Mèdia10/05/2018

Les Corts Valencianes prohibeixen la contractació de publicitat institucional a mitjans que anunciïn prostitució

La norma també tanca les portes als actes públics d'inauguracions i primeres pedres

Europa Press / Ara
i Europa Press / Ara

ValènciaLes Corts Valencianes han aprovat, amb el suport de tots els grups parlamentaris a excepció del Partit Popular, la llei de publicitat institucional que prohibeix la contractació d'aquests espais a mitjans de comunicació que continguin anuncis de comerç sexual o de foment de la prostitució.

La norma també tanca les portes als actes públics de lliurament de claus per càrrecs electes o alts càrrecs del govern i la instal·lació de plaques commemoratives i primeres pedres. De la mateixa manera, el text prohibeix obligar la ciutadania a assistir a actes públics per ser beneficiaris de qualsevol bé finançat amb diners públics com ara contractes, nomenaments, subvencions o beques.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de la llei és "garantir que la publicitat institucional s'utilitzi exclusivament en benefici de la ciutadania" i defineix que les actuacions que s'emmarquen en aquest propòsit són: "Informar de drets i deures, valors i conductes democràtiques, prevenció de riscos o difondre els processos electorals i l'exercici del vot". Així mateix, el text obliga que aquestes campanyes siguin clarament identificables, es desmarquin en el fons i en la forma de les dels partits polítics i no puguin induir a dubtes per ambigüitat.

Prohibeix la discriminació a mitjans per "la seva línia editorial"

Sobre la distribució de la publicitat institucional, la norma especifica que s'ajustarà a criteris objectius d'audiència i implantació territorial, no es podran abonar "preus abusius" i la contractació no es podrà fer directament, de la mateixa manera que prohibeix la discriminació de mitjans de comunicació per la seva línia editorial.

Cargando
No hay anuncios

En el cas de les obres, es podran instal·lar tanques informatives, però un cop finalitzades, i si es paralitzen, seran immediatament retirades. En període electoral no es podrà dur a terme publicitat institucional, des que es fa pública la convocatòria fins al dia de les eleccions.

Sense òrgan de control

El diputat de Podem Antonio Montiel ha mostrat la seva "sorpresa i estupor" per haver trigat 30 mesos a votar aquesta norma "fent desaparèixer elements essencials" en el procés, com les sancions i l'òrgan de control: "Ens sembla molt mala pràctica que una llei necessària acabi enterbolida per aquest tipus de pactes de saló [en referència a PSPV i Compromís]". Montiel ha criticat els que renuncien ara a "un òrgan clau que defensaven quan estaven a l'oposició".

Cargando
No hay anuncios

La diputada de Compromís Isaura Navarro ha contestat Montiel assegurant que són a les Corts per negociar, perquè tots dos partits no sumen una majoria suficient i s'ha trobat un mecanisme alternatiu que substitueix les garanties d'aquest òrgan: "És una bona llei, necessària i molt garantista".

Sobre l'absència de l'òrgan de control, la diputada socialista Ana Barceló ha defensat que la fórmula reclamada per Podem seria un consell "virtual" i no gens pràctic perquè no disposaria de recursos humans ni econòmics per donar resposta a les funcions que se li atribueixen.