Sèries

Les cinc sèries de superherois que no t'hauries de perdre

Un grapat de ficcions de gènere a triar d'entre tota l'oferta

Els ‘Watchmen’ revifen a la HBO contra la violència racial
3 min

'Batman: the animated series' (Warner, 1992-1995)

Endinsar-se en el món de les sèries d'animació de superherois és fer-ho en un univers d'hores infinites. Si acotem la tria a les adaptacions de còmic nord-americà (el manga és un planeta sencer per si sol, per on desfilen centenars d'herois des del pioner Ultraman), segurament la peça d'animació més icònica i recomanable és el Batman de Bruce Timm i Eric Radomski. Creada a remolc de l'èxit de l'adaptació cinematogràfica de Tim Burton, consta de 85 episodis dividits en quatre temporades. Tenebrosa, icònica i amb una banda sonora excel·lent, no només és considerada un referent d'animacions de superherois, sinó també una de les millors sèries de tots els temps. A Catalunya la van poder gaudir els abonats a l'ara desaparegut Canal +.

'Bruja Escarlata y Visión' (Disney +, 2021)

El visionament d'aquesta sèrie de Disney + no només és obligat per inaugurar la nova fase híbrida de l'univers cinematogràfic de Marvel, que per primera vegada inclou ficcions televisives en la narrativa del gegant nord-americà, sinó per la complexitat de la sèrie: no és la primera vegada, ni serà l'última, que l'egoisme de l'heroi provoca tant dolor en persones innocents, com en el cas de Wanda Maximoff, la Bruixa Escarlata, als habitants de Westview, però aquí funciona especialment bé. El gran encert d'aquesta ficció és l'exquisit fil narratiu, que fa un recorregut històric per la comèdia de situació i la introdueix en la ficció de manera sorprenent i originalíssima. D'aquí que enganxi a tota mena de públic, també al no habitual del gènere.

WandaVision

'The Boys' (Amazon Prime, 2019)

De nou una ficció que capgira la narrativa clàssica dels superherois, que aquí juga amb ironia i genialitat amb totes les seves complexitats. Dolents que busquen redempció, desgraciats corruptes que viuen en conflicte permanent i malèfics rotunds sense cap mena de compassió. Així són els superherois d'aquesta sèrie, que a ulls del món són els guardians de les causes justes, però que darrere les pantalles són autèntics sonats egòlatres amb ànsia de poder. The Boys és l'adaptació d'uns còmics no especialment coneguts pel públic general, que a Espanya es van publicar gràcies a Norma Editorial. La sèrie televisiva, desacomplexada, sarcàstica, gamberra i desmitificadora, ha estat un gran èxit a tot el món i s'espera la tercera temporada per a l'any que ve.

Una imatge de la sèrie 'The Boys'

'Watchmen' (HBO, 2019)

Majestuosa obra de Damon Lindelof (Lost, The Leftovers) a partir del còmic d'Alan Moore, Dave Gibbons i John Higgins. La versió televisiva de Watchmen, un dels productes estrella de la HBO el 2019, presentava una distòpia en nou capítols introduïda per la massacre de Tulsa del 1921. Una reformulació de l'obra original que aprofita la multitud de cartes que aporta l'obra original per dibuixar un present revelador que denuncia el racisme sistèmic i socials dels Estats Units. Una minisèrie que atrapa l'espectador i que no permet ni una sola mirada al mòbil, senyal no només que la història és enrevessada, sinó també que ens trobem davant d'una ficció d'altíssima qualitat.

'Jessica Jones' (Netflix, 2015)

Van ser tres temporades, però només la primera és remarcable. Un fenomen semblant al que va succeir amb Daredevil, que també va presentar una solvent primera etapa amb la qual semblava que Netflix ens donaria grans tardes de glòria. No va ser el cas, però aquest primer envit de Jessica Jones tenia força coses interessants, sobretot gràcies al talent i al carisma generós dels seus dos protagonistes, sense dubte el millor de la sèrie: l'excel·lent Krysten Ritter en un paper mordaç i ple de ferides obertes, i un dolent de gran categoria, ni més ni menys que David Tennant, tot un Doctor Who brillant en el paper de Kilgrave. Aroma negre, històries d'abús i passats dolorosos amb moments divertits d'una Jones que mostra tots els matisos possibles. Lamentablement, tot això va passar a millor vida en la continuació de la sèrie.

‘Jessica Jones’ surt de les ombres
stats