TV

Per què es va cremar l'edifici Windsor? El Sapo diu ara que va provocar l'incendi fa 20 anys

La investigació va determinar que el foc a l'immoble de Madrid es va originar per culpa d'una cigarreta mal apagada

'El Sapo' durant l'entrevista a Cuatro
ARA
11/02/2025
2 min
Regala aquest article

El 13 de febrer del 2005 Madrid es despertava en xoc: l'edifici Windsor, un gratacel emblemàtic de la ciutat, s'havia cremat del tot. Què havia passat? Com havia sorgit el foc? Després d'una mediàtica investigació, la versió oficial va determinar que les flames s'haurien originat a la planta 21 per culpa d'una cigarreta mal apagada en una paperera. Aquesta versió, al llarg dels anys, ha estat objecte de conspiracions i ara podria tenir els dies comptats. Aquest dilluns Jon Imanol Sapieha Candela, àlies el Sapo, un dels lladres més famosos d'Espanya, va assegurar en una entrevista a Cuatro haver provocat l'incendi del Windsor.

"I ara us confessaré una altra cosa: vaig cremar l'edifici Windsor", va dir el Sapo davant les càmeres. El lladre, tal com explica, ho hauria fet sota demanda. Segons el seu relat, Jon Imanol Sapieha hauria rebut l'encàrrec en una trobada a cavall a El Álamo, un poble proper a Madrid. "Dues persones que es troben a cavall no desperten sospites i no se les pot sentir", afirma el criminal. En aquella conversa li haurien encarregat "recollir uns documents" al Windsor i després "purificar-ne el terreny": "L'objectiu era que aquells documents no sortissin mai a la llum i la manera més senzilla d'aconseguir-ho era cremant l'edifici".

El Sapo també va revelar la quantitat que li van arribar a pagar per fer la feina. "Vaig posar sobre la xifra d'un milió d'euros més despeses. Sempre poso les despeses a banda, perquè poden arribar a ser molt elevades", explica. Segons ell, qui va fer l'encàrrec ho va acceptar i li va pagar de manera "anticipada" i en "efectiu": "Em van entregar una motxilla amb un milió d'euros en bitllets de 500". "Soc un psicòpata i amb molta honra", assegura durant l'entrevista.

Un gratacel en flames i un misteri

L'efemèride del succés es podrà continuar seguint a la televisió. De fet, aquest dimarts la cadena DMAX estrenarà també La maldición del Windsor (Producciones del Barrio), una sèrie documental de quatre episodis que intentarà aprofundir en els dubtes que continuen sortint de les possibles causes de l'incendi. La investigació de DMAX se centrarà en aclarir si un foc originat de manera accidental podria o no provocar un incendi tan ferotge en tan poc temps. A més, també promet haver investigat la família Reyzábal, propietària de l'immoble i una de les famílies més poderoses d'Espanya.

L’incendi del Windsor: accident o sabotatge?

Des que es van explicar els resultats de la investigació, la versió oficial de la cigarreta mal apagada va generar molts detractors i dubtes. Una de les proves que van aixecar més polseguera va ser un vídeo on semblava veure's dues persones caminant per la planta 13 pocs minuts abans de les quatre de la matinada, hores després de l'inici de les flames. La policia científica, després d'investigar la cinta, va determinar que la gravació era correcta i no havia estat manipulada. En aquell moment, l'edifici era tancat i no s'hi va trobar cap víctima.

A banda, el 2019 el mitjà Moncloa.com va tenir accés a uns textos on José Manuel Villarejo se situava al darrere de l'incendi. El llavors comissari hauria volgut destruir uns documents que tenia l'auditoria Deloitte que comprometien el president del BBVA del moment, Francisco González. La planta 21 de l'edifici, punt on segons les investigacions es va originar el foc, era una de les moltes que conformaven les oficines de la big four.

stats