El conflicte de la Champions: claus d’un doble enroc

Movistar+ i Mediapro no arriben a un acord pels drets d’un campionat que ja ha començat la fase regular

Molts usuaris de Movistar+ van haver de recórrer als bars o a internet per poder seguir el partit entre el Barça i el Roma.
à. Gutiérrez / A. Castellví
26/09/2015
3 min

BarcelonaLa previsió era que la maratoniana negociació entre Mediapro i Telefónica per poder emetre la Champions a la plataforma Movistar+ havia de resoldre’s hores abans de començar el campionat. Però la productora catalana (posseïdora dels drets) i la teleco (principal operadora de televisió de pagament) s’han saltat aquest guió i mantenen la negociació en hiatus, tot i que les jornades van succeint-se. Aquestes són algunes de les claus que expliquen el conflicte (més les alternatives per no patir-lo).

En quin estat està la negociació?

En un bloqueig. Mediapro va traslladar la seva proposta a Telefónica fa més de quatre setmanes i assegura que no ha rebut encara resposta. El problema d’aquest doble enroc és que totes dues parts creuen que tenen la posició dominant. Mediapro confia que Telefónica haurà de plegar-se a les seves condicions, perquè la plataforma creada a partir de la fusió de Canal+ i l’antiga Imagenio pot comprometre el seu pla d’expansió com a líder absolut del mercat de pagament si no té un contingut premium per excel·lència com és la Champions. Per contra, Telefónica creu que, si Mediapro no els ven la competició, amb el que hagin pagat Vodafone i Orange la productora catalana no en té prou per recuperar els diners invertits en la compra de drets.

Quant costa poder emetre la Champions?

El preu que fixa Mediapro pel seu canal BeIN no és fix: depèn del nombre d’usuaris de la plataforma que el contracten. I, a més, inclou una variable per cada nou usuari que, des de la incorporació del canal, faci l’operadora en els seus paquets de futbol. Aquesta setmana el director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura, explicava que el preu demanat, 180 milions més 20 de variables, era excessiu. Mediapro va negar que aquest fos l’import. Fonts consultades per aquest diari xifren en menys de 150 milions el preu que li correspondria pagar a Telefónica, més les variables.

Per què Telefónica no accepta les condicions?

Un dels motius de conflicte és que Telefónica voldria comprar només la Champions i no tot BeIN, ja que altres continguts que ofereix el canal, com la Premier, Movistar+ ja els té incorporats, comprats a banda. Movistar+ és l’oferta més cara de televisió, així que ha de mirar d’incrementar el mínim possible la diferència amb Orange TV i Vodafone TV.

Mentrestant, on es pot veure la Champions?

TV3 i Antena 3 emeten en obert un partit per jornada, sempre en dimarts: la setmana que ve serà el Barça - Bayer Leverkusen. La resta -com el Madrid-Malmö de dimecres- són una exclusiva de BeIN Sports, que per ara només es pot sintonitzar a través de les plataformes de televisió d’Orange i Vodafone. Aquests dos operadors, a diferència de Telefónica, van tancar acords amb Mediapro per incorporar BeIN a la seva oferta a principis d’agost.

¿I els no abonats a canals de pagament què poden fer?

BeIN Sports també emet per internet, a través de dues plataformes: TotalChannel i BeIN Sports Connect. Fins ara, però, l’experiència no ha sigut satisfactòria: coincidint amb l’estrena de la Champions, TotalChannel -pensat per oferir televisió a la carta i no per servir un únic contingut en directe a una audiència massiva- es va col·lapsar i va fer que més de 7.000 usuaris d’un total de 120.000 es quedessin sense veure el Madrid-Xakhtar. L’empresa ha anunciat que tornarà els diners als afectats. Per a l’endemà, la productora va recomanar connectar-s’hi “dues o tres hores abans” del Roma-Barça, o bé mirar el partit a través de BeIN Sports Connect, que sí que està dissenyat per oferir futbol en directe. Mediapro assegura que els problemes van reduir-se al mínim, però molts abonats van veure com el senyal patia interrupcions.

Quant costen els abonaments?

Aprofitant que Movistar+ encara no té la Champions, tant Orange com Vodafone han iniciat unes campanyes agressives de captació d’abonats a base de promocionar temporalment el preu d’aquest contingut. Així, Orange regala BeIN durant tota la temporada als abonats que contractin aquest mes el seu paquet de futbol, que inclou la Lliga i la Copa a canvi de 9,95 euros mensuals però obliga a tenir una tarifa Canguro, a un preu mínim de 34,95 euros al mes. Per a les altes a partir de l’1 d’octubre, el preu de BeIN serà de 5 euros. En el cas de Vodafone, ofereix el paquet complet de futbol per 6 euros al mes -cal sumar-hi els 50 euros mensuals que val, com a mínim, la seva oferta convergent de televisió, telèfon i internet-, en comptes dels 16 que cobrarà a qui es doni d’alta a partir del mes que ve. L’abonament a TotalChannel o a Bein Sports Connect costa 9,99 euros mensuals.

stats