenyalen que el to de la sèrie està molt lluny de ser còmic.
Fora de les grans favorites, la 76a edició dels guardons de l'Acadèmia de la Televisió dels Estats Units estarà marcada per títols, alguns estrenats recentment, que són menys coneguts per al gran públic. Repassem cinc de les sèries nominades que els Emmy creuen que hauríem de tenir en el radar.
Amazon
Per a les persones que no estan familiaritzades amb el videojoc en el qual es basa aquesta sèrie, Fallout és un autèntic poti-poti de referències i universos. Estem en un futur postapocalíptic arran d'una catàstrofe nuclear, però d'estètica retro (imaginem-nos roba i música dels anys 50). Després de viure tota la seva vida en un refugi subterrani on es busca la manera de tornar la vida al planeta, la Lucy (Ella Purnell) decideix sortir a l'exterior per rescatar el seu pare, un científic a qui han segrestat. El món més enllà del refugi és àrid, violent i estrany: hi ha tant cowboys fantasmagòrics com soldats robòtics. Fallout, produïda pels responsables de Westworld, Jonathan Nolan i Lisa Joy, va més enllà de la simple sèrie d'acció: el seu humor negre i un pèl surrealista fa que enganxi espectadors que potser no estan especialment interessats en els mons postapocalíptics.
Disney+
Aquesta comèdia de Disney+ és d'aquelles que als mitjans especialitzats adoren, però que no han aconseguit ser populars. Les cinc nominacions que ha obtingut aquesta edició, entre les quals destaca la de millor comèdia i millor actor protagonista per D’Pharaoh Woon-A-Tai, podria canviar aquesta tendència, encara que sigui amb la seva tercera i última temporada. Reservation dogs és el relat del pas a la maduresa de quatre adolescents nadius americans que viuen en una reserva d'Oklahoma d'on no veuen el moment de fugir. La comèdia, celebrada pels seus guions però també per la gran representació de la comunitat nativa americana en el seu equip, ha hagut d'esperar fins a la seva última entrega perquè els Emmy li fessin una mica de cas. Fins ara no havia rebut cap nominació.
SkyShowtime
Tot i que aquest any Mi reno de peluche s'endurà pràcticament tots els premis de les categories de minisèrie, hi ha altres produccions en els mateixos apartats que també mereixen atenció. Una d'elles és Fellow travelers, que no aspira al premi a millor minisèrie però que apareix a totes les travesses pel guardó a millor actor de repartiment, que seria per a Jonathan Bailey. El britànic és conegut per ser l'Anthony d'Els Bridgerton, però a Fellow travelers mostra la seva cara més dramàtica, forjada en anys de teatre al West End. A la minisèrie, que es pot veure a SkyShowtime i a Movistar+ si es té el paquet de ficció, interpreta a un jove innocent i creient que arriba a Washington durant l'època del maccarthisme amb la il·lusió de fer uns Estats Units millors. Conèixer un alt funcionari que viu la seva homosexualitat d'amagat li canviarà la vida. Iniciaran una relació apassionada però intermitent que s'allargà fins als anys de l'esclat de la sida.
Disney+
Lo que hacemos en las sombras no és precisament una novetat –a finals d'aquest any estrenarà la seva sisena i última temporada–, però sí que és una comèdia de culte. Com molts altres grans exemples del gènere, com ara The office o Parks and recreation, té l'estructura d'un fals documental. En comptes de mostrar el dia a dia d'un grup de companys de feina, mostra les nits de tres vampirs que, teòricament, han de conquerir el món des de Staten Island, el districte més menyspreat i maltractat de Nova York, i del seu abnegat servidor, el Guillermo, que desitja amb totes les seves forces ser convertit en vampir. Aquest any la sèrie ha obtingut vuit nominacions als Emmy, entre elles la de millor actor de comèdia per al britànic Matt Berry, que es va fer conegut amb The IT crowd, una comèdia amb un to molt proper al de Lo que hacemos en las sombras.
AppleTV+
Tot i que va rebre crítiques tèbies, tenir en el seu repartiment dues de les grans reines de la comèdia dels Estats Units, Kristen Wiig i Carol Burnett, li ha sortit a compte a Palm Royale, estrenada aquest any a AppleTV. Ambientada als anys 60, segueix les peripècies d'una forastera, Maxine Dellacorte-Simmons (Wiig), per entrar a l'alta societat de Palm Beach, Florida, a través d'un exclusiu club de camp. Amb la primera temporada ha obtingut 11 nominacions.