Dani Mateo es nega a declarar davant del jutge per haver-se mocat amb la bandera d'Espanya

L'humorista diu que li "preocupa" que "un pallasso" hagi de donar explicacions a la justícia

Dani Mateo atenent els periodistes, aquest dilluns al matí, abans d'entrar al jutjat
Ara
26/11/2018
4 min

BarcelonaDani Mateo s'ha acollit al seu dret a no declarar aquest dilluns al matí davant del jutge de Madrid que l'investiga per haver-se mocat amb la bandera d'Espanya en una escena del programa 'El intermedio' de La Sexta. Segons recull Efe, l'humorista ha estat tot just cinc minuts davant del titular del jutjat d'instrucció número 47 de Madrid, que l'havia citat a les 11.30 h després d'admetre la denúncia que l'organització Alternativa Sindical de Policia va presentar davant del jutjat de guàrdia de Madrid per un delicte d'odi i un altre d'ofenses i ultratge a símbols d'Espanya o a les seves comunitats. Fonts jurídiques asseguren que el fiscal no ha estat present durant la compareixença.

De fet, la defensa de l'humorista ha sol·licitat que se suspengués la declaració, al·legant que l'organització sindical no estava legitimada per exercir l'acusació particular. El jutge, però, ho ha descartat i ha demanat a Mateo si volia declarar, cosa que ell ha negat.

Abans d'entrar al jutjat, Mateo sí que ha fet declaracions davant dels mitjans de comunicació: "Com a ciutadà d'aquest país estic preocupat perquè estem portant un pallasso davant del justícia per fer la seva feina. Això em preocupa per la imatge del meu país i de la meva bandera", ha dit, i ha afegit que "el més intel·ligent és callar i deixar que la justícia es pronunciï".

A la sortida de la sala, Mateo ha estat increpat per algunes persones que portaven banderes espanyoles i que li han cridat expressions com "malparit", "desgraciat", "has de marxar d'Espanya" o "respecte a la bandera". "Com veieu, no és moment de parlar. Els ànims estan molt caldejats", ha dit l'humorista davant les preguntes dels mitjans de comunicació.

Mateo, a la sortida del jutjat, increpat per una persona amb la bandera d'Espanya

Per la seva banda, el portaveu d'Alternativa Sindical de Policia, Raúl Cuesta, ha remarcat que la seva organització només pretén "defensar els drets i les llibertats dels ciutadans", i com com a agents de la Policia Nacional tenen "l'obligació de perseguir tot tipus de delictes". En aquest sentit, ha deixat clar que la seva organització "continuarà defensant aquesta causa" davant de la justícia perquè "els policies, els guàrdies civils i els militars" defensen "una bandera que representa uns principis i valors de tota la ciutadania".

La fiscal general demana una "reflexió"

Una estona abans que Dani Mateo anés a declarar, la fiscal general de l'Estat, María José Segarra ha demanat "una reflexió assossegada" sobre els delictes d'odi per aconseguir-ne una "interpretació proporcional", de manera que el ministeri públic doni "una resposta penal proporcionada, dissuasiva i garantista" a aquests delictes.

Un gag controvertit

En un programa d''El intermedio', Mateo va interpretar una escena en què, mentre llegia un prospecte d'un medicament antigripal, esternudava i es mocava amb la bandera d'Espanya. "Perdó, perdó, què he fet? Jo no volia ofendre a ningú. [...] No volia ofendre ni els espanyols, ni el rei ni molt menys els xinesos que venen aquests draps. No, drap no; drap tampoc", deia en el vídeo.

Així t’atrapi un debat  sobre els límits de l’humor

L'emissió va suscitar tantes crítiques i polèmica que La Sexta va decidir retirar l'escena de la web l'endemà mateix, després de detectar que hi havia gent que s'havia pogut sentir ofesa. Els directors del programa van defensar l'actuació de Mateo i la van emmarcar dins "l'humor". L'explicació, però, no va convèncer la Guàrdia Civil, que va fer un tuit des del compte oficial del cos en què deia que "la bandera simbolitza la unió d'un poble", i que "no respectar-la no és humor", "és ofendre gratuïtament els que la senten amb orgull i els que han entregat la seva vida i esforç als valors de la pau i la llibertat que representa".

Cinc dies després del polèmic gag, el dilluns 5 de novembre, el presentador del programa, el Gran Wyoming, va obrir 'El intermedio' demanant disculpes als espectadors per un acudit "que no tenia cap gràcia". A més, va remarcar que no hi havia cap intencionalitat política o posicionament editorial, sinó que es tractava d'una broma feta des de l'humor. "Però si la broma no ha funcionat, si en comptes de provocar el riure ha generat crispació social, és evident que es tracta d'un gag fallit i, per tant, no tenim problemes per demanar disculpes sinceres a tots aquells que s'hagin sentit ofesos", va dir Wyoming.

Des que es va emetre el gag, a més de rebre crítiques a les xarxes socials, Mateo ha sigut objecte d'un boicot publicitari i ha perdut el contracte de patrocini que tenia amb la clínica oftalmològica Baviera.

Suport a les xarxes socials

Després de fer-se públic que Mateo havia de declarar com a imputat, s'han multiplicat les mostres de suport a l'humorista a les xarxes socials. Entre d'altres, Oriol Junqueras va fer un tuit en què assegurava que "a l'estat espanyol no només prohibeixen les urnes, sinó també fer humor". Altres polítics, com Roger Torrent, o periodistes, com Agnès Marquès i Jordi Borràs, han mostrat el seu suport a l'humorista.

Aquesta no és la primera vegada que Dani Mateo ha de presentar-se davant de la justícia per un gag d''El intermedio'. L'any passat l'Asociación para la Defensa del Valle de los Caídos va presentar una querella contra ell i el Gran Wyoming per un acudit sobre el monument franquista, ja que segons l'entitat la broma era un delicte contra els sentiments religiosos. Finalment, la justícia va arxivar la querella.

stats