BarcelonaAmb el soroll de fons dels tambors de guerra, a Ucraïna la setmana passada el tema de debat era l'elecció de la candidata al festival d'Eurovisió. I és que després de vuit anys de conflicte al Donbass, molts ucraïnesos i ucraïneses ja estan farts de l'escalada militar i de sentir a parlar tot el dia de l'amenaça russa i de l'OTAN, i al país hi passen moltes altres coses. Però ni tan sols el festival de música europeu ha quedat al marge del conflicte. Dissabte de la setmana passada era escollida Alina Pash, una noia de 28 anys que va saltar a la fama arran de la seva participació a The X Factor, un talent show musical similar a Operación Triunfo. Era la candidata perfecta: vestida amb roba tradicional, amb un bon domini de l'anglès, jove i moderna. Però la història no ha acabat bé.
Pash va guanyar el concurs popular per representar Ucraïna el maig a Torí amb la seva cançó Shadows of forgotten ancestors. Una espectacular posada en escena i una lletra que reivindica l'orgull del seu poble, però també Dumas, Picasso o Dante i que clama: "Recorda els teus ancestres, però escriu la teva pròpia història". La cantant explicava que era "un himne d'unitat en un món sense guerra, una cançó patriòtica sobre Ucraïna, els ucraïnesos i la grandesa del nostre país, que veig progressista i ple de talent".
Nou representant
L'alegria va durar poc: dimecres Pash anunciava en un post a Instagram que es retirava del concurs. Resulta que poc després de ser escollida es va fer públic que l'artista havia viatjat a Crimea el 2015, un any després que Rússia s'annexionés il·legalment aquesta península. I la llei ucraïnesa prohibeix trepitjar Crimea sense una autorització especial del govern. El tema és d'alt voltatge, amb desenes de milers de soldats russos amenaçant ara amb una invasió, i la cantant només va empitjorar les coses quan va dir que hi havia anat en un vol via Moscou, cosa que també és il·legal a Ucraïna perquè escapa al control de Kíev. Posteriorment, va intentar rectificar explicant que hi havia anat en autobús i només per motius personals. La televisió pública va suspendre temporalment la seva candidatura, i ella va acabar tirant la tovallola. Ahir Ucraïna anunciava el seu nou representant per a Eurovisió: la banda de folk rap Kalush Orchestra, que interpretarà la cançó Stefania.
L'episodi ha abocat Pash a una campanya d'assetjament a les xarxes, on l'han titllat de traïdora i li han plogut tota mena d'insults. El productor musical Igor Kondratiuk ha volgut deixar clar que en les guerres les coses han de ser blanques o negres i no hi ha espai per als grisos: "O combatem contra l'agressor o fem veure que ho fem, i la cultura és un dels fronts". La cantant s'ha explicat en el seu post de retirada: "Soc artista, no política. No tinc un exèrcit de relacions públiques, directius, advocats per resistir tot aquest atac i pressió, la disrupció de les meves xarxes socials; amenaces. I paraules absolutament inacceptables que la gent es permet sense entendre la situació i oblidant la dignitat dels ciutadans d'Ucraïna, no vull estar en aquesta guerra virtual. Ara la guerra ve de fora i va arribar al meu país el 2014", diu en referència a les intervencions russes a Crimea i al Donbass.
El conflicte entre Rússia i Ucraïna s'ha colat cada any a Eurovisió: el 2019 la cantant Maruv també es va retirar del concurs després que la televisió pública ucraïnesa li exigís que no fes més concerts a Rússia. El 2017 Ucraïna va denegar l'entrada a la cantant russa Iulia Samoilova perquè havia actuat a Crimea. El 2016 Ucraïna va escollir com a representant la cantautora tàtara de Crimea Jamala amb la cançó 1944, que recordava les polítiques de deportacions massives executades per Stalin.
Torí prepara un escenari amb cascades d’aigua i un jardí italià per al festival
Encara queden tres mesos per a la celebració d’Eurovisió, però la Rai, amfitriona de la 66a edició que tindrà lloc a Torí, ja ha donat a conèixer alguns detalls de l’escenari del festival. La web oficial d’Eurovisió ha fet públics els primers esbossos de l’escenografia, que agafa com a concepte base el moviment i la llum d’un sol cinètic. L’escenari estarà emmarcat per unes cascades d’aigua i un jardí italià que rebrà la llum dels rajos d’un sol. El lema de l’edició d’aquest any és The sun within (El sol interior).
La responsable del disseny és l’artista multimèdia i escenògrafa Francesca Montinaro, que ja es va encarregar del disseny de l’escenari del festival de San Remo del 2013 i el 2019. “El sol cinètic, font de moviments espectaculars i jocs de llum, governa l’escenari i representa la nostra actitud italiana: sempre en moviment, rebel, creativa, acollidora, apassionada i intuïtiva. Nosaltres som els que tenim el sol dintre, i aquesta és la nostra manera d’estar al món”, ha explicat Montinaro, que ha afegit que les cascades d’aigua representen el mar que envolta Itàlia.
Mentre es donen a conèixer detalls sobre com serà el festival, aquest dissabte es van triar sis representants més d’Eurovisió, a banda de fer públic el nom dels substituts d’Alena Pash. Noruega ha escollit el grup Subwoolfer, que defensaran el tema Give that wolf a banana, una cançó que cantaran amagats darrere d’unes màscares que els fan semblar uns llops de color groc. San Marino enviarà el rocker Achille Lauro, mentre que els croats han triat Mia Dimsic, que cantarà Guilty pleasure. El grup LPS serà el representant d'Eslovènia, Emma Muscat de Malta i Krystian Ochman de Polònia.